Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2018 - äänestä kymmenes finalisti

ryhmä nuoria on kokoontunut läppärin äärelle
ryhmä nuoria on kokoontunut läppärin äärelle Kuva: John Schnobrich/unsplash.com kannettavat tietokoneet,nuorisokulttuuri

Kymmenes finalisti Suomen Shortdox-finaaliin on nyt selvillä! Yleisöäänestyksen tuloksena finaaliin pääsee Yasu Benjamin Jukkolan ääniteos 1997. Onnea kymmenennelle finalistille!

Äänestystulos:

1997 (Yasu Benjamin Jukkola): 23.85 %
JOKO TÄNÄÄN (Mervi Leino): 20.18 %
SYVÄÄN VETEEN (Hanna Kölli-Karhu): 17.43 %
PULLONKAULA (Marianne Kokkonen): 14.68 %
TYHJIÖ (Riikka Möhkölä): 9.17 %
EIN FREIER PLATZ (Krista Kierikka): 6.42 %
SUURKAUPUNGIN VALOT (Suvi Kosunen): 5.5 %
MASENNUS ≠ TEINIANGSTI (Jonne Putkonen): 2.75 %

MASENNUS ≠ TEINIANGSTI (Jonne Putkonen)

mies bussissa muovinen kukko kädessään
mies bussissa muovinen kukko kädessään radio-ohjelmat

Olen Jonne Putkonen, teatterityöläinen ja radiotoimittajaopiskelija. Tällä hetkellä minua tekijänä kiinnostaa yhteiskunnallisen keskustelun polarisoituminen ja journalistinen taide.
”Masennus ≠ teiniangsti” on radiokolumni erään mielenterveyshäiriön yksipuolisesta kuvastosta. Masennusta kuvataan lähes poikkeuksetta vain stereotypioiden kautta, vaikka sairauden laatuja on yhtä monta kuin potilastakin.
Teos on toteutettu Laajasalon opiston audiodokumenttikurssin lopputyönä.

TYHJIÖ (Riikka Möhkölä)

puiden oksia ja taivasta
puiden oksia ja taivasta radio-ohjelmat

Teoksessani käsittelen vanhempieni menettämisen pelkoa. Joskus järjettömiksikin äityvät ajatuskulut eivät jätä rauhaan öisin. Mistä lohtu, mistä vastaukset? Opiskelen Laajasalon opistossa media ja viestintä -linjalla. Teos on toteutettu osana radiodokumenttikurssia.

SUURKAUPUNGIN VALOT (Suvi Kosunen)

öinen kaupunki, katuvalot, kebab-kyltti
öinen kaupunki, katuvalot, kebab-kyltti radio-ohjelmat

Olen helsinkiläisyyteen totutteleva savolainen ja jalkaa radiomaailman oven väliin tunkeva musiikin rakastaja. Vuoden takainen osallistuminen Shortdox- kisaan jätti innostuksen kytemään, joten päätin osallistua uudestaan.
Teokseni Suurkaupungin valot sai innoituksensa musiikin minulle tarjoamasta tunteiden ja tunnelmien kirjosta. Seikkailen tässä ääniteoksen ja -runon sekoituksessa mielenmaisemassa, jonka öiset kadut ovat keikkojen jälkeisissä tunnelmissa minulle tarjonneet.

EIN FREIER PLATZ (Krista Kierikka)

raitiovaunun tyhjiä penkkejä ja näkymä takaikunasta ulos
raitiovaunun tyhjiä penkkejä ja näkymä takaikunasta ulos Kuva: Krista Kierikka radio-ohjelmat

Olen Krista Kierikka ja opiskelen visuaalisen journalismin maisteriohjelmassa Tampereen yliopistossa. Olen nyt viettänyt vuoden vaihto-opiskelijana Bremenissä Saksassa. Täällä olen kulkenut usein raitiovaunujen kyydissä. Vaihtovuoteni päätteeksi inspiroiduin tästä kulkuvälineestä ihan audiorunoksi asti. Minua viehättää ajatus siitä, kuinka jokaisella matkustajalla on tilansa niin fyysisesti kuin omassa mielessäänkin. Tämä teos on pieni raitiovaunumatka erään matkustajan tapaan olla tässä tilassa. Nimesin teokseni saksaksi, koska teos on saksankielinen. Suomeksi nimi on ”Vapaa paikka”.

JOKO TÄNÄÄN (Mervi Leino)

merimaisema
merimaisema radio-ohjelmat

Ihmisääni kiehtoo minua. Sen väri, sävy, vahvuus, rosoisuuskin. Ääni kertoo ihmisestä paljon enemmän kuin sanat. Päätyötäni teen radio- ja tv-arkistossa, mutta rakas harrastukseni ovat radiodokumentit. Dokumenttien teko paitsi tyydyttää loputonta uteliaisuuttani myös antaa kipinää "siellä jossain" kytevälle luovuudelleni. Välillä luovuutta tuntuu pursuavan, välillä sitä saa huudella esiin pitkäänkin.
Lyhytdokumenttini "Joko tänään?" kertoo niistä elämän asioista, jotka eivät ole aina omissa käsissä. Niitä on, vaikka nykyinen heti-mulle-kaikki-nyt-yhteiskunta antaa usein muuta ymmärtää. Kaikki ohjelmassa tapahtuva on totta.

SYVÄÄN VETEEN (Hanna Kölli-Karhu)

hyppääminen kielletty -kyltti rantalaiturilla
hyppääminen kielletty -kyltti rantalaiturilla radio-ohjelmat

”Kunhan olisi terve”, näillä sanoilla on totuttu usein kommentoimaan ihmisten uteluita vielä syntymättömän lapsen sukupuolesta. Mutta entä, jos kaikki ei olekaan hyvin? Ultraääni on hyväntahtoinen kurkistus syntymättömään lapseen kohdussa. Se voi kuitenkin mullistaa ihmisen elämää enemmän kuin moni tuleva äiti tutkimushuoneeseen mennessään ymmärtää.
Dokumenttini on kuvaus epätietoisuudesta, valinnoista ja siitä, miten ihmismieli käsittelee asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Se on toteutettu Laajasalon opiston dokumenttikurssin harjoitustyönä osana radiotoimittajaopintojani.

PULLONKAULA (Marianne Kokkonen)

nainen kädet kasvoillaan
nainen kädet kasvoillaan radio-ohjelmat

Olen 27-vuotias opiskelija Laajasalon opiston Media ja viestintä -linjalta. Teokseni PULLONKAULA käsittelee teini-iän traumaa, joka on vaikuttanut pitkälle aikuisuuteen.

1997 (Yasu Benjamin Jukkola)

tatuointi
tatuointi radio-ohjelmat

Podcastini on nimetty tapahtumieni mukaan, 1997. Se kertoo ensi kohtaamisestani adoptio vanhempieni kanssa sekä matkastani Suomeen. Olen 26v. toimin tanssiopettaja, DJ:nä sekä juontajana. Tällä hetkellä käyn cross media linjaa Laajasalon opistossa. Yasu Benjamin Jukkola. Tuottaja: Rebaz Ebrahimi

KUUNTELE VUODEN 2018 SUOMEN FINALISTIT TÄÄLTÄ!