Hyppää pääsisältöön

Muovipulloista tehdään vaatteita, joita voi käyttää 40 vuotta – ja sitten niistä saa vielä huonekaluja

Muovi-näytös, jossa malli esittelee muovista tehtyä juhla-asua.
Muovipullosta voi tehdä vaatteita ja huonekaluja Muovi-näytös, jossa malli esittelee muovista tehtyä juhla-asua. Kuva: Janne Lindroos / Yle kiertotalous,kestävä kehitys,muovi,muovijäte,Touchpoint,pullo,muoviteollisuus,uudelleenkäyttö,kierrätys,tekstiili- ja vaatetusteollisuus,malli,vaatetus,Muovi-näytös

Oletko ajatellut, että myös pukeudut muoviin? Teknisissä vaatteissa ja ulkoiluvaatteissa käytetään polyesteriä, elastaani tekee farkuista joustavia. Molemmat materiaalit on tehty muovista. Nyt muovipohjaiset vaatteet halutaan kiertoon. Kiertotalouden toivotaan luovan Suomeen 75 000 uutta työpaikkaa kymmenen vuoden sisään.

Suomessa heitetään vuosittain pois 71 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Samaan aikaan maailmassa tuotetaan yli 36 miljardia muovipulloa joka vuosi.

Nämä kaksi lukua herättivät suomalaisen työvaateyritys Touchpointin perustajan Carita Peltosen.

Työvaatteissa käytetään paljon nimenomaan polyesteriä, koska se kestää kulutusta todella hyvin. Peltonen ryhtyikin pohtimaan, miten työvaatteita voisi valmistaa ekologisemmin ja miten vanhoja työvaatteita voisi hyödyntää uudelleen.

Muovi-näytös, jossa mallit esittelevät muovista tehtyjä työasuja.
Kierrätyspolyesteristä valmistettuja työvaatteita Muovi-näytös, jossa mallit esittelevät muovista tehtyjä työasuja. Kuva: Janne Lindroos / Yle kiertotalous,kestävä kehitys,muovi,muovijäte,Touchpoint,pullo,muoviteollisuus,työvaatetus,uudelleenkäyttö,jätteiden kierrätys,kierrätys,tekstiili- ja vaatetusteollisuus,Muovi-näytös

Nyt Touchpoint on tehnyt työvaatteita kierrätyspolyesteristä sekä muovipulloista neljä vuotta ja kysyntää riittää. Kangas on kehitetty yhdessä hollantilaisen Waste2Wear-yrityksen kanssa. Vaatteet valmistetaan Euroopassa.

– Yhteen paitaan voi olla käytetty vaikka seitsemän muovipulloa, Peltonen kertoo.

Kierrätysmuovipullon matka kankaaksi on mekaaninen prosessi. Ensin muovipulloista tehdään hiutaleita, joista saadaan kuitua, lankaa ja lopulta kangasta.

Käteen putoaa muovirouhetta, josta voi valmistaa vaatteita.
Muovipulloista tehdään hiutaleita, joista valmistetaan lankaa Käteen putoaa muovirouhetta, josta voi valmistaa vaatteita. Kuva: Janne Lindroos / Yle kiertotalous,kestävä kehitys,muovi,muovijäte,Touchpoint,pullo,muoviteollisuus,uudelleenkäyttö,jätteiden kierrätys,tekstiili- ja vaatetusteollisuus,työvaatetus,Kiertotaloustekstiili

Touchpoint tekee vaatteita paitsi kierrätysmuovipulloista myös kierrätyspolyesteristä. Yrityksen tavoitteena on suljettu kierto, joka tarkoittaa sitä, ettei tuotteesta synny jätettä missään vaiheessa. Vanhat työvaatteet hyödynnetäänkin uudelleen ja uudelleen.

– Kehittämämme työvaatteet voidaan kierrättää kahdeksaan kertaa. Näin esimerkiksi jakku voi saada 40 vuoden eli koko ihmisen työuran mittaisen elinkaaren. Ja kun kangas ei enää kestä kierrätystä, siitä valmistetaan vielä komposiittihuonekaluja.

Haitallisesta mikromuovista ei silti parhaimmassakaan kierrätyksessä päästä täysin eroon.

– Muovipohjaisista vaatteista irtoaa pesussa aina mikromuovia. Kierrätyspolyesteristä irtoaa silti vähemmän mikromuovia kuin uudesta polyesteristä.

Kiertotalouteen toivotaan jopa 75 000 uutta työpaikkaa

Suljettua kiertoa kannattaa myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Sitra etsii jatkuvasti uusia ideoita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Meillä Suomessa ajatellaan vielä, että ei ilmastonmuutos kosketa meitä. Muutokset ovat kuitenkin niin ilmeisiä jo tänä päivänä, että me tarvitsemme radikaaleja toimenpiteitä kasvihuonekaasujen hillitsemiseksi, muistuttaa Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn.

Haastattelutilanteessa, kiertotalousasiantuntija, Merja Rehn.
Sitran kiertotalousasiantuntija Merja Rehn näkee kiertotaloudessa suuria mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille Haastattelutilanteessa, kiertotalousasiantuntija, Merja Rehn. Kuva: Janne Lindroos / Yle kestävä kehitys,muovi,muovijäte,Touchpoint,kiertotalous,päivikki koskinen

Sitra julkaisi syksyllä 2016 maailman ensimmäisen kansallisen kiertotalouden tiekartan. Tiekartta tukee hallituksen kärkihanketta, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen globaali kärkimaa.

Tavoitteena on myös tuoda kiertotalouteen 75 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020-30 mennessä.

– Tässä on iso potentiaali suomalaisille yrityksille. Jo tuotteen suunnitteluvaiheessa pitäisi miettiä, miten se voidaan muokata uudelleen tai korjata. Tietenkin paras vaihtoehto olisi se, että elinkaarensa lopussa materiaalit voisi käyttää uudelleen, eikä mitään joutuisi kaatopaikalle.

Toimittaja Päivikki Koskinen pitää mietteliäänä muovipulloa kädessään.
Muovipulloista ja kierrätyspolyesteristä valmistettu jakku Toimittaja Päivikki Koskinen pitää mietteliäänä muovipulloa kädessään. Kuva: Janne Lindroos / Yle kiertotalous,kestävä kehitys,muovi,muovijäte,Touchpoint,toimittajat,pullo,tekstiili- ja vaatetusteollisuus,televisiokuuluttajat,tekstiilit

Yksi haasteeseen tarttunut yritys on Touchpoint. Yrityksen tavoitteena on olla maailman vastuullisin työvaateyritys.

– Olemme asettaneet tavoitteeksi, että vuonna 2020 meillä ei ole mitään muuta kuin uusio -ja kierrätysmateriaaleja työvaatteissa. Sitä kautta haluamme haastaa myös meidän asiakkaat kiertotalouden talkoisiin mukaan.

Katso miltä muovista valmistetut muovivaatteet näyttivät Muovinäytöksessä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän