Hyppää pääsisältöön

Testaa osaisitko tulkita aivokuvia! - Nämä tutut merkit on yllättävän hankala tunnistaa

lääkäri tekee muistiinpanoja, taustalla potilas TT-laitteessa
lääkäri tekee muistiinpanoja, taustalla potilas TT-laitteessa Kuva: Shutterstock Yle Tiede

TT-kuvausta eli tietokonetomografiaa käytetään sairaaloissa päivittäin. Tässä leikkimielisessä testissä sinä voit kokeilla, miten hyvin osaat analysoida TT-kuvia. Potilaina on kirjaimia, numeroita ja kuvioita, joten niille ei käy huonosti, vaikka vastaisitkin väärin, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan.

Tietokonetomografiakuvauksessa kone pyörii potilaan ympäri ja lähettää röntgensäteitä hänen lävitseen joka suunnasta. Matemaattinen tietokoneohjelma laskee viipalekuvan, joka paljastaa potilaan sisäisen rakenteen. Näin nähdään esimerkiksi aivoinfarktipotilaasta, onko ongelmien syy aivoverenvuoto vai veritulppa.

Näin se toimii

Viipalekuvaustestissä sinä pääset muodostamaan alkuperäistä mittauskohdetta päässäsi. Testin helpoimmassa versiossa käytämme kohteena jotakin aakkosten isoa kirjainta. Harjoitusmielessä näytämme tässä, miltä kirjaimen H tomografinen data näyttää:

Nyt on sinun vuorosi kokeilla, ovatko sinun aivosi kuin luodut viipalekuvausmittausten tulkintaan!

Katso alla olevat videot ja testaa, miten hyvin tunnistat TT-kuvatut muodot. Videot eivät näy kaikissa puhelinapplikaatioissa, joten avaathan tarvittaessa artikkelin selaimessa.!

Tietokonetomografia voi pelastaa ihmishenkiä, sillä sen avulla nähdään esimerkiksi aivoinfarktipotilaasta, onko ongelmien syy aivoverenvuoto vai veritulppa. Näiden kahden vaihtoehdon aiheuttamat ulkoiset oireet ovat samat, mutta tarvittava hoito aivan vastakkainen: aivoverenvuotopotilaalle liuotushoito voi olla hengenvaarallinen.

Jos haluat tarkemmin tietää, miten Godfrey Hounsfieldin Nobel-palkittu viipalekuvaus toimii, niin lisätietoa tomografiasta löytyy täältä.

Tässä lopuksi vielä videomuotoiset ratkaisut ylläoleviin testitehtäviin:

teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen
Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

Kirjoittaja: Samuli Siltanen

Teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen näkee matematiikkaa lääkärin röntgenlaitteessa, huulipunamallien siloposkikuvissa ja hämähäkkien ruuanhankinnassa. Hän tutkii Helsingin yliopistolla käänteisiä ongelmia, joissa edetään seurauksista syihin. Samuli viihtyy painavien asioiden, kuten kahvakuulien ja kamerajalustojen, parissa.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Tule mukaan kokeilemaan Ylen tiedekirjettä!

Tiede

 • Yllätys: Maa on saanut avaruudesta uuden kuun

  Pahaa aavistamaton asteroidi ajautui kiertämään maapalloa.

  Ihmeellistä, mutta totta: Maalla on nyt kaksi luonnollista Kuuta. Uusi kuu on nimeltään 2020 CD3 ja se on kotoisin planeettainvälisestä avaruudesta.

 • Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!

  Mitä Kalevala on nykypäivänä?

  Lönnrotin käsityksen mukaan runot kertoivat myyttisiä tarinoita muinaisista suomalaisista ja kuvasivat kansamme historiaa, ja näistä hän kokosi Suomelle kansalliseepoksen - nousevan kansallisuusaatteen hengessä. Mutta mitä Kalevala on nykypäivässä? Miten loitsut, sauna ja yrtit ovat käytössä tänä päivänä? Mitä kansalliseepoksen keskeiset hahmot – Väinämöinen, Aino, Ilmarinen ja Louhi – ovat tänään?

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

Uusimmat sisällöt - Tiede