Hyppää pääsisältöön

Ismo Silvo: Radion uudistukset ovat valinta laadukkaan journalismin puolesta

Ismo Silvo, julkisujohtaja
Ismo Silvo, julkisujohtaja Kuva: Jussi Nahkuri Ismo Silvo,ismo silvo

Yle Radio 1:n aamuohjelmisto on muuttunut 12.3. alkaen. Käytännössä se tarkoittaa, että ajankohtaisohjelma Ykkösaamu alkaa jo klo 7.30. Tämän seurauksena aamuhartauden toinen lähetys alkaa nyt jo klo 7.15. Hartauden ensilähetys on klo 6.15.

Tämäkin uudistus on osa käynnissä olevaa laajempaa Ylen radiokanavien ohjelmistomuutosta.

Ylen julkisen palvelun tehtävästä nousee velvollisuus arvioida ohjelmistojen sisältöjä ja tarjontatapoja suhteessa aikaan, jota elämme. Radio-ohjelmistojen uudistuksessa priorisoidaan nyt laadukasta taustoittavaa journalismia. Sitä ja puheohjelmistoa ylimalkaan lisätään. Tämä kuuluu myös muun muassa Radio Suomen paiväohjelmistossa.

Sisällöllinen painotus ajankohtaisjournalismiin on ollut Yle Radio 1:n aamuohjelmiston muutoksen päälähtökohta. Siksi Ykkösaamua pidennettiin ja muutettiin juoksutukseltaan.

Muutosta valmistellessamme olemme olleet hyvin tietoisia siitä, että se muuttaa hartausohjelmien vakiintuneen kuulijakunnan tottumuksia. Aiemmin klo 7.50 alkaneella aamuhartaudella on ollut jo vuosia vakiintunut yleisönsä. Ohjelma on rytmittänyt monen, erityisesti varttuneen kuuntelijan arkea.

Olemme joutuneet valinnan eteen. Valintaamme vaikeuttaa se, että myös hartausohjelmien kuulijoista monet arvostavat taustoittavaa journalismia. Tunnin mittainen Ykkösaamu tavoitti suorana ne, joiden aamurytmiin sopii kuuntelu klo 8–9 välillä. Monille ei sovi. Muun muassa aiemmin töihin kulkevat eivät ole suorana päässeet Ykkösaamun äärelle. Nyt pidennetty ohjelma tarjoaa kontaktipintaa useammalle aamulla ajankohtaisjournalismia haluavalle.

Tosiasia on, että esimerkiksi aamuohjelmille ei ole mitään sellaista yksiselitteistä "yleisön tahtoa", jonka varaan ohjelmistorakenne voitaisiin perustaa. Monet haluavat hartauksia, toiset eivät katso niiden kuuluvan Ylen tarjontaan lainkaan. Nykyaikana yhä enemmän pirstoutuvien yleisöodotusten keskellä Yle rakentaa tarjontaratkaisunsa erilaistuvien odotusten keskellä. Ratkaisut perustuvat aina yleisötarpeiden kokonaisymmärryksen ja Ylen tehtävien yhteensovittamiseen – kulloiseenkin aikaan parhaiten sopivalla tavalla.

En usko, että hartausohjelmienkaan yleisö haluaisi kieltää kaiken muutoksen. "Mitään totuttua emme voi muuttaa" -asenteella Yle menettää kykynsä elävästi palvella suomalaisia ja toteuttaa tehtäväänsä. Tiedostamme, että Ylen ohjelmisto luo jatkuvuutta suomalaiseen kulttuuriin ja arkeen. Näin ovat tehneet muun muassa hartausohjelmat vakiintuneine lähetysaikoineen. Tämänkin tärkeän näkökulman otamme ratkaisuissamme huomioon.

Hartausohjelmat ovat Ylelle tärkeä laissa mainittu palvelu. Nytkin ne säilyvät ohjelmistossa, pääosin vanhoilla paikoillaan. Kokonaisuudessaan niitä on jopa lisätty, kun iltahartaus on saanut uusinta-ajan. Sitäkin on toivottu.

Yle Areenaan hartausohjelmat taitetaan myös näkyvämmin esille, jolloin niitä voi kuunnella itselle sopivaan aikaan. Tiedostan toki, että monet hartausohjelmien kuuntelijat eivät koe Yle Areenaa ratkaisuna, vaan haluavat hartaudet juuri radiokanavilta osana ohjelmistotarjontaa. Areenan käyttäjien määrä kuitenkin kasvaa kaiken aikaa, myös varttuneimmissa ikäluokissa.

Ismo Silvo
julkaisujohtaja, Yle

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua