Hyppää pääsisältöön

Naisten huijari Kreivi ei ollut kyläsonni vaan lipevä hurmuri

Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren elokuvassa Kreivi
Kirsti Wallasvaara esittää yhtä Kreivin kihlatuista. Kirsti Wallasvaara ja Pertti Ylermi Lindgren elokuvassa Kreivi pertti ylermi lindgren

Kreivi Pertti Ylermi Lindgren. Naistennaurattaja. Hurmuri. Auervaara. Naissankari. Lopulta myös iskelmälaulaja ja filmitähti.

Naisten huijaaja Pertti Ylermi Lindgren oli niin lipevä ja ylivertainen tv-haastatteluissaan, että oli vain ajan kysymys koska hänestä tehdään dokumentti. Kreivin (1971) kirjoitti ja ohjasi tuolloin 28-vuotias Peter von Bagh, joka oli niittänyt mainetta elokuvakriitikkona, tietokirjailijana ja Suomen elokuva-arkiston nuorena ja radikaalina toiminnanjohtajana.

von Bagh oli ohjannut aiemmin vain pari pienen yleisön lyhytelokuvaa (mm. Pockpicket, 1968), mutta käsikirjoittajana hän oli osallistunut Jarvan elokuviin Ruusujen aika (1969) ja Bensaa suonissa (1970). Myöhemmin von Bagh palkittiin lukuisista henkilödokumenteista, mutta Lindgrenin tarinasta hän ei tehnyt dokumenttia, vaan leikittelevän draamaelokuvan.

En ole ympäristölleni vaarallinen.

Kreivi perustui tosielämän tapahtumiin. Kreivi Pertti Ylermi Lindgren (1936-2015) oli turkulaissyntyinen sulavakäytöksinen hurmuri, joka julkaisi kolmikymppisenä Jallu-lehdessä "muistelmansa" jatkokertomuksena vuonna 1967. Koko perheen versiona hän kertoi tarinaansa saman vuoden Seura-lehdissä. Lehtien mukaan hän oli juuri vapautunut Huittisten varavankilasta.

"Haluan kertoa petetyille ja ystävilleni, etten ole mikään kyläsonni", Lindgren kirjoitti, "En ympäristölleni vaarallinen."

Omien sanojensa mukaan hän oli tuohon mennessä ollut kihloissa 76 kertaa ja elättänyt itsensä huijaamalla naisia. Vankiloissa hän kertoi istuneensa kolme ja puoli vuotta noiden huijausten tähden. Hän oli toiminut lähinnä Suomessa ja Ruotsissa erilaisilla aatelisnimillä: kreivi Oxenstierna, Bernard af Creutz, Benjamino Giovanni Torrini, Gunnar af Heidenstam...

Ainoa aatelisyhteys Lindgrenillä oli se, että hän oli sotalapsena viettänyt aikaa ruotsalaisessa Tegelundin aateliskartanossa. Vuonna 1956 hänet tuomittiin huijauksesta ensimmäisen kerran Suomessa vankilaan. 1960-luvulla hän oli naimisissa Gull-Britt Selinin kanssa, ja perheessä oli kaksi lasta, Ira ja Cay. Muistelmissaan hän ei mainitse perhettä lainkaan.

Pertti Ylermi Lindgren
Kreivi Pertti Ylermi Lindgren ja katse, joka kaatoi naisia. Pertti Ylermi Lindgren pertti ylermi lindgren

Lindgrenin esikuvana toimi Suomen kuuluisin naisten huijaaja Ruben Oscar Auervaara (alunp. Ruben Jansson, 1906-1964), joka toimi aktiivisena 1930-luvulta lähtien. Hänestä tuli kuuluisa vuonna 1945, kun poliisi julkaisi hänen kuvansa lehdessä ja pyysi uhreja ilmoittautumaan. Lehti-ilmoituksilla naisia haalinut Auervaara oli välillä säilössä ja välillä vapaana, vankilavuosia kertyi kaikkiaan peräti 26. Hän hirttäytyi pidätyssellissä vuonna 1964. Hänen nimensä vakiintui yleisnimeksi avioliittohuijareille ja naistennaurattajille.

Muistelmien jälkeen Lindgrenistä tuli hetkessä kohujulkkis, joka veti miljoonayleisöt seuraamaan television suoraa Jatkoaika-sarjan jaksoa, jossa hän kertoi Lenita Airistolle hurmaustekniikoistaan. Hän myös levytti vuonna 1967 singlen, jonka lauluteksteissä sekä Juha Vainio että Vexi Salmi ottivat miehen henkilöhistorian huomioon. Laulut olivat Saanhan mennä luotas pois ja Älä muistele minua pahalla.

Peter von Bagh päätti tehdä Kreivistä puolidokumentaarisen komedian, jossa Lindgren itse esittäisi pääroolia. Episodimaisessa hupailussa naistennaurattajan hyväntahtoisia uhreja esittävät Elina Salo, Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi ja Kirsti Wallasvaara. Lindgren lyöttäytyy naisten juttusille erilaisissa rooleissa, ja huijaa tiensä lompakolle tai kirkon rappusille saakka.

Elokuvan vastaanotto oli ristiriitainen, mitään Lindgrenin julkisuusarvoa vastaavia katsojalukuja se ei kerännyt. Parhaiten elokuvasta on jäänyt mieliin Kaj Chydeniuksen säveltämä Nuoruustango, jonka laulaa Kiti Neuvonen. Laulu oli alunperin Anu Kaipaisen näytelmästä Tangokuningas, joka kantaesitettiin Joensuun kaupunginteatterissa syksyllä 1970.

Hymy-lehden kestojulkkiksen rooliin kyllästynyt Lindgren muutti pysyvästi Tukholmaan vuonna 1976, opiskeli perushoitajaksi ja työskenteli ammatissa 1980-luvun puoliväliin saakka. Laulajana hän keikkaili niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Hän eli avoliitossa Susanna-nimisen puolisonsa kanssa kuolemaansa saakka, vuoteen 2015. Väite 76 kihlauksesta oli todennäköisesti lehtikustantajan keksimä mainostemppu.

Elokuvan alkukuvana 22.10.2019 Teemalla esitetään Peter von Baghin harvinainen esikoislyhäri, Pockpicket eli katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä (1969).

  • Kreivi (1971) Pääosissa Pertti Ylermi Lindgren, Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara, Petra Frey. Kuvaus Lasse Naukkarinen. Ohjaus Peter von Bagh. Tuotanto FJ-Filmi ja Filminor.

Artikkelia muokattu 14.1.2021: elokuva nyt pysyvästi Areenassa

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa