Hyppää pääsisältöön

Prisma: Aurinkokunnan valtameret

Aikoinaan luulimme merien olevan ainutlaatuisia planeetallemme, mutta meriä löytyy eri puolilta aurinkokuntaa.
Saturnuksen kuudenneksi suurimman kuun Enceladuksen pintaa tietkoneella tuotetussa kuvassa, taustalla Saturnus. Aikoinaan luulimme merien olevan ainutlaatuisia planeetallemme, mutta meriä löytyy eri puolilta aurinkokuntaa. Kuva: BBC 2015 Yle TV1,Prisma: Aurinkokunnan valtameret

TV1 keskiviikkona 21.3.2018 klo 19.00 - 19.55, lauantaina 24.3. klo 14.05 ja tiistaina 27.3. klo 22.50
Yle Areenassa 14 päivää

Vesi määrittää maapallon ja on elämän elinehto. Valtameret peittävät 70 prosenttia maapallomme pinta-alasta.

Aikoinaan luulimme merien olevan ainutlaatuisia omalle planeetallemme, mutta tieto on osoittautunut vääräksi. Meriä löytyy eri puolilta aurinkokuntaa. Ne ovat hyvin samankaltaisia kuin maapallon suuret vedet.

Avaruuden valtamerien metsästys on aloittanut uuden vaiheen maapallon ulkopuolisen elämän etsinnässä. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa suunnittelee tutkivansa kaukaista valtamerta jopa sukellusveneellä.

BBC:n dokumentti kysyy, onko elämä mahdollista aurinkokunnan merissä?

Oceans of The Solar System. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.