Hyppää pääsisältöön

Timo Huovinen: Vastuullisen toimittamisen puolesta

Kuvassa mies mustassa paidassa katsoo kameraan.
Kuvassa mies mustassa paidassa katsoo kameraan. Timo Huovinen

Olen monta kertaa katsellut vanhaa valokuvaa 50 vuotta sitten perustetusta Julkisen sanan neuvostosta. Arvokkaan näköiset herrasmiehet, tummat puvut päällä, kravatit kaulassa ja tärkeällä asialla.

Tuosta ajasta media on muuttunut paljon. Perinteisten lehtien, radion ja tv:n rinnalle on tullut internet, mukaan lukien sosiaalinen media. Samaan aikaan ala on tasa-arvoistunut. Meidän toimittajien on pitänyt alkaa myös enemmän perustella työtämme yleisölle.

Yhtä asiaa ajan virta ei ole kuitenkaan horjuttanut. Julkisen sanan neuvoston toimintaan sitoutuneet tiedotusvälineet pyrkivät edelleen tekemään työtään vastuullisesti.

Journalistin ohjeet säätelevät tekemistämme, ja sitoutumalla näihin ohjeisiin haluamme näyttää myös ulospäin, että teemme työtämme tiukemmin kriteerein kuin esimerkiksi lainsäädäntö vaatii.

Osana JSN:n 50-vuotisjuhlavuotta järjestävät Journalistin ohjeisiin sitoutuneet suomalaiset mediat yhteisen Vastuullisen journalismin kampanjan 12.–25.3.2018. Kampanjan tarkoitus on kertoa suurelle yleisölle, ketkä kuuluvat JSN:n piiriin ja julkaisevat vastuullista journalismia.

Kampanja kertoo, ketkä kuuluvat JSN:n piiriin ja julkaisevat vastuullista journalismia.

Yle on sitoutunut JSN:n toimintaan ja Journalistin ohjeisiin. Vastuullisen journalismin merkki näkyy kampanjan aikana Ylen suomen-, ruotsin-, saamen- ja venäjänkielisissä uutis-, urheilu- ja ajankohtaislähetyksissä sekä verkkopalveluissa.

Yle on osallistunut juhlavuoteen myös tekemällä Yle Oppimisen sivulle videoita, joiden avulla voit kokeilla, miten hyvin Journalistin ohjeet ovat hallussa.

Kansalaisilla on nyt parempi mahdollisuus keskusteluun somen kautta. Sosiaalisen median, “viidennen valtiomahdin”, luoma paine on pakottanut monia tiedon äärellä työskenteleviä avaamaan toimintaansa. Tämä on hieno asia.

Tietoa on yhä enemmän liikkeellä ja se on tasa-arvoistunut. Hyvä juttu tämäkin.

Silti edelleen tarvitaan tahoja, jotka seulovat ja jalostavat tietoa sekä kertovat tämän prosessin tuloksena tiedosta mielestään oleellisen. Vastuullinen media on yksi tällainen toimija.

Vastuullisen median tehtävänä on jakaa luotettavaa tietoa.

Sosiaalinen media mahdollistaa kuitenkin myös valeuutisten ja vihapuheen tehokkaan leviämisen. Vastuullisen median tehtävänä on jakaa luotettavaa tietoa.

JSN:n periaatteisiin sitoutuminen tarkoittaa pyrkimystä itsenäiseen toimittamiseen, lähdekriittiseen ja avoimeen tiedonhankintaan sekä omien virheiden tunnustamiseen ja avoimeen korjaamiseen. Myös valeuutisia ja vihapuhetta kritikoiden.

JSN:n toiminnan kautta pyrimme näyttämään median ulkopuolisille, että otamme työmme vakavasti. Kansainvälisestikin mitaten journalistien itsesäätely toimii Suomessa laadukkaasti. Tätä työtä voi sitten jokainen ulkopuolinen arvioida tavallaan.

Myös Yle on toiminut ennen tätä kampanjaa, toimii kampanjan aikana ja sen jälkeenkin vastuullisesti, Journalistin ohjeita noudattaen.

Vastuullista journalismia, olkaa hyvä.

Timo Huovinen
Journalististen standardien ja etiikan päällikkö
Yle

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.