Hyppää pääsisältöön

Blockfestin nostalginen superyllätys: Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö tekevät paluun

Nyt on legendaarista!

Fintelligens, Elastinen ja Iso H, ELA Show'ssa 2015. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Suomiräpin ikoniset yhtyeet tekevät paluun ensi kesänä. Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö vievät räppipäät kohti vanhoja hyviä muistoja Blockfesteillä. Lisäksi kotimaisen hiphopin uranuurtajat esiintyvät yhdessä tulevana kesänä Lahden Summer Upissa ja Sotkamon Vuokatissa juhlittavassa Pipefestissä.

- Rähinä täyttää 20 vuotta tänä vuonna ja halusimme antaa itsellemme sen kunniaksi lahjan ja palata kimpassa lavalle nauttimaan siitä, mitä ollaan yhdessä rakennettu. Uskomatonta kyllä, Kapasiteettiyksikkö ja Fintelligens eivät ole aikaisemmin tehneet yhteistä keikkaa, joten tämä tuntuu aivan syystäkin todella erityiseltä. Kimpassa pääsemme rakentamaan ihan uskomattoman show’n, Kapasiteettiyksikön Andu kommentoi.

Kapasiteettiyksikkö voitti comeback-äänestyksen. // Kuva: Rähinä Records

Uniikki vihjaili Kapasiteettiyksikön paluusta YleX:lle jo vuonna 2016, kun yhtye voitti erittäin suositun comeback-äänestyksen.

- Olen tosi iloinen, ettei jengi ole unohtanut ja meitä kaivataan. Itselläkin on sellainen fiilis, että olisi siistiä tehdä taas Andun ja Markun kanssa pitkästä aikaa musiikkia ja ehkä keikkojakin, räppäri kommentoi voittoa YleX:lle.

Olikohan paluukeikka Uniikin mielessä jo tuolloin? Ainakin räppärin vastaus vaikutti siltä.

- Tämä äänestystulos nyt tietenkin vain vahvistaa sitä hommaa. Ollaan me tässä kaikenlaista puhuttu. Tiedän, että jonkinlaista tahtotilaa saattaa olla. Toivotaan, että muutkin ajattelevat, että let’s do this one more time.

Kapasiteettiyksikkö on edellisen kerran keikkaillut vuonna 2012. Bändiin kuuluvat Uniikin (Dan Tolppanen) ja Andun (Anders Westerholm) lisäksi Tasis (Markku Wettenranta).

Kapasiteettiyksikkö nauhoitti ensimmäisen demonsa Fintelligens-yhtyeen studiossa syksyllä 1999. Ensimmäinen Etenee-sinkku julkaistiin seuraavana vuonna. Päivästtoiseen-debyyttialbumi puolestaan valmistui vuonna 2001. Lopullinen läpimurto tuli seuraavana vuonna Klassikko-albumin myötä.

Vuonna 2003 Kapasiteettiyksikkö perusti Fintelligensin jäsenten kanssa Rähinä Records Oy -levy-yhtiön. Yhtiön ensimmäinen julkaisu oli Kapasiteettiyksikön kolmannen albumin ensimmäinen single Pakko saada sut. Yhtyeen menestys jatkui samalla vauhdilla, kun koko suomirap kasvoi genrenä. Useiden levyjen ja kiertueiden jälkeen rap-yhtye päätti kuitenkin lopettaa uransa vuonna 2008.

- Vuonna 2008 Blockfesteillä viimeinen keikka oli tosi haikea ja mahtava show, Uniikki muistelee.

Jäähyväiskiertueen jälkeen Kapasiteettiyksikkö on esiintynyt vain Summer Upin 10-vuotisjuhlissa Lahdessa heinäkuussa 2012 ja Rähinä Livessä joulukuussa 2012.

Kapasiteettiyksikkö palasi hetkeksi levytystauolta vuonna 2015, kun yhtye vieraili Cheekin Alpha Omega -levyn Leveellä-kappaleessa Herrasmiesliigan kanssa. Voisiko niin ikään Blockfesteillä esiintyvä Cheek myös liittyä tähän erikoissettiin? Ainakin teoriassa se olisi mahdollista. Juuri sellainen yllätyksellisyys sopisi Cheekin tyyliin hyvin ja onhan toki Rähinällä ollut iso merkitys hänenkin uraansa.

Fintelligens // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

Fintelligens on edelleen voittamaton

Myös Elastinen fiilistelee erikoiskeikkoja.

- Luvassa on paljon biisejä, joita ei ole esitetty vuosiin ja myös sellaisia, joita ei ole esitetty koskaan. Tulee musiikillisesti upea setti. Suomihiphop 101, räppäri kertoo.

Elastisen ja Iso H:n muodostama Fintelligens on maamme merkittävimpiä rap-yhtyeitä. Räppärit tapasivat toisensa Harjun nuorisotalolla vuonna 1996 rasisminvastaisessa musikaaliprojektissa ja loppu kotimaista rap-historiaa.

Fintelligens julkaisi vuonna 1998 omakustannelevyn, joka sisälsi yhden suomenkielisen biisin, joka oli Vapaa tyyli yhden englanninkielisen kappaleen, jonka nimi oli puolestaan Finvasion. Levyä painettiin sata kappaletta. Loppuvuodesta 1998 yhtye teki sopimuksen Sony Musicin kanssa ensimmäisen singlen julkaisusta. Se oli Voittamaton, joka on edelleen yksi suomiräpin merkkiteoksia. Debyyttisinkkua seurasivat ikoniset kappaleet Kellareiden kasvatit ja Stockholm–Helsinki. Fintelligensin esikoisalbumi Renesanssi julkaistiin syksyllä 2000.

Vuoden 2003 jälkeen Elastinen ja Iso H keskittyivät soolouriinsa, sekä Kapasiteettiyksikön kanssa perustetun Rähinä Recordsin pyörittämiseen. Fintelligens teki paluun esiintyessään Summerissa vuonna 2008. Heinäkuussa 2008 Fintelligens vieraili YleX:ssä soittamassa uuden Hoida homma -sinkkunsa. Yhtye julkaisi kuudennen studioalbuminsa Täytyy tuntuu kesäkuussa 2011. Albumilta on julkaistu singlet Ei tekosyitä ja Etkot, juhlat, jatkot ja kesäkumit feat Cheek, joka oli myös YleX:n vuoden 2011 Kesäkumibiisi.

Yhtyeen toistaiseksi viimeinen kiertue käynnistyi marraskuussa 2012. Rundin viimeinen keikka oli joulukuussa 2012 Rähinä Livessä, jonka jälkeen yhtye jäi tauolle. Viime vuosina Elastinen on keskittynyt soolouraansa ja Profeetat-yhtyeeseen, jonka hän perusti Cheekin kanssa. Iso H on vaikuttanut enemmän tuottajahommissa taustalla.

Blockfest järjestetään Tampereen Ratinassa 17.–18. elokuuta. YleX on mukana festaroimassa.