Hyppää pääsisältöön

Antibiooteille vastustuskykyinen tuberkuloosi oli tappaa – Akuutti tapasi puoli vuotta sairaalan eristyshuoneessa viettäneen Sameerin

Sameer Sodawala istuu sairalaasängyllä.
Sameer Sodawala istuu sairalaasängyllä. Kuva: Yle, Antti Tuunanen Akuutti,tuberkuloosi,antibioottiresistenssi

Manchesterilainen Sameer Sodawala kärsi reilu puoli vuotta sitten kovista pää- ja selkäkivuista. Hän oli sairastunut vaaralliseen antibiooteille vastustuskykyiseen tuberkuloosiin ja kävi lähellä kuolemaa. Sameerin kaltaisia tuberkuloosipotilaita on ollut meillä Suomessakin.

Tuberkuloosidiagnoosi oli Sameerille ja koko perheelle järkytys. Silmänräpäyksessä töissä käyvän perheenisän elämä supistui eristyshuoneen sisäpuolelle.

10 vuotta aiemmin Sameerin sukulainen oli sairastanut antibiooteille resistentin tuberkuloosin. Nyt oli Sameerin vuoro.

Suuren tartuntavaaran vuoksi Sameer on viettänyt viimeiset kuusi kuukautta muutaman neliön huoneessa. Sänky, yöpöytä, televisio ja muutama tuoli. Siinä kaikki. Ikkunan toisella puolella näkyy kerrostalon seinä. Ovesta sisään tulevat vierailijat on puettu maskeihin, kumihanskoihin ja muoviessuihin.

– Olen yrittänyt ottaa jokaisen päivän vastaan sellaisena kuin se tulee, mutta helppoa tämä ei ole ollut. Sairaalassa vietetyt kuukaudet ovat nakertaneet minua niin henkisesti kuin fyysisesti, Sameer myöntää.

Vaihtoehtoina kuulovaurio tai kuolema.

Tuberkuloosin voittamiseksi Sameer on joutunut syömään valtavan määrän voimakkaita ja vaarallisia sivuoireita aiheuttavia lääkkeitä. Yksi lääkkeistä aiheutti hänelle kuulovaurion. Ilman lääkkeitä tilanne olisi ollut vielä toivottomampi – mahdollinen kuolema.

– Nämä vaihtoehdot minulle annettiin: kuulovaurio tai kuolema. Ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin syödä minulle annetut lääkkeet. Olen nyt osittain kuuroutunut ja joudun käyttämään kuulolaitetta.

– Kuulovaurion lisäksi kärsin myös jatkuvista jalkakivuista ja lihasten voimattomuudesta, Sameer kertoo lääkkeiden aiheuttamista hermo-oireista.

En saanut kokea oman lapseni syntymää.

Kun Sameer sairastui, oli hänen vaimonsa kuudennella kuulla raskaana. Nyt perheen kuopus on jo kolmen kuukauden ikäinen. Sameer näki lapsensa ensimmäisen kerran 16 päivän ikäisenä.

– Tuntui erittäin pahalta, etten voinut olla mukana synnytyksessä, Sameer muistelee muutamaa kuukautta taaksepäin.

– Tämä on ollut meille molemmille raskasta aikaa, mutta onneksi selvisimme, Sameerin tukena koko sairaalajakson ajan ollut vaimo miettii.

Toimittaja Risto Kuusisto tapasi Sameerin sairaalassa. Katso video. (artikkeli jatkuu videon alla)

Suomen tuberkuloositilanne Englantia parempi

Englannissa tuberkuloosin kuolee vuosittain yhtä monta potilasta kuin Suomessa diagnosoidaan tapauksia. Suomen tuberkuloositilanne on siis hyvä, mutta riskittömällä maaperällä emme elä. Suomessa sairastuneiden joukossa on aiempaa enemmän nuoria ja työikäisiä. Myös joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet.

– Suomi on maailman suurimman tuberkuloosi-ilmaantuvuuseron rajalla, Filhan pääsihteeri, professori Tuula Vasankari kertoo.

– Hyvin lähellä meitä on maita, joissa on maailman suurin prosentuaalinen osuus resistenttiä tuberkuloosia. Eli emme voi tuudittautua hyvään tilanteeseen vaan meidän pitää olla valppaana, Vasankari jatkaa.

Suomessa sairastuu vuosittain noin 250 henkilöä

Noin 10 miljoonaa ihmistä sairastuu tuberkuloosiin vuosittain. Suomessa tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin 250 henkilöä. Sairastuneista noin 10 sairastaa lontoolaisen Sameerin tapaan resistenttiä tuberkuloosia eli tuberkuloosia, mikä on joko antibiooteille vastustuskykyinen monilääkeresistentti (MDR) tai vielä sitäkin resistentimpi (XDR) tautimuoto.

– Kaikista Suomessa viljelyvarmennetuista tuberkuloositapauksista noin 5–10 prosenttia on ainakin yhdelle lääkkeelle resistenttejä. Loput 90 prosenttia tapauksista on lääkehoitoon hyvin reagoivia tapauksia, Vasankari selventää.

Keuhkotuberkuloosissa voi olla tartuntavaara. Siksi jokainen keuhkotuberkuloosipotilas joutuu viettämään eristyksissä vähintään muutaman viikon.

Sameerin kaltaisia potilastapauksia on ollut meillä Suomessakin.― Tuula Vasankari, Filha

– Lääkeherkkää tuberkuloosia sairastavat potilaat ovat Suomessa eristyksissä yleensä kahdesta neljään viikkoa. Resistenttiä tuberkuloosia sairastavat joutuvat eristyksiin yleensä vähintään kuukaudesta useampaan kuukauteen, Tuula Vasankari sanoo.

– Sameerin kaltaisia potilastapauksia on ollut meillä Suomessakin eli potilaat voivat olla eristyksissä jopa puoli vuotta, joskus ylikin, Vasankari lisää.

Tuberkuloositapauksista vain keuhkotuberkuloosit ovat tarttuvia. Ei tarttuvien tuberkuloosien, kuten imusolmuketuberkuloosi, hoito voidaan aloittaa jopa poliklinisesti tai parin päivän osastohoidolla.

Antibioottilainan loppu – 100-vuotinen laina on lopussa, koska ihmiset ovat käyttäneet antibiootteja väärin. Mitä kaikkea se tarkoittaa ihmisten ja eläinten terveydelle? Katso Akuutti.

Lue lisää tuberkuloosista
Terveyskirjasto – Tuberkuloosi
tuberkuloosi.fi