Hyppää pääsisältöön

Midsomerin murhien Neil Dudgeon: ”Maalaiskylät ja merkilliset tarinat vetoavat”

Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3.
Neil Dudgeon on klassikkosarjan ylikomisario John Barnaby ja Nick Hendrix ylikonstaapeli Jamie Winter. Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3. Kuva: Mark Bourdillon Midsomerin murhat,Yle TV1

Midsomerin murhat on kiinnostanut katsojia jo 20 vuoden ajan. Näyttelijä Neil Dudgeon tietää, mikä sarjassa vetoaa.

Midsomerin murhat -sarjan hypnoottinen tunnusmusiikki kuljettaa idyllisiin, mutta salaperäisiin maalaiskyliin. Ylikomisario John Barnabya näyttelevä Neil Dudgeon uskoo, että sarjan maisemat ja viehättävät kylät vetoavat katsojiin.

”Kuvaamme sarjaa upeissa pikkukylissä. Niiden kirkot, pubit ja kauniit talot pääsevät hienosti esille.”

Neil itse seurasi Midsomerin murhia jo ennen kuin sai Barnabyn roolin vuonna 2011. ”Arvuuttelimme vaimoni kanssa, missähän kohtaukset on kuvattu.”

Nyt kun Neil itse on mukana sarjassa, hän keskittyy aamuvarhaisella kuvauspaikoille ajettaessa käsikirjoitukseen ja havahtuu katselemaan ympärilleen vasta kun ollaan perillä. ”Jaksan aina ihmetellä miten hienoon paikkaan olemme jälleen kerran päätyneet”, näyttelijä kertoo Suomen vierailullaan.

Merkillistä, mutta ei yliluonnollista

Neil Dudgeon asuu Lontoossa. Rikossarjat yleensä sijoittuvat suurkaupunkiin ja sen vaarallisiin ympäristöihin. ”Jokainen voi näitä sarjoja katsellessaan pelätä, että itselle saattaisi käydä samoin.”

Midsomerissa on toisin. Rikokset ovat mielikuvituksellisia ja epätodellisia. Neil valaisee asiaa.

”Mies makaa vuoteellaan, myrsky raivoaa, katolta kuuluu ääniä. Mies kiipeää linnansa katolle ja näkee päättömän ratsastajan alhaalla. Mies tipahtaa säikähdyksestä katolta ja kuolee.”

”Ei kai kukaan kuvittele, että hänelle voisi sattua jotain tuollaista", näyttelijä hihkaisee.

Midsomerissa ei olla yliluonnollisia, sillä oudoimmatkin jutut palaavat aina maan pinnalle kun niitä ryhdytään selvittämään. Sitten, kun Midsomerissa ei tapahdu murhaa, se on todella puheenaihe.

”Muistaakseni 18. kaudella meillä oli tarina, jossa ketään ei murhattu. Tämä nousi puheenaiheeksi jopa BBC:n valtakunnallisessa politiikkaradion ohjelmassa”, Neil naurahtaa.

”Mitähän se kertoo meistä briteistä?”

Tuleeko Tom Barnaby käymään?

Ylikomisario John Barnabyn työparina jatkaa ylikonstaapeli Jamie Winter, jota näyttelee Nick Hendrix. Fiona Dolman näyttelee vaimon Sarah Barnabyn roolissa

Kuolinsyyntutkija Kam Karimoren roolissa on 19. kaudella Manjinder Virk. Näyttelijä Annette Badland aloittaa 20. kaudella uuden patologin Fleur Perkinsin roolissa.

Barnaby ja Winter tutkivat 20. kauden kuudessa tarinassa muun muassa kirottua olutpanimoa sekä eliittiyhteisöä, jolla on pimeä menneisyys. Sarjakuvafestivaaleillakin tarvitaan poliisia, samoin sirkuksessa ja teurastamossa.

Vierailevina tähtinä nähdään muun muassa palkittu näyttelijä Jason Watkins ja Nick Hancock.

Vieraileeko Tom Barnabyä vielä sarjassa? ”Tätä minulta kysytään usein. En ole tavannut John Nettlesiä vähään aikaan. Ehkpä hän saattaisi piipahtaa. Se olisi upeaa”, Neil tuumaa.

Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3.
Nick Hendrix, Neil Dudgeon ja Annette Badland Midsomerin murhien 20. kauden kuvauksissa. Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3. Kuva: Mark Bourdillon Midsomerin murhat,Yle TV1
Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3.
Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3. Kuva: Mark Bourdillon Midsomerin murhat,Yle TV1
Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3.
Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3. Kuva: Mark Bourdillon Midsomerin murhat,Neil Dudgeon,Yle TV1

Uudet ja innokkaat näyttelijät

Midsomerin murhissa yhtä tarinaa tehdään viisi viikkoa. Ensimmäinen viikko harjoitellaan, sitten kuvataan.

