Hyppää pääsisältöön

Kaali puhdistaa kehoa sisältä päin

Alexandra De Paoli bland grönkål
Yrttiasiantuntija Alexandra De Paoli viherkaalien seassa. Alexandra De Paoli bland grönkål Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

Kaalikasvit ovat kokeneet uuden tulemisen sen jälkeen, kun niitä on pitkään pidetty köyhien ihmisten ruokana. Ennen kaikkea viherkaalia kunnioittavat nykyään kaikki raakaruoan ja raakamehujen suosijat sen hämmästyttävän ravintosisällön vuoksi.

Olen aina rakastanut kaikenlaisia kaaleja: Valkokaalia, joka on paistettu sipulin kanssa kasvisliemessä, kunnes se maistuu pehmeältä ja makealta, viherkaalisipsejä, höyrytettyä parsakaalia soijan ja seesaminsiementen kera, ruusukaalia voin kera, uunissa paahdettua lanttua ja tuoretta kyssäkaalia.
Kaalia ei enää pidetä köyhien ruokana, ja se on löytänyt tiensä hienoimpiin keittiöihin.

Hyödyllinen rikki puhdistaa kehoa

Se kaali, jota nyt viljelemme, on peräisin villikaalista, joka kasvaa Lounais-Euroopassa. Sitä alettiin viljellä jo kivikaudella, ja Pohjolaan se tuli rautakaudella.
Vielä nykyäänkin rannikolla kasvaa villiä rantakaalia, mutta se on harvinainen ja rauhoitettu.

Kaali sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja, mutta mielenkiintoisimpia ovat ehkä rikkiyhdisteet, jotka aiheuttavat keitetylle kaalille luonteenomaisen tuoksun. Rikki sitoo itseensä kehon kuona-aineita ja tekee niistä vesiliukoisia, niin että ne saadaan kuljetettua ulos kehosta. Kaali antaa myös hyvän kalsiumlisän, erityisesti jos sen hapattaa.

lilanvärinen kaali
Violettia suippokaalia, Brassica oleracea, `Kalibos` korjataan talteen. lilanvärinen kaali Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö kaali,Kaali,puutarhanhoito,puutarhaviljely,sadonkorjuu,Brassica oleracea var. capitata f. acuta,Kaalit

Viherkaali on terveellisin

Kaalien kuningas on viherkaali, joka sisältää samoja aineita kuin muutkin kaalit, mutta myös reilun annoksen betakaroteenia ja klorofylliä, jotka ovat molemmat vahvoja antioksidantteja. Viherkaali on yksi ravinteikkaimmista kasviksistamme ja se antaa hyvän vastustuskyvyn vilustumista ja viruksia vastaan. Se on tulehduksia torjuvaa ja vähentää nivelsärkyjen riskiä. Se vahvistaa luuydintä ja torjuu talvisen paikallaan istumisen vaikutuksia.

Viherkaali antioksidatiivinen ja puhdistava, ja voi olla tupakoijille iso apu A-vitamiinin hyödyntämisessä.

Sankareiden raakamehu

Kun pyöräytän viherkaalia raakamehulingossa, saan tulokseksi kirkkaanvihreää mehua, joka maistuu ruoholta. Mutta kummallista kyllä makuun tulee mieliteko, ainakin minulle, ja voin joskus juoda koko litran puhdasta viherkaalimehua kerralla.

Se, joka ei niin innostu viherkaalimehusta, voi sekoitta mukaan kurkkua, omenaa, sitruunaa, selleriä, päärynää, parsakaalia, persiljanvarsia, pinaattia tai muita vihreitä kasviksia. Jos sinulla on nippu punajuuren naatteja, voit lisätä niitäkin, sillä naatit ovat punajuuren terveellisin osa ja oikein hyvänmakuisia.

Sekoitan viherkaalia smoothieen, teen viherkaalisipsejä, paistan sitä sipulin kanssa, käytän sitä patoihin ja keittoihin ja olen niin iloinen, että se säilyy ulkona kasvimaalla jouluun asti.

ett glas smoothie och en luktärt
Viherkaalismoothie pähkinävoilla. ett glas smoothie och en luktärt Kuva: Svenska Yle

Ilmavaivoja kaalista

Se on totta. Kaali synnyttää vatsaan kaasuja.

Se johtuu siitä, että kaali sisältää hiilihydraatteja, joita keho ei pysty käyttämään hyväksi. Suolistobakteerit saavat hiilihydraatit käymään, jotta saavat niistä ravinteita, ja siinä prosessissa syntyy kaasuja.

Hyvä vinkki on kypsentää aina kaali, koska se aiheuttaa vähemmän ilmavaivoja. Jos vatsa kuitenkin turpoaa, voi pureskella fenkolinsiemeniä, niin ilmavaivat hellittävät.

Ravintosisältö

Valkokaali - A, B1, B2, B6, C, K, folaatti, kalsium, magnesium, mangaani, kalium, kuidut, omega 3, proteiini

Viherkaali - A, B6, C, E, K, betakaroteeni, klorofylli, kalium, kalsium, kupari, mangaani, magnesium, omega 3, kuidut, rikki, luteiini, zeaxantiini

Kukkakaali - B5, B6, C, folaatti, mangaani, kuidut, omega 3, glukosinolaatit

Parsakaali - A, B6, C, E, K, folaatti, magnesium, fosfori, kalium, kuidut, surforafaani

Ruusukaali - B1, B2, B6, C, E, K, betakaroteeni, folaatti, kalsium, kupari, rauta, magnesium, mangaani, fosfori, kalium, kuidut, omega 3, proteiini, glukosinolaatit, fenolit