Hyppää pääsisältöön

Helposti viljeltävät palkokasvit ja kestävä kaali - viljely laatikoissa on helpompaa kuin uskotkaan

två personer rullar ett traktordäck
Puutarhuri Owe Salmela ja juontaja Camilla Forsén-Ström. två personer rullar ett traktordäck Kuva: Yle/ Trädgården på Strömsö

Pienimuotoinen, helppo sijoittaa ja sopii kenelle ja mihin tahansa – niin voi kuvailla laatikkoviljelyä. Joskus sitä kutsutaan myös kaupunkiviljelyksi - päätimme viljellä autonrenkaisiin, mutta periaatteet ovat samat kehyksistä riippumatta.

Laatikkoviljelyssä on monia etuja. Laatikot on helppo sijoittaa – viljelylaatikko toimii yhtä hyvin parvekkeella kuin suoraan nurmikollakin.

Pääset työläästä kasvimaa kaivamisesta ja maanparantamisesta. Kaupasta voi ostaa valmista multaa, niin luomuviljelyyn kuin tavalliseenkin (kemiallinen lannoitus).

Strömsön hyötypuutarha
Strömsön hyötypuutarha Strömsön hyötypuutarha Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström kasvihuoneet,renkaat,puutarhaviljely,Strömsö

Teimme kasvimaan sekä autonrenkaaseen että traktorinrenkaaseen. Traktorinrenkaat ovat sopivia, koska ne ovat suuria, tukevia ja ennen kaikkia lämpimiä.

Korotettu kasvimaa on aina lämpimämpi kuin tavallinen kasvimaa. Musta väri lämmittää maan aikaisin keväällä ja siten pääset aloittamaan aikaisemmin, kuin jos valitset puisen tai peltisen viljelylaatikon.

Traktorinrenkaat ovat mukavia

Renkaalla on mukava istua tai tukea polvia siihen, kun hoitaa viljelmäänsä, joten rengas toimii hyvin ergonomisestikin. Vanhoja renkaita on aika helppo hankkia ja ne ovat halpoja tai joskus jopa ilmaisia.

Peitä viljelmäsi mielellään katekankaalla, jos aloitat aikaisin keväällä, niin suojaat kasvejasi kylmiltä ja hallaöiltä. Viljelyalan lisäämiseksi avasimme renkaan aukkoa suuremmaksi. Se onnistuu hyvin kuviosahalla.

Terveysvaarat ja vanhat renkaat

Alan asiantuntijat eivät ole yksimielisiä vanhojen renkaiden terveysvaaroista, toisten mielestä vanhoissa renkaissa voi viljellä ja toisten mielestä niin ei pitäisi tehdä.

Strömsön hyötypuutarhassa viljellään sekä auton- että traktorinrenkaassa.
Strömsön hyötypuutarhassa viljellään sekä auton- että traktorinrenkaassa. Strömsön hyötypuutarhassa viljellään sekä auton- että traktorinrenkaassa. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhanhoito,puutarhaviljely,renkaat

Pitää olla tietoinen siitä, että kumirenkaat sisältävät monia eri kemikaaleja, kuten esimerkiksi HA-öljyjä, joita käytetään pehmentämään kumia. HA-öljyt haihtuvat vähitellen ja siksi renkaista tulee kovia.

Jos haluaa viljellä ruokaa renkaissa, täytyy laittaa renkaan ja mullan väliin esimerkiksi muovikalvo. Riskit täytyy tietää ja tehdä itse päätöksensä – punnita hyötyjä ja haittoja.

Uusien EU-direktiivien mukaan haitallisten kemikaalien käyttöä renkaissa on tiukennettu vuonna 2010, ja osa rengasvalmistajista on kokonaan lopettanut HA-öljyjen käyttämisen.

Pieni kaalimaamme

Pienessä puutarhassa ulkonäkö, muoto ja värit ovat tärkeitä. Valitsimme kasveja, jotka ovat sekä kauniita että ravinteikkaita.

Päätimme viljellä tuttuja kaalilajeja, kuten kukkakaalia ja keräkaalia, mutta halusimme myös lajikkeita, jotka näyttävät hiukan erilaisilta kuin mihin olemme tottuneet.

Kaalien suku Brassica on suuri joukko kaalilaatuja, joiden koko, muoto ja väri vaihtelee.

Lehtikaali metallikorissa
Viherkaalisatoa. Owe käytti viherkaalia aitana kasvimaan ympärillä Lehtikaali metallikorissa Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö lehtikaali (kaali),puutarhaviljely,Kaali,Strömsö

Owen kasvivalinnat, kaali:

 • Kukkakaali (oranssi), Brassica oleracea, F1 `Sunset`
 • Kukkakaali (liila), Brassica oleracea, F1 `Violet Queen`
 • Suippokaali (liila), Brassica oleracea, `Kalibos`
 • Suippokaali (vihreä), Brassica olearacea, `Fildekraut`
 • Kukkakaali, Brassica oleracea, `Autumna Star F1`
 • Kyssäkaali, Brassica oleracea var. gongylodes, 'Olivia F.1'

Kaali on viljelty pitkään meidän leveysasteillamme ja se on ollut tärkeä osa ravintoamme.

Kaali sisältää joukon tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Kaaliperhe on kestävä ja sen varastointiominaisuudet ovat hyvät – ainoa negatiivinen puoli kaalissa on, että se on hyvin altis kaikenlaisille tuholaisille ja varsinkin kaaliperhoselle.

Jotkin kaalilajikkeet houkuttelevat tuholaisia muita enemmän. Suurin houkutin tuholaisille on viherkaali.

Hyvä kikka on istuttaa kasveja, jotka houkuttelevat tuholaisia vielä paremmin tai kasveja, joita tuholaiset hylkivät.

Käytä mielellään hyönteisverkkoa ja kuitukangasta suojana. Hyönteisverkko on läpinäkyvämpi kuin kuitukangas, ja siksi se voi olla esteettisesti kauniimpi.

Lue lisää ekologisesta tuholaistorjunnasta täältä.

Herneet ja pavut

Herne- ja papuperhe on ehkä kaalisukuakin laajempi ja vähintään yhtä ravinnepitoinen. Loimme ryöppyävän herne- ja papusuihkulähteen eri kokoisista, muotoista ja värisistä herneistä ja pavuista ja viimeisenä silauksena on vielä tuoksuherneitä. Kokeile ja löydä omat suosikkisi.

Lilanvärinen hajuherne
Tuoksuherneitä on monissa kauniissa väreissä. Lilanvärinen hajuherne Kuva: Yle/Monica Storm Hajuherne,puutarhaviljely,Strömsö,Hernekasvit,palkokasvit

Monikaan ei tule ajatelleeksi, että ruusupapu on syötävä. Se eroaa tavallisista pavuista siinä, että ruusupavussa on isot värikkäät kukat, joten voimme yhdistää huvin ja hyödyn. Nauti ensin kauniista kukista ja syö sitten pavut!

Owen kasvivalinnat, pavut:

 • Vahapapu, Phaseolus vulgaris, `Captitano`
 • Salkotaitepapu, Phaseolus vulgaris, `Blauhilde`
 • Pensaspapu, Phaseolus vulgaris, `Purple Teepee`
 • Leikkopapu, Phaseolus vulgaris, `Merveille de Piemonte`
 • Ruusupapu, Phaseolus coccineus L., `Hestia`
 • Ruusupapu, Phaseolus coccineus, `Enorma`
 • Murtopapu, Phaseolus vulgaris, `Domino`
 • Härkapapu, Vicia Faba, `Red Epicure`

Owen kasvivalinnat, herneet:

 • Silpoydinherne, Pisum sativum, `Waverex`
 • Sokeriherne, Pisum sativum, `Carouby de Maussane`
 • Silpoherne/ Blåärt, Pisum sativum, `Blauwshokker`
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus, `Wiltshire Ripple`
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus, `Fragrant Skies`
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus, `Knee High`
 • Tuoksuherne, Lathyrus odoratus, `Little Sweetheart`

Viljele vuorotellen kaalia ja papuja

Älä viljele samaa kasvia useampana vuonna peräkkäin samassa paikassa, sillä se lisää kasvitautien riskiä.

Pavut ja herneet keräävät rikkiä juuriinsa ja tuottaa maahan typpeä seuraavaa kasvukautta varten. Siksi jonkin typpeä vaativan kasvin, kuten kaalin, viljely sopii hyvin seuraavana vuonna.

Kaalin juuret taas tunkeutuvat aika syvälle ja toimivat maanparantajina. Kaalin juuret kuohkeuttavat maaperää ja tekevät siitä hapekkaamman.

Jos viljelee kaalia useamman vuoden peräkkäin samassa paikassa, on vaarana möhöjuuri. Jos saat möhöjuuren kaalimaallesi, ei auta muuta kuin lopettaa kaalin viljely ja vaihtaa maat.

Maan vaihtaminen ja alusta aloittaminen on itse asiassa helppo, kun viljelee laatikossa.

Tästä voit lukea lisää maaperän ravinnetasapainosta.