Hyppää pääsisältöön

Millaiset ovat hyvät yo-eväät? – Lue vinkit onnistuneeseen eväslaatikkoon

Voileipiä
Hyvältä evästarjottimelta löytyy muun muassa ruisleipää ja pähkinöitä. Voileipiä Kuva: Unsplash Abitreenit

Kukaan ei selviä kuuden tunnin yo-kokeesta syömättä. Ennemmin tai myöhemmin nälkä alkaa kurnia – ja sitä varten kokeeseen pitää pakata mukaan hyvät eväät.

Marttaliiton kotitalousneuvoja Solveig Backström kehottaa suunnittelemaan yo-koe-eväät hyvissä ajoin, mielellään jo muutamaa päivää ennen koetta.

– Pidä huolta, että ehdit käydä kaupassa ja hankkia kaikki haluamasi eväät. Muista, että tarvitset myös eväsrasioita, kuten pakasterasioita, joihin voit pakata ruoan.

Syöminen on yksilöllistä ja joku tarvitsee mukaan isommat eväät kuin toinen. Muutama yleisohje on kuitenkin hyvä pitää mielessä: Mukaan kannattaa pakata yksi isompi ja pari pienempää evästä. Isompaa evästä syödessä voi pitää taukoa kokeen teosta ja pienempiä välipaloja taas napostella vastaamisen ohessa. Koetta on mukavampi tehdä, kun mukaan on pakannut maukkaat eväät.

Pakkaa näitä eväiksi:

 • Ruoat, joissa on kuitua, pitävät nälän loitolla pidempään. Esimerkiksi täysjyväleivät, kuten ruisleipä, sisältävät hitaita hiilihydraatteja, jotka imeytyvät hitaasti ja pitävät verensokerin tasaisena.
 • Pähkinät sisältävät aivoille tarpeellisia rasvoja. Tämän lisäksi pähkinöistä saa kuituja ja e-vitamiinia. Ja mikä parasta, pähkinöitä on helppo napostella kirjoitusten aikana.
 • Jos haluat syödä kokonaisen annoksen yo-kokeen aikana, kannattaa harkita salaattia. Laita salaattiin raejuustoa, parsakaalia, avokadoja, kananmunaa, tofua tai papuja, joista saat proteiinia.
 • Rasvainen kala tekee hyvää aivoille ja verensokerille. Laita lohta salaattiin tai leivän väliin.
 • Pilko valmiiksi hedelmiä ja pakkaa niitä rasiaan. Esimerkiksi banaani tai mandariini piristää, jos alkaa uuvuttaa.
 • Jugurtti ja vaikkapa kuitua sisältävät kauraleseet sopivat hyvin välipalaksi. Jugurttia voi myös maustaa marjoilla, pähkinöillä tai siemenillä. Jugurtti säilyy syömäkelpoisena lounasaikaan asti, jos pakkaat sen mukaan kylmänä.
 • Jos mielesi tekee jotain makeaa, ota mukaan tummaa suklaata. Siinä on nopeita hiilihydraatteja, jotka piristävät nopeasti.
 • Muista pakata mukaan myös vesipullo tai mehua.
 • Kahvi voi myös piristää kokeessa. Pieni tee- tai kahvikupponen riittää, joten mitään 1,5 litran termosta ei tarvitse pakata mukaan.

Vältä näitä:

 • Älä syö liikaa nopeita hiilihydraatteja. Vaalea leipä, kuten esimerkiksi paahtoleipä tai pulla, eivät tee hyvää verensokerille yo-koetilanteessa, jossa pitää pystyä keskittymään.
 • Limsa ja karkit nostavat verensokeria nopeasti ja piristävät hetken. Kun verensokeri laskee, iskee väsymys.
 • Energiajuomat ovat samanlaisia kuin limsat ja karkit: Ne piristävät hetken, minkä jälkeen energiatasot putoavat nopeasti. Jos kaipaat piristystä, juo mieluummin kahvia tai teetä.

Nanna Stenberg-Gustafssonin ruotsinkielisestä artikkelista kääntänyt ja editoinut Anna Takala.

Keskustele

Artikkelit