Hyppää pääsisältöön

Tuula Amberlan paluu - musiikki puhutteli kuten ennenkin

Juha-Pekka Sillanpää, Minja Koski ja Mikko 'Pyhimys' Kuoppala seisomassa
Juha-Pekka Sillanpää, Minja Koski ja Mikko 'Pyhimys' Kuoppala seisomassa Kuva: Yle Pyhimys,levylautakunta

Onko musiikki luokiteltavissa hyvään ja huonoon vai onko kaikella jokin käyttötarkoitus? Tätä mietitään uutta musiikkia arvioitaessa. Levylautakunnassa altistuksen uutuuslevyille saavat artistit Mikko 'Pyhimys' Kuoppala ja Minja 'M' Koski sekä musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää.

Pisteet ja kommentteja

1. Sydän sydän: Missä sä oot 24 pistettä

(Tomi Flyckt, Juho Minerva, Tuomas Skopa, MIkko Rekonen, Jussi Liukkonen)

Mikko: Laulajan ääni oli kiva, mutta jotenkin eri tilassa kuin bändi. Tekstissä oli mukavia juttuja, hienoja yksityiskohtia, mutta sitä tarinan sisältöä en jotenkin löytänyt. 7 p
Minja: Sävellyksellisesti tunnistettavaa jälkeä yhdeltä suosikkibändiltäni. Kappale ja sovitus pysyi mukavasti pidäkkeisenä, oli uskottava tarina. Pääsin hyvin mukaan fiilikseen. 9 p
J-P: Äänen ja tarinan välillä oli jotenkin ristiriita, kiltti ääni lauloi kovasta riehumisesta. Puhdaslinjainen laulumelodia ja progressiivinen orkestraatio. Kiva pikku biisi. Tämä oli vienossa kesätuulessa hiljaa heilumista. 8 p

2. Tuula Amberla: Anna äiti puhaltaa 23 pistettä

(Tero-Petri Suovanen)

Mikko: En tiennyt oliko vanhan koulukunnan edustaja, vai nuori laulaja, joka hakee retrofiilistä. Laulajan äänelle suosittelen lisää viskiä. Soitto todella hienoa, torvet etenkin. Tarinasta tuli mieleen teatterimainen ilmaisu, sanat jotenkin töksähti välillä, eivät soineet parhaalla tavalla. 6 p
Minja: Laulusoundi tuli todella kirkkaasti, ei tippaakaan lisää viskiä! Olen aina rakastanut tätä artistia. Sanojen soinnista minultakin pieni miinus. 9 p
J-P: Tosi kiva kuulla tätä ääntä pitkästä aikaa. Nyt lähti biisi laukalle, hyvä meno bändillä, puhaltimet teki tuosta soitosta todella hienoa. Ja tekstissä oli nyt ihan oikea tarina. 8 p

3. Laura Airaksinen & Radiofiskars Orchestra: Valitsetko 20 pistettä

(Laura Airaksinen)

Mikko: Tykkäsin lauluäänestä ja ostin tuon tarinan. Soitto oli todella virkistävää. Pisti miettimään, että meillä tehdään todella rikasta musiikkia monessa genressä, mutta missäpä tällaiseen voisi oikeasti törmätä. 7 p
Minja: Alun sello-kitara-laulu -kudelma toimi todella hienosti. Solistille jäi sovituksessa tilaa, vaikka välillä mentiin täyteen tuupattuna. Laulusoundi oli puhdas ja uskottava, jopa niin puhdas, että pieni särö olisi tehnyt terää. 8 p
J-P: Hyvin lauloi tekstiä. Minulle tuli soitosta opinnäytetyö mieleen, kaikki soittavat todella hyvin ja todella vaikeaa kudelmaa. Oli kilpasoiton tuntua, jääkö itse biisi jalkoihin. 5 p

3. Pete Parkkonen: Myyty 20 pistettä

( Tiina Vainikainen, Tido Nguyen, Leo Jupiter)

Mikko: Kappale oli hyvin tehty, kivoja sävyjä, R'n'B:tä tuotannossa. Pidin kovin laulajan äänestä ja siitä mahdottoman pitkästä vibraatosta 'myyyyyty'. Tällaisella kutumusiikilla on tarkoitus päästä Suosikin julisteeseen ilman paitaa. 7 p
Minja: Hyvin tehty, alku oli hyvin kiinnostava, mutta sitten kun laulu lähti, soundi kuulosti hyvin kireältä, rentoutui sitten. Kertsi tuli vähän liian tutun kaavan mukaan. Ja tuo tarinan kaveri oli kyllä vähän liian innokas, tuli ihan pelottava olo. 7 p
J-P: Sanni kun teki kappaleen tällaisesta helposti mukaan lähtevästä, niin sitä paheksuttiin. Tälle kaverille istui tuo 'helpon nakin' rooli. Alussa laulettiin leuka tosi jäykkänä, sitten onneksi avautui. Ihan perusballadi. 6 p

4. Crimson Peak: Mountainside 19 pistettä

(Lina Sandvik, Daniel Strang, Elias Losinskij-Kovanko)

Mikko: Tuliko Turusta vai Turkmeniasta, vaikea sanoa. Indie folkkia, jossa taitaa olla nyt trendikästä tällaiset duetot, joissa äänet ei tavallaan sovi yhteen, tulee persoonallinen klangi. Peruskäyntiä hevosella, ei tullut sitä laukkaa. 6 p
Minja: Tässä oltiin matkalla, maisemat vaan vilisi ohi. Oli kiinnostavaa, että oli duetto, mutta laulajien soundit ei toimineet keskenään ollenkaan. Se vei mun huomioni. 7 p
J-P: Ulkoilmakomppia, jossa laulettiin vuorista ja korpeista. Kertosäe olisi voinut olla vielä kovempi. Bändillä oli hyvä meininki, mutta laulu vähän hukkui sinne. 6 p

5. Helsinki-Cotonou Ensemble: One shot 12 pistettä

(Janne Halonen - Noel Saizonou)

Mikko: Olen jotenkin viehättynyt tällaiseen bailaamisen kuvaamiseen musiikissa. Paitsi että siihen tämä rytmiikka oli kyllä liian vaikeaa. Sopisi varmaan Maailma kylässä -festarin jatkobileisiin. Kyllä tästä hyvä mieli tuli. 6 p
Minja: Tää on ihan kauhee! Jotenkin vaikutti huumorimusiikilta. Kappaleen suurin ansio oli se, että se aiheutti minussa suurta hämmennystä. 3 p
J-P: Tällä on selkeä käyttötarkoitus - ykköstykki Lapin massajuottokeskusten DJ:lle tuntia ennen valomerkkiä soitettavaksi, kun 'shotti-tytöt' lähtee liikkeelle. Olihan tuossa soitossa todellista taituruutta. 3 p