Keskeisiä hahmoja on vain kourallinen – ylikomisario, ylikonstaapeli, kuolinsyyntutkija ja vaimo. Muut näyttelijät vaihtuvat.

”Kun viikkojen kuvaukset ovat ohitse, jokainen on jälleen antanut kaikkensa. Kun aloitamme uuden tarinan kuvaukset, vastassa on aina uusi ja innokas joukko näyttelijöitä. Näyttelijälle se on suunnaton piristysruiske”, Neil kertoo.

”Sarjan suosioonkin on varmasti vaikuttanut se, että tarinoissa on näyttelijät vaihtuvat.”

John ei juokse enää rosvoa kiinni

Neil Dudgeon kuvailee roolihenkilöään John Barnabya fiksuksi, huumorintajuiseksi ja huomaavaiseksi mieheksi.

”Hän rakastaa maaseutua ja omaa työtään. Hän osaa olla ylikonstaapelilleen ystävä ja esimies samaan aikaan. John haluaa aidosti auttaa nuorempaa kollegaansa kehittymään hyväksi poliisiksi.”

”Nykyisin on hyvä, että alainen on nuorempi, sillä hänet voi laittaa jahtaamaan rosvoa mutaiseen jokeen. Itse tein samaa vuosia sitten kun olin nuori nuori poliisi”, Neil hekottelee.

Barnaby on opiskellut kriminaalipsykologiaa. Neil on muovannut hänestä hahmon, joka on erittäin kiinnostunut ihmisistä ja heidän motiiveistaan, eikä pelkästään työn takia.

”Johnin on helppo tutustua ihmisiin. Hän kokoaa rikosta selvittäessään palapeliä. Hän ei säntäile edestakaisin, vaan pikemminkin miettii ja päättelee.”

Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3.
Betty Barnaby (Isabel Shaw), Sarah Barnaby (Fiona Dolman) ja John Barnaby (Neil Dudgeon). Midsomerin murhien 19. kauden jaksot jatkuvat 10.3. Kuva: Mark Bourdillon Midsomerin murhat,Neil Dudgeon,Yle TV1,Fiona Dolman

Mitä Paddylle kuuluu?

John Barnabyn pieneen perheeseen kuuluvat Sarah-vaimo, Betty-tytär ja Paddy-koira. Fiona Dolmanin kanssa Neil on näytellyt avioparia seitsemän vuoden ajan.

”Fiona on upea näyttelijä. Tunnemme toisemme hyvin. Kuvauksissa on aina hyvin kotoisa tunnelma.”

Leppoisa on tunnelma Barnabyn kodissakin, vaikka pariskunta puhuisi Johnin työasioista.

”Aina silloin tällöin tapahtuu, että vaimo huomaa jotain, joka auttaa Johnia löytämään jutun puuttuvan linkin. Paddykin auttaa isäntäänsä.”

Midsomerin koirat Sykes ja nyt Paddy ovat sarjan kiistattomia tähtiä. ”Ihmiset kysyvät aina, mitä Sykesille tai Paddylle kuuluu. Näin sen pitää ollakin”, Neil tuumaa

Kuvaamaan Suomeen?

Midsomerin murhien 100. jakso kuvattiin Tanskassa.

”Kun suunnittelimme kuvauksia, joku ehdotti, että voisimme juhlistaa tarinaa tekemällä jotain erikoista. Sitten joku sanoi, että kenties kuvaisimme ulkomailla. Päädyimme Tanskaan, koska sarja on sielläkin kovin suosittu.”

Voisivatko sarjan tähdet ja kuvaustiimi saapua jossain vaiheessa Suomeen?

”Ehdottomasti, se olisi loistava ajatus”, Neil innostuu.

”Helsingistä ja muualta Suomesta olisi varmaan hirmuisia tarinoita kerrottavaksi. Ehkä voisimme tehdä jotain Lapissa.”

Midsomerin murhien 19. kausi jatkuu TV1:llä lauantaisin 10. - 31.3. klo 19.40 - 20.30. Sarjan 20. kausi on tulossa ohjelmistoon myöhemmin.

Näyttelijä Neil Dudgeon kuuluttaja Riikka Warraksen haastattelussa!

Riikka Warraksen ja Neil Dudgeonin yhteiskuulutus lauantaina 10.3.


Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.