Hyppää pääsisältöön

Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

lääkäri tekee muistiinpanoja, taustalla potilas TT-laitteessa
lääkäri tekee muistiinpanoja, taustalla potilas TT-laitteessa Kuva: Shutterstock Yle Tiede

TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.

Tietokonetomografiakuvauksessa kone pyörii potilaan ympäri ja lähettää röntgensäteitä hänen lävitseen joka suunnasta. Matemaattinen tietokoneohjelma laskee viipalekuvan, joka paljastaa potilaan sisäisen rakenteen. Näin nähdään esimerkiksi aivoinfarktipotilaasta, onko ongelmien syy aivoverenvuoto vai veritulppa.

Näin se toimii

Viipalekuvaustestissä sinä pääset muodostamaan alkuperäistä mittauskohdetta päässäsi. Testin helpoimmassa versiossa käytämme kohteena jotakin aakkosten isoa kirjainta. Harjoitusmielessä näytämme tässä, miltä kirjaimen H tomografinen data näyttää:

Nyt on sinun vuorosi kokeilla, ovatko sinun aivosi kuin luodut viipalekuvausmittausten tulkintaan!

Katso alla olevat videot ja testaa, miten hyvin tunnistat TT-kuvatut muodot. Videot eivät näy kaikissa puhelinapplikaatioissa, joten avaathan tarvittaessa artikkelin selaimessa.!

Tietokonetomografia voi pelastaa ihmishenkiä, sillä sen avulla nähdään esimerkiksi aivoinfarktipotilaasta, onko ongelmien syy aivoverenvuoto vai veritulppa. Näiden kahden vaihtoehdon aiheuttamat ulkoiset oireet ovat samat, mutta tarvittava hoito aivan vastakkainen: aivoverenvuotopotilaalle liuotushoito voi olla hengenvaarallinen.

Jos haluat tarkemmin tietää, miten Godfrey Hounsfieldin Nobel-palkittu viipalekuvaus toimii, niin lisätietoa tomografiasta löytyy täältä.

Tässä lopuksi vielä videomuotoiset ratkaisut ylläoleviin testitehtäviin:

teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen
Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

Kirjoittaja: Samuli Siltanen

Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen näkee matematiikkaa lääkärin röntgenlaitteessa, huulipunamallien siloposkikuvissa ja hämähäkkien ruuanhankinnassa. Hän tutkii Helsingin yliopistolla käänteisiä ongelmia, joissa edetään seurauksista syihin. Samuli viihtyy painavien asioiden, kuten kahvakuulien ja kamerajalustojen, parissa.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Tule mukaan kokeilemaan Ylen tiedekirjettä!