Hyppää pääsisältöön

Kansallisteatterin Julian rooliin hypännyt Satu Tuuli Karhu: Kyllä siinä joutui puhaltelemaan vähän aikaa

Näyttelijä Satu Tuuli Karhu
Näyttelijä Satu Tuuli Karhu Puoli seitsemän,Satu Tuuli Karhu

23-vuotiaalle näyttelijäopiskelijalle tulee harvoin tilaisuus hypätä päärooliin Kansallisteatterin suurelle näyttämölle. Satu Tuuli Karhulle kävi niin ja vielä pikavauhtia, kun Julian rooliin tarvittiin äkkiä uusi tekijä.

Näytelmän harjoitukset oli aloitettu jo marraskuun puolivälissä, mutta vasta tammikuussa Karhu sai tiedon, että pääosaan valittu näyttelijä joutuu jättämään roolin, ja Karhu on valittu hänen tilalleen Juliaksi.

– Kyllä siinä joutui puhaltelemaan vähän aikaa, ja seuraavana aamuna harjoituksiin.

Kyllä siinä joutui puhaltelemaan vähän aikaa

Kansallisteatterin versiossa klassikkonäytelmän nimi on käännetty toisin päin, Julia ja Romeo. Uudessa sovituksessa Julia onkin se, joka vie ja Romeo se, joka vikisee.

Suuri osa keskeisten roolien näyttelijöistä on nuoria, vielä Teatterikorkeakoulussa opiskelevia.

Julian äitiä Lady Capuletia esittää jo yli 25 vuoden uran Suomen Kansallisteatterissa tehnyt Katariina Kaitue. Hän muistaa hyvin ensimmäiset harjoitukset uuden Julian kanssa.

– Hän teki uskomattoman loikkauksen siihen. Se oli ensimmäinen tai toinen harjoitus, kun hän jo osasi tekstin. Ja me muut oltiin, että jaaha, nyt nämä plarit sitten pois, kun hänkin osaa.

Hän teki uskomattoman loikkauksen siihen

Shakespearen Romeota ja Juliaa on esitetty eri puolilla maailmaa jo yli neljänsadan vuoden ajan. Jo monta Shakespeare-tulkintaa tehnyt Kaitue, ja ensimmäisen Juliansa nyt tehnyt Karhu löytävät näytelmästä saman menestysreseptin.

– Ihmiset haluaa tulla rakastetuksi. Ja mitä kaikkea ihmiset on valmiita tekemään, että he sen rakkauden saavuttavat, arvelee Kaitue.

– Ne ovat niin ajattomia teemoja: rakkaus ja ikävä kyllä myös viha, mikä siinä on toisena teemana, jatkaa Karhu.

Katso Satu Tuuli Karhun ja Katariina Kaitueen yhteinen keskustelu näytelmästä. Artikkeli jatkuu insertin jälkeen.

Satu Tuuli Karhu on myös naispääosassa ensi syyskuussa ensi-iltaan tulevassa elokuvassa Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Kuvaukset yhdessä näyttelijälegenda Heikki Kinnusen kanssa opettivat Karhulle, että konkarinäyttelijöiltäkin löytyy yhä sielun paloa näyttelemiseen.

– Sepä se inspiroivaa onkin! Se, että sai katsoa ihmisiä joita ihailee niin syvästi. Miten he keskittyy ja antautuu edelleen joka solullaan siihen hetkeen.

Ihminen on herkkä eläin. Se vaistoaa, jos sitä vedätetään

Kinnuselta Karhu oppi paljon sekä elokuvan tekemisestä että näyttelijäntaiteesta yleensäkin. Hän myös kirjoitti ylös tärkeimpiä ajatuksia.

– Että esimerkiksi, miten kuuluu olla nimenomaan tosissaan, ja joka solullaan.

– Ihminen on herkkä eläin. Se vaistoaa, jos sitä vedätetään. Pitää olla tosissaan.

Katso Satu Tuuli Karhun koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän