Hyppää pääsisältöön

"Norppasodat ovat ohitse, nyt saan olla nautiskelija!"

Juha Taskinen kuvaa jäällä saimaannorppaa
Norpan elämä on nyt koko kansan hoidossa Juha Taskinen kuvaa jäällä saimaannorppaa Kuva: Juha Taskinen saimaannorppa,Metsäradio,Juha Taskinen

Palkittu luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha "Norppa" Taskinen on suojellut saimaannorppia 40 vuotta. Kohta on aika vaihtaa barrikadit kalastukseen, ja norppien elämä on jatkossa koko kansan hoidossa.

– Miten paljon on tapahtunut siitä, kun ensimmäisiä kertoja lähdin järvelle, Taskinen pohtii. En pysty ymmärtämään, millaisen taivaskappaleen olen saanut elää.

Ympyrä sulkeutuu, kun Puruvedellä syntyy kuutti

Puruveden kuuttia on odotettu pitkään. Taskinen on ollut mukana rakentamassa järvelle apukinoksia ja nyt jännitetään syntyykö poikanen. Puruvesi on hieno paikka – kirkasvetinen järvi, jonne hylkeet ovat palanneet tappovuosien jälkeen.

– Apukinokset ja rannat käydään läpi huhtikuun alussa vähän keleistä riippuen, Taskinen selvittää.

– Siinä kurkistetaan romahtaneen pesän pohjalle ja harotaan pohjaa. Jos sieltä jää käsiin kuutin villaa, niin kuutti on syntynyt.

Riemun kiljahdus ellei peräti konjakkiryyppy. Kuuttiiii!!! Apukinosporukan kanssa on jo sovittu, että Puruvedellä pidetään kesällä nimijuhlat.

– Sillehän pitää keksiä hyvä nimi, vaikka Puavo, Taskinen pohtii hellyyttä äänessään. Taidan kyllä tirauttaa onnen kyyneleet.

Saimenvikare på isen
Saimenvikare på isen Kuva: Forststyrelsen/ Teemu Uotila saimaannorppa

Norpan elämä on koko kansan hoidossa

Ensi vuoden kesäkuussa tulee 40 vuotta siitä, kun Juha Taskinen näki ja kuvasi ensimmäisen norppansa. Sen nimi oli Saima.

– Minä olen niin monet vuodet riehunut ja käynyt sotia…Tehnyt minkä olen voinut. Jotenkin on hyvä jättää tämä siihen, että asiat toimivat.

– Nyt on hirmu laajat porukat tekemässä vapaaehtois- ja tutkimustyötä. Siinä mielessä saimaannorppa on turvassa.

40 vuotta on myös yhden norpan elinikä. Ei ihme, että saimaannorppa näyttää henkilöityneen Taskiseen. Enää ei kuitenkaan tarvitse "piänä ja häntänä" huudella barrikadeilla, että saimaannorppa on pelastettava!

– Olen kokenut vuosien varrella, että vastuu norpasta on ollut minulla, mutta nyt on tullut taisteluväsymys, Taskinen selvittää.

– On helpompi olla, kun norpan elämää ei enää tarvitse kantaa omilla harteillaan. Sen elämä on nyt koko kansan hoidossa.

Turpaan ei ole tullut, vaikka uhkailtu on

Juha Taskinen kuvassa.
Juha Taskinen kuvassa. Kuva: Juha Kauppinen Juha Taskinen

Norpat ja hylkeet kiihdyttävät sekä suojelijoita että kalastajia. Norppa Taskista on sekä otettu raivelista kiinni että kiitelty.

– Ei kaikkien tarvitse olla saimaannorpan ystäviä, Taskinen toteaa. Meillä on kuitenkin hieno, yhteinen järvi. Sama rakas Saimaa, vaikka näemme asiat eri tavalla

"Vanhoja poikia viiksekkäitä, mies sekä hylje kumpikin on..."

Norppa uiskeltelee Saimaassa.
Norppa uiskeltelee Saimaassa. Kuva: Juho Holmi norppa,Metsäradio

Juha Taskinen ei aio jättää Saimaalla liikkumista, vaikka jääkin eläkkeelle.

– Ehkä ryhdyn ammatikseni vielä katiskakalastajaksi ja ihan vaan hyvillä mielin moikkailen norppia järvellä.

– Olen laittanut katiskoja kuuttiluotojen viereen, Taskinen kertoo. Norppa on tullut paikalle hiljaa katselemaan kalastusta ja saanut oman osuutensa saaliista.

– Me syödään sitä samaa kalaa, pientä ahventa, norppa ja minä. Hienoja hetkiä!

Vaikka emännät eivät Taskisen pirtissä ole oikein tahtoneet pysyä, niin Saimaassa uiskentelee elinikäisiä ystäviä.

Juha Taskinen on työssään keskittynyt erityisesti saimaannorppaan ja Saimaan järviluontoon, muun muassa Pihlajaveteen sekä Koloveteen. Hän on tuottanut aiheesta lukuisia elokuvia ja kirjoja. Metsäradiolle Juha "Norppa" Taskista haastatteli toimittaja Markku Sipi.

KUUNTELE HAASTATTELU:

Artikkeli päivitetty 16.10.2019/Tiina Jensen