Hyppää pääsisältöön

Verismo ei sovi Angela Gheorghiun äänelle

Sopraano Angela Gheorghiu on viisikymppinen - ja edelleen maailman tärkeimpien oopperatalojen kysytyin tähti, eikä ole kauan siitä kun häntä sanottiin maailman parhaaksi sopraanoksi. Mutta nyt Gheorghiu on levyttänyt Warnerille albumillisen verismo-oopperaa, ja pelkään että se on lopun alkua. Gheorghiun tapaiset, alkujaan lyyriset sopraanot nimittäin tarttuvat verismoon vasta siinä vaiheessa, kun ääni on tummunut ja vibrato laajentunut.

Angela Gheorghiu / Eternamente
Angela Gheorghiu / Eternamente Uudet levyt

Verismo kehittyi Italiassa myöhäisromantiikan aikaan, kun ooppera omaksui kirjallisuudesta realismin eli tavallisten ihmisten ahdistavan arjen kuvauksen. Mascagni, Leoncavallo, Giordano ja Puccini sävelsivät monia verismo-hittejä, mutta ne ovat äänellisesti ja ilmaisullisesti raskaita laulaa, ellei ääni ole luonnostaan tumma ja kohtalokas.

Gheorghiu aloittaa verismo-albuminsa kolmella kohtauksella Mascagnin Cavalleria rusticanasta, ja levyn ongelma selviää heti. Gheorghiu tummentaa ja painaa ääntään väkisin, kenties tarkoituksella, kenties vahingossa, mistä seuraa puhtaus- ja kontrolliongelmia. Myös esimerkiksi Ponchiellin La Giocondan musertavassa itsemurha-aariassa Gheorghiu hakee kohtalokasta ilmaisua sellaisesta äänitekniikan loukosta, johon hänellä ei ole pääsyä.

Toivon, että kyse ei ole alkavista ääniongelmista, vaan yliyrittämisestä tai tulkinnallisesta väärinkäsityksestä. Verismo-oopperoiden viehätys pohjautuu näyttämöllä toteutuvaan ristiriitaan jumalaisen kauniin oopperailmaisun ja sietämättömän arkielämän välillä. Levyllä tämä ristiriita ei näy, mitä Gheorghiu yrittää kompensoida synkistämällä ääntään.

Levyllä on synkkien aarioiden lisäksi muutama verismo-tyylinen laulu, ja niiden runollisemmassa ilmaisussa Gheorghiu onnistuu paremmin. Edellä kuultu Toscakin sopii hänen äänelleen loistavasti. Mutta levyllä on liikaa tukalia hetkiä. Joillakin vokaaleilla vibrato muuttuu somisteesta sirkkeliksi, alarekisterissä ääni on särkymäisillään, ja kohtalokkaita huudahduksia Gheorghiu ei kerta kaikkiaan osaa.

Vaikka levy on orkesteria, vierailijoita, äänitystä ja designia myöten tyylikkäästi tehty, väitän että italialainen verismo-ooppera on parasta nauttia oopperatalossa. Edes maailman paras sopraano ei saa sen viehätystä välittymään levylle - etenkään koska hänen äänensä ei siihen sovi.

"Eternamente - The Verismo Album", aarioita ja lauluja, säv. Mascagni, Donaudy, Puccini, Boito, Mascheroni, Refice, Ponchielli, Giordano ja Leoncavallo. - Angela Georghiu, sopraano, sekä Prahan filharmoninen orkesteri ja kuoro/Emmanuel Villaume. (Warner Classics, 0190295780241)

Kuuntele Uudet levyt 13.3.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.