Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2018 - Suomen finalistit

värikkäästi puetut luurankonuket istuvat penkillä, yksi tuulettaa riemukkaasti
värikkäästi puetut luurankonuket istuvat penkillä, yksi tuulettaa riemukkaasti Kuva: Valeria Almaraz/unsplash.com luuranko (fiktiivinen henkilö),penkit

Kuuntele Suomen Shortdox-finaaliin 18.4.2018 osallistuvat teokset.

IS - DET SOM BÄR OCH BRISTER (Nina Eriksen)

paljaat varpaat avannon reunalla
paljaat varpaat avannon reunalla radio-ohjelmat

Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?
Nina Eriksén är journalist och dokumentarist på Ålands Radio. Tidigare har hon bland annat gjort dokumentärer om cancer och alkoholism. Hon letar alltid efter historier och ljud som beskriver livet. Cello: Klara Binder

SANAT, JOTKA SATTUU (Anu Yli-Nikkilä)

pääkallo pitsihuivi päässä
pääkallo pitsihuivi päässä radio-ohjelmat

Olen 24- vuotias nainen Pirkanmaalta. Jotkut kutsuvat minua läskiksi lehmäksi ja siltä pohjalta teoksenikin sai alkunsa. Teoksellani haluan saada kuulijan miettimään mitä hän seuraavaksi sanoo ja millä tavalla. Kun sanomme mitä sattuu, se satuttaa mitä sanomme. Useimmiten täysin harmittomaksi vitsiksi tarkoitettu heitto satuttaa enemmän kuin lyöminen. Mieti tätä kun seuraavan kerran avaat suusi!

KOTIMATKA (Helena Yli-Kyyny)

kaksi lasta leikkii lumihangessa
kaksi lasta leikkii lumihangessa radio-ohjelmat

Kotimatka –dokumentilla halusin kuvata sitä kuplivaa innokkuutta ja avoimuutta, jolla lapset havainnoivat ympäristöään ja elävät hetkessä niin iloine kuin suruineen. Jokapäiväinen reilun kilometrin päiväkotimatka tarjoaa lapsille elämyksiä laidasta laitaan, kun sen sijaan kanssakulkijana toimiva aikuinen ei ikävä kyllä muista aina suhtautua ympäröivään maailmaan samanlaisella innokkuudella ja avoimuudella… Olen nokialaistunut kahden lapsen äiti ja freelancer-leikkaaja, jota kiinnostaa erityisesti dokumentit. Tämä on ensimmäinen äänidokumenttini.

SATA MILLISEKUNTIA (Toni Ilo)

kello
kello radio-ohjelmat

Autobiografinen ääniteos elämästä silmänräpäysten välissä.

SELVIYTYJÄ - TARINA 90-LUVUN KOULUHAMMASHOIDOSTA (Heini Peltola)

hammaspalvelun kyltti seinässä
hammaspalvelun kyltti seinässä radio-ohjelmat

Radiodokumentti on kertomus siitä, miten huonojen hampaiden kanssa nuoresta asti taistellut Piia selviytyi 90-luvun hammasterveysvalistuksesta. Mielikuvitusta ei puuttunut, kun ikäluokka toisensa jälkeen paimennettiin ala-asteen kouluhammashoidossa hoitamaan hampaitaan. Vaikka hammaslääkäristä saatiin kiiltokuvia ja fluoritabletit maistuivat banaanilta, traumoilta ei vältytty. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Simo Rista

KUN OTE IRTOAA (Heini Turpeinen)

koriste-enkeli
koriste-enkeli radio-ohjelmat

Epilepsia on vainonnut elämääni jo 26 vuotta. En anna sen vallata hyvää elämääni, joka eletään vain kerran. Takana on kohta 33 vuotta, mutta uudet tuulet ja kaikki paras on vielä edessä päin.

VÄLITILA (Karjaan JOPO-luokka)

.
. radio-ohjelmat

Välitila on Karjaan suomalaisen yhteiskoulun JOPO-luokan draamapajan oppilaiden henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuva ääniteos, joka käsittelee nuorten paikkaa elämän ja ympäristön välitilassa. Draaman keinoin jäsennettyjä ajatuksia ja äänimaisemia.
Teoksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Pro Arctis ry. ja radiofiskars.fi. Tekijät: Karjaan JOPO 10-luokan oppilaat, Sussa Lavonen TeM, Pro Arctis ry. Tuotanto: radiofiskars.

LOL SYÖ PASKAA (Hanna-Mari Kuivalainen)

pelkkää mustaa
pelkkää mustaa radio-ohjelmat

Trollaus ei ole vain harrastus, se on elämäntapa. Trolli saattaa istua viereesi bussissa, syödä kanssasi lounasta työpaikan ruokalassa tai lämmittää sinulle mikroaaltouunissa eilisen makaronilaatikkoa, kun tulet illalla kotiin. Minä olen Hanna-Mari Kuivalainen. Kolmen minuutin radiodokumenttien tekemisestä liikenevinä muina aikoina harrastan media-alan töitä. Rummut: Mikko Kuivalainen

SOKKOTREFFIT (Tuuli Teelahti)

kuva naisesta, otettu ehkä joskus 70-luvulla
kuva naisesta, otettu ehkä joskus 70-luvulla radio-ohjelmat

Nimeni on Tuuli Teelahti, ja opiskelen dokumentaarista elokuvaa Aalto-yliopistossa nyt neljättä vuotta. Viimeisin rakkauteni ovat radiodokumentit, jotka ovat visuaalisesti täysin riippuvaisia kulloisenkin kuuntelijan mielikuvituksesta ja omista kokemuksista. Tavoitteeni on dokumentin keinoin tuoda maailmaan vähän jotakin hyvää lisää. Sokkotreffit kertoo äidistäni, joka jäi leskeksi seitsemän vuotta sitten.

1997 (Yasu Benjamin Jukkola)

(valittu finaaliin yleisöäänestyksellä)

tatuointi
tatuointi radio-ohjelmat

Podcastini on nimetty tapahtumieni mukaan, 1997. Se kertoo ensi kohtaamisestani adoptio vanhempieni kanssa sekä matkastani Suomeen. Olen 26v. toimin tanssiopettaja, DJ:nä sekä juontajana. Tällä hetkellä käyn cross media linjaa Laajasalon opistossa. Yasu Benjamin Jukkola. Tuottaja: Rebaz Ebrahimi

Tiedoksi

  • Kilpailuun osallistui yhteensä 52 teosta, joista 50 oli sääntöjen mukaisia
  • Ylen esiraati: toimittajat Pauliina Motturi ja Peter Berndtson, äänisuunnittelija Jyrki Häyrinen, apulaistuottaja Arja Kotiranta, tuottajat Hannu Karisto ja Staffan von Martens
  • Esiraati kiinnitti huomiota mm. teosten dokumentaarisuuteen, omaperäisyyteen, dramaturgiaan, tekniseen toteutukseen ja äänikerrontaan
  • Suomen finaalia KAVIssa 18.4. klo 14-16 tuomaroivat: muusikko ja näyttelijä Fanni Noroila, kirjailija ja filosofian tohtori Mia Franck ja dokumentaristi sekä radiokriitikko Sampsa Oinaala
  • Suomen Shortdox-finaali on osa Yle Dokumenttiryhmän kuuntelupäiviä KAVIssa. Kuuntelupäivät alkavat ke 18.4. klo 9.00 ja päättyvät to 19.4. klo 17.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. TERVETULOA!