
Maaliskuun 14. päivänä 24-vuotias valkokaartilainen Aarre Merikanto iloitsee yöstä 'madrassilla'. Patja tuntuu oudolta sellaiselle, joka on tottunut käyttämään turkkia makuualustana. #musiikinkevät1918
Kevät eteni myös kaltereiden sisäpuolella. Aarre Merikanto oli saanut luettavaksi mielenkiintoisia kirjoja ja partituureja. Aamuisin mieli oli virkeä ja nuori säveltäjä uneksui vapaudesta.
Sotavankien komissaari Antti Halosen määräykset olivat kuin tuuliviiri. Ne kääntyivät päivittäin suunnasta toiseen.
Ruots. realilyseo
Rakkaat omaiset!
Wiime yönä sitä nukuttiin ensi kerta 6:n viikon jälkeen madrassilla. Tuntuipa vallan omituiselta, olin jo niin tottunut Wikun turkkiin ja Mummon saaliin.

Kun nyt saan puhtaat alusvaatteet, niin lähetän (seuraavana päivänä) selkärepussa likaiset takaisin + uuden puvun takkini (vanha on tallella) ja jonkun luetun kirjan. Että niitä on sitten kysyttävä.
Jatkan päivemmällä.
klo 1 päivällä
Kiitokset kirjeestä, kirjasta mielenkiintoisesta ja partituureista!
No nyt kuulemma lähetetään täältä paketit joka maanantai komiteaan, kait (Antinkatu 17) ja sieltä saisi ne periä. Ota nyt selvää! Toisinaan näin ja toisinaan päin!
Hanna-musterilta sain kortin.
Näin aamuisin, aurinkoisina päivinä on mieli vallan virkeä. Totisesti sitä odottaa päivää, jolloin tämä tappelu päättyy! Sitä sitä uneksuu ja vapaana olemisen iloa!

Terveiset!
Aarre.
P. S. Omia makuuvaatteita en kylläkään ole saanut.
Lue Aarre Merikannon kirjeitä punaisten vankilasta 28.2.- 9.4.1918.
Kuka oli päiväkirjaa pitänyt Sjundbyn kartanon isäntä Henrik Lindeberg?
Siuntiolaisen Sjundbyn kartanon 24-vuotias isäntä Henrik Lindeberg oli sijoitettu samaan vankihuoneeseen, luokkaan III B Aarre Merikannon kanssa.
Lindeberg osallistui Kirkkonummen taisteluihin muonituspäällikkönä Sigurdsin kartanossa. Hän kirjoitti päiväkirjaa koko Kirkkonummen tapahtumien ja Ruotsalaisen reaalilyseon vankeuden ajan keväällä 1918. Lindeberg oli myös taitava piirtäjä, ja päiväkirja täydentyi maisemilla, kartoilla ja muilla piirroksilla.
Erityisiä olivat karikatyyrit, jotka kertovat omaa kieltään Lindebergin taidosta katsoa maailmaa omasta persoonallisesta näkökulmastaan.
Henrik Lindeberg syntyi seitsenlapsisen katraan kolmantena 21.6.1893. Vanhemmat olivat maanviljelysneuvos Ture W. Lindeberg ja Selma Adlercreutz.
Selma oli ostanut Pikkalan kartanon 1887 ja pariskunnan omistukseen tuli myös nuorena kuolleen Selman velipuolen Henrik Adlercreutzin omistama Sjundbyn kartano 1892.


Lindebergin sisaruskatras varttui Pikkalan kartanossa. Henrik kävi Brobergskan yhteiskoulua ja asui viikot Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1912 ja aloitti opinnot Polyteknisessä korkeakoulussa, mutta diplomi-insinööriä hänestä ei koskaan tullut. Jo vuonna 1915 Henrik Lindebergistä tuli Sjundbyn kartanon isäntä.
Sisällissodan puhjettua Henrik Lindeberg halusi muiden siuntiolaispoikien tapaan liittyä Svidjassa, Suitian kartanossa perustettuun suojeluskuntaan. Aseeseen hän ei kuitenkaan halunnut tarttua, ja hänestä tulikin Sigurdsin kartanon joukkojen muonituspäällikkö.
Myöhemmässä elämässään Henrik Lindeberg oli suuri kulttuuripersoona Siuntiossa. Hän kehitti maanviljelystä monin tavoin ja oli tulisieluinen paikallishistorian vaalija. Suuri tragedia oli Porkkalan luovutus Neuvostoliitolle 1944, jonka myötä myös Lindebergit joutuivat muuttamaan pois Sjundbyn kodistaan.
Lindeberg sai kuitenkin kokea myös palauttamisen ilon 1956 eikä säästänyt voimiaan kartanon ennallistamisessa.
Henrik Lindeberg kuoli 67-vuotiaana 13.2.1961. Sisällissodan muistot on yksi hänen päiväkirjoistaan, jotka ovat säilyneet Sjundbyn kartanossa.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Aarre Merikannon arkisto.
Linkit
Wikipedia Kirkkonummen taistelut
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?