Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Digitaalinen taidekauppa valloittaa maailman maa kerrallaan

Veistos Teknoluonto I/Kaisu Koivisto
Veistos Teknoluonto I - taiteilija Kaisu Koivisto Veistos Teknoluonto I/Kaisu Koivisto Kuva: Findartglobally.com taideteokset

Nuori startup-yritys avasi digitaalisen taidekaupan, missä ammattitaiteilijat ja ostajat kohtaavat.

”Minulla ei ollut ruusuisia kuvitelmia yrittäjän elämästä, sillä olen toiminut yrittäjänä yli 20 vuotta, joten ajatus muunlaisesta työllistymisestä tuntuu melko etäiseltä”, sanoo Ulla Rytsy. Hän on nuoren startup-yrityksen innovaatiojohtaja ja vetäjä.

Vuoden 2018 alussa avattiin Rytsyn kehittämä digitaalinen taidekauppa Find Art Globally, missä ammattitaiteilijat, taiteen ystävät sekä ostajat kohtaavat helposti.

Ulla Rytsy on yrityksen innovaattori. Tiimissä toimii kolme taidealan ammattilaista sekä energinen viestintävastaava. Sivusto on kehitetty Suomessa, ja myös omistajuus on suomalainen.

Sivuston tarkoitus on esitellä taiteilijoita, toimia taiteilijoiden yhteisönä sekä mahdollistaa ostotarjouksen tekemisen suoraan taiteilijalle.

Omaan luomukseen sataprosenttinen satsaus

Luova, työteliäs ja periksiantamaton Ulla Rytsy haluaa tehdä kaikkensa yrityksen menestymisen eteen – työtunteja säästämättä.

”Tuntuu hyvältä olla itsensä työllistäjä. Hyvä puoli on se, että saa tehdä työtä, josta todella pitää. Huono puoli on usein kova stressi”.

Kieliä yliopistossa aikoinaan opiskellut Ulla Rytsy uskoo, että tulevaisuudessa hän pystyy elättämään itsensä nykyisellä työllään riittävän hyvin, kunhan yrityksen tarjoama palvelu saadaan avattua globaalisti.

”Nykytaiteen maailma on kansainvälinen, joten sivuston palvelu lanseerataan tulevien kuukausien aikana niin, että mahdollisimman monen maan liput ilmestyvät näkyviin yksi kerrallaan mahdollisimman pian”, arvioi Ulla.

Yrittäjän monet haasteet

Palvelukonseptin kokonaissuunnittelu, koodaamisen työmäärä sekä näihin kulunut aika ja kustannukset yllättivät Rytsyn.
”Välillä tuntui, että työ ei lopu koskaan.”

”Toistaiseksi minulla on vain velkaa hankkeesta, eikä lainkaan tuloja, kertoo Ulla, joka toimi aikaisemmin galleristina Tampereella.

Ideointi taidekentän toimijoiden yhdistämisestä yhdeksi isoksi kohtauspaikaksi alkoi vuonna 2014. Nyt ollaan jo matkalla kohti seuraavaa askelta.

Taidekaupan toimintaperiaate

Uusimmat taidekaupan sivustoversiot on jo suunniteltu, mutta julkaisuajankohdat ovat vielä avoimia.

”Find Art Globally on sikäli poikkeuksellinen taidekauppa, että se ei peri lainkaan myyntiprovisiota, vaan taiteilijat maksavat vuosijäsenmaksun, jota vastaan he saavat tietyn palvelukokonaisuuden ja kansainvälisen näkyvyyden.

Taiteilijat ja ostajat sopivat kaupan ehdoista keskenään, emmekä puutu siihen mitenkään”, sanoo Ulla.

Keskustele