Hyppää pääsisältöön

Exodus: Matka jatkuu – dokumenttisarja seuraa pakolaisten elämää Euroopassa

Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt.
Taivasalla Serbiassa. Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu

TV1 lauantaisin 20.7. - 3.8.2019 klo 14.00 - 15.00, Areenassa

Moninkertaisesti palkittu dokumenttisarja Exodus: Matkamme Eurooppaan jatkuu. Mitä on tapahtunut pakolaisille, joiden matkaa Eurooppaan seurattiin Ykkösellä vuonna 2016.

Exodus-sarjan kolmessa jaksossa tavataan muun muassa Suomeen päätynyt Sadiq. Millaista on ollut kohtelu hänen unelmiensa maassa ja saako hän jäädä Suomeen? Miten oleskeluluvan saaneet ja laittomasti Eurooppaan jääneet sopeutuvat uusiin kotimaihinsa?

Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt.
Ali ja Sharin ovat tuore aviopari Afganistanista. He ovat yöpyneet Thessalonikin kaduilla ja odottaneet, että salakuljettajat saisivat heidät rajan ylitse Makedoniaan ja Serbiaan. Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu
Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt.
Nazifa ja Latif sekä heidän kaksi lastaan asuvat pakolaisleirillä lähellä Ateenaa. Perheen toiveena on päästä Saksaan, jotta lapsille voitaisiin turvata parempi tulevaisuus. Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu

Asenteet koventuneet Euroopassa

Suurin kansainvaellus sitten toisen maailmansodan jatkuu, eikä sen päättymistä ole näkyvissä.

Kun pakolaisten kasvava joukko alkoi saapua Eurooppaan vuonna 2015, yleinen mielipide ja monet päättäjät olivat turvaa hakevien puolella. Tulijoita ymmärrettiin, autettiin ja heitä kohtaan tunnettiin myötätuntoa.

Tilanne on muuttunut. Euroopan poliittinen ilmapiiri on kylmentynyt ja asenteet koventuneet. Turvapaikkaa ja parempaa elämää toivovia halveksitaan ja uhataan väkivallalla. Eurooppa on sulkenut rajojaan.

Salakuljettajat hyötyvät ihmisten inhimillisestä hädästä. Heille pakolaisten kuljettaminen on ehtymätön kultakaivos – eikä ihmishenki ole minkään arvoinen.

Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt.
Afganistanista lähtenyt Aziz elää nyt Serbiassa hyytävissä oloissa, hylätyssä raitiovaunussa. Hän ei aio palata takaisin, vaikka elää yksin ja eikä tulevaisuus näytä hyvältä. Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu
Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt.
Palkitun dokumenttisarjan uusissa jaksoissa seurataan, mitä pakolaisille kuuluu nyt. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu
Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja.
Säilöönottokeskus Unkarissa. Palkitun käsikirjoittajan Jimmy McGovernin draamasarja kuvaa Australian syntyaikoja. Yle TV1,Exodus: Matka jatkuu

Tuhansia lähtee koko ajan

Kotimaan köyhyys, kansanryhmien alistaminen ja sotilaalliset kriisit ympäri maailmaa syöttävät matkaan tuhansia uusia epätoivoisia ihmisiä.

Jos he pääsevät hengissä yli Välimeren, he päätyvät pitkiksi ajoiksi pakolaisleireille Kreikkaan ja Ranskaan, epäinhimillisiin oloihin, ja siellä he voivat vain odottaa ja toivoa voivansa jatkaa pian matkaa. Jos he koskaan pääsevät unelmiensa maahan, heitä odottaa pitkä oleskelu vastaanottokeskuksissa ja valtaosaa palautus kotimaahan.

Joku on silti onnekas ja saa jäädä, mutta valtaosa tulijoista toivoo turhaan.

Osa 1

Toteutuuko pakolaisten unelma Euroopassa, jossa asenteet ovat kiristyneet? Moni juuttuu pakolaiskeskukseen, osa jää vaille papereita ja odottaa palautusta. Dame pääsi Lontooseen ja kokee olevansa "haamu vankilassa".

Osa 2

Kreikan ahtailta leireiltä halutaan pois hinnalla millä hyvänsä. Nazifa on raskaana ja toivoo ehtivänsä Saksaan synnyttämään. Pysähtyykö guinealaisen Mussan matka muuriin?

Osa 3

Sadiq pääsi Suomeen, mutta joutui keskelle pakolaisvihamielisiä mielenosoituksia. Nyt hän odottaa tietoa, saako nuori mies jäädä unelmiensa maahan.

Exodus: Our Journey to Europe. Tuotanto: Britannia, 2017. Dokumenttisarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.