Hyppää pääsisältöön

Pihla Viitala ei viihdy ensi-illoissa ja gaaloissa: "On harhaluulo, että näyttelijät haluaisivat olla esillä"

Pihla Viitala
Pihla Viitala Puoli seitsemän,Pihla Viitala

Näyttelijä Pihla Viitala on tähdittänyt monia kotimaisia ja ulkomaisia elokuvia ja tv-sarjoja. Viitalaa kiinnostaa elokuvanteossa kaikki muu paitsi yksi: sen markkinointi haastatteluita antamalla.

Pihla Viitalan uusin päärooli on Ylen uutuussarjassa Karppi. Siinä Viitala näyttelee juuri leskeksi jäänyttä rikosetsivä Sofia Karppia.

Ohjaaja Rike Jokela kirjoitti roolin Viitalaa silmällä pitäen ja näyttelijä sai myös vaikuttaa työryhmään.

Hyvästä lopputuloksesta huolimatta hetket ennen ensi-iltoja ovat Viitalalle aina tuskallisia.

– On tärkeää, että pitkään tehtyä elokuvaa tai tv-sarjaa juhlitaan. Mutta on harhaluulo, että näyttelijät haluaisivat olla esillä. Me olemme esillä silloin, kun promoamme jotain, kuten uutta tv-sarjaa. Mutta ei esilläolo ole sellainen asia minkä takia ammattia tehdään.

Näyttelijänä Viitalalle tärkeintä on kertoa tarinoita. Tulevaisuudessa hän haluaisi kertoa tarinoita myös ohjaamalla itse.

– Olisihan se ihanaa jos joskus voisin ohjata. Uskon, että olisin lempeä ohjaaja. Olen tottunut siihen, että mitä turvallisempi olo näyttelijällä on, sen paremmin hän tekee työnsä. Jos näyttelijään luotetaan ja hänellä on sellainen olo, että voi myös mokata, hän antaa itsestään paljon.

Mitä turvallisempi olo näyttelijällä on, sen paremmin hän tekee työnsä.

Viitala on näytellyt myös isoissa kansainvälisissä tuotannoissa, mutta ne eivät ole hänen tavoitteensa. Pienissä tuotannoissa pääsee usein enemmän mukaan tekemiseen ja voi seurata myös ohjaajan tai kameramiehen työtä.

– Isoista kansainvälisistä tuotannoista kaipaan Suomeen joskus vain keskittymistilaa tai edes jotain paikkaa johon voisi käydä pitkäkseen kun on pitkiä kuvauksia öisin.

Myös Karpille Viitala toivoo kansainvälistä menestystä. Sarjan tuotannossa on ollut mukana ranskalaisia ja saksalaisia, joten ainakin lähtökohdat ovat hyvät.

Rooliinsa Viitala valmistautui muun muassa tutustumalla Helsingin poliisin murharyhmän työhön.

– Yllätyin, että suurin osa heistä oli naisia ja monille se oli unelma-ammatti. He kertoivat puhuvansa töistä paljon kollegoiden kanssa, koska vain kollegat ymmärtävät niitä juttuja.

Karppi alkaa Yle TV2:lla ja Yle Areenassa keskiviikkona 14.3. klo 21.

Katso Pihla Viitalan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän