Hyppää pääsisältöön

Älä tapa kallista viherkasvia – näillä ohjeilla saat kodin kasvit kukoistamaan

Peikonlehtiä tummalla taustalla
Peikonlehtiä tummalla taustalla Kuva: Unsplash Puoli seitsemän

Viherkasvit ovat nyt trendikkäämpiä kuin koskaan, mutta taito kasvien hoitoon on vielä monella hukassa. Jos arvokkaat kasvisi nuupahtavat ennen aikojaan, lue nämä floristimestari Tiina Kiiskisen ohjeet!

Tutustu itseesi

Millainen ihminen sinä olet? Millaista huolenpitoa jaksat antaa kasveille arjessa? Tämä on kysymys, jonka vastausta kannattaa miettiä ennen kukkakauppaan lähtemistä.

Jos innostuksesi on nopeasti lopahtavaa sorttia, älä hanki haastavaa kasvia, vaikka se olisi kuinka kaunis. Helppohoitoisia viherkasveja ovat esimerkiksi rahapuu ja muut mehikasvit, kaikkialla pärjäävä palmuvehka ja anopinkieli.

Jos taas tiedät, että jaksat hoitaa kasvia pitkäjänteisesti, kokeile rohkeasti haastavampia kasveja: esimerkiksi oliivi, eucalyptus ja keikarinkukka eivät ole aivan helppoja hoidettavia.

Kylvetä ruukku

Jos istutat kasvin lasittamattomaan saviruukkuun, kylvetä se ennen istutusta. Ruukku kannattaa upottaa vesiämpäriin jo kaksi päivää ennen istutusta. Näin ruukun savi imee itseensä vettä eikä ruukku ime itseensä kasville tarkoitettua kosteutta.

Ilmakasveja astiassa
Huipputrendikäs ilmakasvi ei tarvitse multaa elääkseen. Ilmakasveja astiassa Kuva: Tiina Kiiskinen Puoli seitsemän

Oikeankokoinen ruukku kasville

Vauhdikkaasti kasvavat kaverit, kuten suosittu palmuvehka, tarvitsevat noin 5cm suuremman ruukun kuin se ruukku, mistä kasvi siirretään.

Maltillisemmin kasvaville kasveille riittää 2-3 cm edellistä suurempi ruukku. Kukkivan viherkasvin on hyvä olla ennemmin hiukan ahtaassa kuin hiukan liian suuressa ruukussa.

Jos multatilaa on liikaa, rupeaa kasvi käyttämään energiaansa kukkimisen sijasta juurien kasvattamiseen.

Ammattilainen vinkkaa kastelemaan kasvin läpikotaisin jo pari päivää ennen ruukun vaihtoa, kosteampi juuripaakku irtoaa vanhasta ruukusta helpommin.

Kastele sopivasti

Yleisin syy viherkasvien nuupahtamiseen on virheellinen kastelu. Joko vetistä huolenpitoa on liian vähän tai aivan liikaa. Kasvin tarpeisiin on hyvä tutustua jo hankintavaiheessa, kysy kukkakaupan myyjältä miten juuri tätä kasvia kannattaisi kastella.

Hyvä mittari mullan kosteudelle on oma sormi. Sama nyrkkisääntö pätee niin vähäisellä kosteudella pärjäävään kuin paljosta vedestä nauttivaan kasviin: mullan on hyvä antaa kuivahtaa kasteluiden välissä.

Viherkasvi suihkussa
Suihkuttelu on helppo tapa kosteuttaa kasvi ja puhdistaa lehdet mahdollisesta pölystä. Muista haalea vesi ja pehmeä vedenpaine. Viherkasvi suihkussa Puoli seitsemän

Oikea kasvi oikeassa paikassa

Varma keino kasvin hengiltä saamiseksi on asettaa se vääränlaisiin valo-olosuhteisiin. Esimerkiksi pimeässä kylpyhuoneessa ilman lisävaloa ei selviä yksikään kasvi.

Kysy kasvia ostettaessa, millaisessa ympäristössä se viihtyy.

Huonekasvienkin elämää määrittää kasvukausi eli valon määrä. Jos valoa on liian vähän, voi esimerkiksi kasvin kasvu olla honteloa ja kukkiminen heikkoa.

Varma keino kasvin hengiltä saamiseksi on asettaa se vääränlaisiin valo-olosuhteisiin.

Liian voimakkaassa valossa kasvin lehtiin voi ilmestyä ruskeita laikkuja, lehdet voivat käpertyä, veltostua sekä vaaleta.

Kun luonnonvalo on vähissä, voi kasvit koota porukaksi valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunalaudalle. Asialleen omistautunut kotihortonomi voi myös harkita erityisten kasvivalaisinten hankkimista.

Leikkaa ja lannoita

Helmikuusta syyskuuhun kestävän kasvukauden aikana kasvi on elinvoimaisimmillaan ja sitä voi esimerkiksi leikata ja lannoittaa.

Suuri osa kasveista hyötyy säännöllisestä huoltamisesta ja leikkaamisesta. Se pitää kasvit terveinä ja edistää kasvua. Paras aika viherkasvien leikkaamiselle on lopputalvi, eli kasvukauden alku. Jos kasvi on kukassa tai siinä on nuppuja, kannattaa leikkaaminen suorittaa vasta kukinnan päätyttyä.

Pelargoniaa leikataanPelargonian uudet oksat leikkauksen jälkeen
Kuukausi leikkaamisen jälkeen tämä pelargonia tekee uutta oksaa.

Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Leikkaamalla kasvi saadaan pidettyä tuuheana ja elinvoimaisena.

Kastelun lisäksi viherkasvit kaipaavat ravinteita, lannoittamaan siis! Lannoitus kannattaa aloittaa varovasti kasvukauden alussa. Kun kevät pääsee vauhtiin voi lannoituksen määrää lisätä. Elokuussa lannoituskertoja ja -määrää voi vähentää ja syyskuussa lopettaa vähitellen kokonaan.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän