Maaliskuun 10. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon valkoisille vangeille saa lähettää paketteja ja herkkuja Saksan rintamilta perityllä termillä "Liebesgaben". Kirkkonummen valkoisten antautumisessa välittäjänä toiminut Ruotsin sotilasasiamies kapteeni af Ekström raportoi vankilan tilanteesta. #musiikinkevät1918
Ruotsin konsulaatin edustajat kävivät päivittäin tarkistamassa Ruotsalaisen reaalilyseon vankilan tilanteen Helsingin Kruununhaassa.
Kapteeni af Ekström kirjoitti raportteja ja kertoi muun muassa vanginvartijoista:
"Vartijat, joita on noin 100-140, ovat varustetut kiväärein, revolverein ja sapelein. Alakerrassa on myös kaksi kuularuiskua. Vartijat ovat asetetut Elisabethinkadun [nyk. Liisankatu] puolen suurille rappusille, jokaiselle vankihuoneen ovelle ja muihin rakennuksen rappukäytäviin."
Punainen risti oli saanut tuoda paikalle hoitohenkilökuntaa ja perustaa hoitotiloja: vastaanottohuone lääkärille ja kaksi hoitohuonetta pienempiä tapauksia varten. Näitä vartioitiin erityisen tarkasti, sillä aina ei voinut olla varma sairauden vakavuudesta tai todenperäisyydestä.
Yksi kouluhuone oli varattu vankilan johdolle ja yksi toimi postina.
Postihuoneessa tavaralähetykset tarkastettiin ja siellä hoidettiin myös tarvittava lähetysten sensurointi. Se ei ollutkaan mikään pikku juttu, sillä af Ekströmin raportin mukaan lähetyksiä tuli ensimmäisinä viikkoina runsaasti, noin 2.000 kirjettä tai kirjaa päivittäin.
Maaliskuun 10. päivänä Aarre Merikanto raportoi kotiin, että oli saanut kaikki itselleen osoitetut lähetykset, ja että nyt vankilaan saisi lähettää tarvikkeita väljemmin säännöin, saksalaisilta lainatun termin "liebesgaben" mukaan.
Ruots.realilyseo
Rakkaat omaiset!
Ohjeitten mukaan saa nyt aina lähettää n.k. "Liebesgaben". Osoite selvä, hyvin sidottava ja kirjoitettava päälle, mitä sisältää. Minunhan pakettini ovat aina olleet vallan "all right", joten olen ne kaikki saanutkin. Paketit jätettävä tänne koululle.
Kysykää pakettia rva M:lle. Siinä on likaisia vaatteita ja pari luettua kirjaa.
Siis namusia, sikaareja, vaatteita ja litteratuuria. (Hunaja, kakao, pähkinät jne. mukaan luettuina).
Monet terveiset!
Aarre
Lue Aarre Merikannon kirjeitä punaisten vankilasta 28.2.- 9.4.1918.
Kuka oli päiväkirjaa pitänyt Sjundbyn kartanon isäntä Henrik Lindeberg?
Siuntiolaisen Sjundbyn kartanon 24-vuotias isäntä Henrik Lindeberg oli sijoitettu samaan vankihuoneeseen, luokkaan III B Aarre Merikannon kanssa.
Lindeberg osallistui Kirkkonummen taisteluihin muonituspäällikkönä Sigurdsin kartanossa. Hän kirjoitti päiväkirjaa koko Kirkkonummen tapahtumien ja Ruotsalaisen reaalilyseon vankeuden ajan keväällä 1918. Lindeberg oli myös taitava piirtäjä, ja päiväkirja täydentyi maisemilla, kartoilla ja muilla piirroksilla.
Erityisiä olivat karikatyyrit, jotka kertovat omaa kieltään Lindebergin taidosta katsoa maailmaa omasta persoonallisesta näkökulmastaan.
Henrik Lindeberg syntyi seitsenlapsisen katraan kolmantena 21.6.1893. Vanhemmat olivat maanviljelysneuvos Ture W. Lindeberg ja Selma Adlercreutz.
Selma oli ostanut Pikkalan kartanon 1887 ja pariskunnan omistukseen tuli myös nuorena kuolleen Selman velipuolen Henrik Adlercreutzin omistama Sjundbyn kartano 1892.


Lindebergin sisaruskatras varttui Pikkalan kartanossa. Henrik kävi Brobergskan yhteiskoulua ja asui viikot Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1912 ja aloitti opinnot Polyteknisessä korkeakoulussa, mutta diplomi-insinööriä hänestä ei koskaan tullut. Jo vuonna 1915 Henrik Lindebergistä tuli Sjundbyn kartanon isäntä.
Sisällissodan puhjettua Henrik Lindeberg halusi muiden siuntiolaispoikien tapaan liittyä Svidjassa, Suitian kartanossa perustettuun suojeluskuntaan. Aseeseen hän ei kuitenkaan halunnut tarttua, ja hänestä tulikin Sigurdsin kartanon joukkojen muonituspäällikkö.
Myöhemmässä elämässään Henrik Lindeberg oli suuri kulttuuripersoona Siuntiossa. Hän kehitti maanviljelystä monin tavoin ja oli tulisieluinen paikallishistorian vaalija. Suuri tragedia oli Porkkalan luovutus Neuvostoliitolle 1944, jonka myötä myös Lindebergit joutuivat muuttamaan pois Sjundbyn kodistaan.
Lindeberg sai kuitenkin kokea myös palauttamisen ilon 1956 eikä säästänyt voimiaan kartanon ennallistamisessa.
Henrik Lindeberg kuoli 67-vuotiaana 13.2.1961. Sisällissodan muistot on yksi hänen päiväkirjoistaan, jotka ovat säilyneet Sjundbyn kartanossa.
Lähteet
Hortling, Ivar: Kirkkonummen taistelut. Muistelmia ja vaikutelmia punakaartikapinan ajoilta v. 1918. Kustannusosakeyhtiö Kirja Helsinki. Tampere 1918.
Lindeberg, Henrik [toim. Lindholm, Sture]: Sigurds saga. Berättelsen om den västnyländska Sigurdskårens kamp våren 1918. Proclio. Tammisaari 2008.
Kansalliskirjasto. Aarre Merikannon arkisto.
Nyström, Samu. Haastattelu 27.2.2018.
Wikipedia
Linkit
Wikipedia Kirkkonummen taistelut
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?