Maaliskuun 15. päivänä Aarre Merikannon kirje vankilasta kotiin on jälleen lyhyt. Ilon aiheeksi löytyy kuitenkin musiikki: ooppera harjoittelee sodasta huolimatta. Aarre on myös saanut ajankulua vankilaan, partituureja luettavaksi. #musiikinkevät1918
Oskar ja Aarre Merikannon välit olivat hyvin läheiset ja lämpimät. Isä kirjoitti ahkerasti pojalle vankilaan ja välitti tietoa omasta arjestaan.
Konserttielämä Helsingissä oli päättynyt tammikuun lopulla sisällissodan sytyttyä. Ilmeinen toiveikkuus eli silti säveltaiteilijoiden mielessä, sillä Suomalainen ooppera piti harjoituksia tähdäten Faust-oopperan esitykseen.
Oopperan kapellimestarina toimi Oskar Merikanto. Yksi oopperalavojen tuoreista kotimaisista tähdistä oli Aarren ihailema Greta von Haartman.
Greta von Haartman Carmenina 1910-luvulla.Greta von Haartman.Kuva: Museovirasto - Musketti.mezzosopraano,oopperalaulajat,Greta von Haartman,musiikin kevät 1918
Päivämäärä.päivämäärät,musiikin kevät 1918
Aarre Merikannon kirje vankilasta 15.3.1918.Kuva: Kansalliskirjasto.Aarre Merikanto,kirjeet,musiikin kevät 1918
Ruots. realilyseo
Rakas pappa!
Kiitokset kortista ja aikaisemmin tulleista pennosista! Niin hauskaa kuulla, että ooppera vaan harjoittelee, huolimatta nyk. ajasta! Olisipa hauskaa nähdä Bohémia ja Greta Carmenina vielä tänä keväänä!
Suomalaisen oopperan ensimmäinen näytös keväällä 1918 oli Gounod'n Faust 28. huhtikuuta.Gounod'n Faust-oopperan juliste 1918.Kuva: Suomen KansallisoopperaSuomen Kansallisooppera,Charles Gounod,Faust,musiikin kevät 1918
Bizet'n Carmen nähtiin vasta syksyllä, 29. syyskuuta, päärooleissa Greta von Haartman ja Wäinö Sola.Bizet'n Carmen-oopperan juliste 29.9.1918.Kuva: Suomen Kansallisooppera.Suomen Kansallisooppera,Georges Bizet,Carmen,musiikin kevät 1918
Puccinin La Bohèmen vuoro oli marraskuussa 1918. Suomalainen ooppera, Finska operan oli kaksikielinen ja julisteet painettiin myös ruotsiksi.Puccinin La Bohème -oopperan juliste syksyltä 1918.Kuva: Suomen Kansallisooppera.Suomen Kansallisooppera,Giacomo Puccini,La bohème,musiikin kevät 1918
Maaliskuun alussa Aarre Merikanto lähetti kortin Elli Solalle ja kiitti saamastaan lahjasta: "Niin heikkarin hauskaa että muistit!" Solat ja Merikannot olivat perhetuttuja. Ellin puoliso, oopperalaulaja Wäinö Sola teki lukuisia konserttikiertueita Oskar Merikanto pianistinaan. Wäinö Sola oli nyt sotimassa valkoisten joukoissa eikä hänellä ollut koko keväänä yhteyttä perheeseensä Helsingissä.Aarre Merikannon kiitoskortti Elli Solalle 7.3.1918.Kuva: Kansallisarkisto. Wäinö Solan arkisto.Aarre Merikanto,musiikin kevät 1918
Monet kiitokset R.S.W:lle partituurista, jos Pappa sattuisi tapaamaan. Straussin jutut hyvin intresantteja!
KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet
Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.
Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä
Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.
Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.
Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla
Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian.
Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.
Huhtikuun 10. päivänä Helsingin Kruununhaassa Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa käy jälleen korkea-arvoisia vieraita. Mikäli säveltäjä Aarre Merikanto on kirjoittanut kirjeen kotiin, se ei enää pääse matkaan.
Huhtikuun 9. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa tiedetään jo yhtä ja toista sodan etenemisestä. Huhut vellovat yhä, mutta vankien joukossa ollaan vakuuttuneita siitä, että kyse on enää muutamasta päivästä.
Maaliskuun 29. päivä 1918 on pitkäperjantai. Pastori Simolin pitää jumalanpalveluksen Ruotsalaisen reaalilyseon valkoisille vangeille. On myös ilmoitettu, että mämmiä saisi lähettää.
Maaliskuun 26. ja 28. päivänä Aarre Merikanto toteaa lukemisen olevan parasta ajankulua kaltereiden takana. Vankilassa saadaan lukea myös tuoreita lehtiä. Eräässä ilmoitetaan, että kuplettitaiteilija J. Alfred Tanneria avustaa nuori viulisti Erik Cronvall.
År 1920 reste tre män från Sovjet för att mörda Mannerheim.
Efter finska inbördeskriget flydde en del röda officerare till Sovjet. År 1920 återvände tre av dem till Finland för att mörda Mannerheim. Den vite generalen skulle få sona inbördeskrigets orättvisor med sitt liv. I bästa fall skulle det politiska mordet också skapa kaos och göra Finland till en socialistisk stat.
Aleksander Weckman, Aleksanteri Suokas och Karl Salo drömde om revansch och revolution. De hade bestämt att attentatet skulle ske under de vitas festparad i Tammerfors den 4 april år 1920.
"En ljudinstallation och utställning på samma gång."
Vad händer när ett vårfagert Sveaborg mitt i allt förvandlas till en mörk gång med celler? När fågelkvitter byts ut mot fångarnas ångestfyllda skrik? När det inte längre luktar blommor utan mögel och havets bris blir till till unken och kall inomhusluft?
Radioteaterns pjäs berättar fånglägrets grymma historia.
När Radioteatern skapade den interaktiva pjäsen Sveaborg 1918: Röster ur dödens väntrum i våras var det tänkt att den skulle pågå fram till mitten av maj. Men nu kom det glädjande beskedet att pjäsen på Sveaborg förlängs till slutet av juli.
Tammikuussa 1918 laulajatar Alma Kuula ja säveltäjä Toivo Kuula ovat onnellisia. Avioliiton solmimista ovat edeltäneet piinalliset vuodet, mutta nyt he asuvat Viipurin lähellä pienen tyttärensä ja kotiapulaisensa kanssa. Pian kaikki on kuitenkin päättyvä, mutta vielä he eivät sitä tiedä. Lue juttu ja seuraa Alma ja Toivo Kuulan tarinaa keväällä 1918.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Tammikuun 19. päivänä Viipurissa sattuu vakava kahakka Pietisen tehtaalla. Säveltäjä Toivo Kuula kirjoittaa tapahtuneesta veljelleen Arvolle Vaasaan. #musiikinkevät1918
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Tammikuun 20. päivä on sunnuntai. Toivo Kuula johtaa Viipurissa Kansankonsertin iltapäivällä klo 14. Orkesterin klarinetisti tulee paikalle pää sidottuna. Mitä on tapahtunut? #musiikinkevät1918
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Tammikuun 22.-23. välisen yön Alma ja Toivo Kuula joutuvat viettämään Viipurin teatterin suojissa. He eivät pääse pois teatteriesityksen jälkeen, sillä kaupungin kaduilla ammutaan. Jännittynyt yö vaatii myös ensimmäisen siviiliuhrinsa. #musiikinkevät1918
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Helmikuun 19. päivänä laulajatar Alma Kuula kirjoittaa postikortin äidille ja nuorimmalle sisarelleen Saimille Lappeenrannan Skinnarilaan. Hanna Silventoinen on ollut alkuvuonna Ammin apuna Säiniöllä pientä Sinikka-tytärtä hoitamassa.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Helmikuun 19. päivänä säveltäjä Toivo Kuula tarttuu jälleen kynään ja jatkaa Arvo-veljelle Vaasaan kirjoittamaansa kirjettä. Hän on aloittanut kirjeen jo lähes kuukausi sitten, 28. tammikuuta, mutta ei ole saanut kirjettä postiin.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 6. päivänä Alma ja Toivo Kuula käyvät Viipurissa. Papereita tarkastetaan usein ja tarkastus on sekavaa. Punaisten ja venäläissotilaiden välisen kahakoinnin takia kotiin päästään palaamaan vasta seuraavana päivänä.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 7. päivänä Toivo Kuulan kärsivällisyys on koetteilla. Jo helmikuussa piti venäläisen sotaväen olla maasta pois ja valkoisten niskan päällä. Kuulan aluksi pessimistinen mieliala on kuitenkin hiljalleen muuttumassa.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 17. päivänä Toivo Kuulan mielessä pyörivät epätoivoisen miehen ajatukset. Hän pohtii mitä tehdä nyt kun punaisten pakkovärväykset ovat alkaneet.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 17. päivänä Toivo Kuula lähettää veljelleen Arvo Kuulalle kirjoittamansa pitkän kirjeen tämän vaimolle Irenelle. Toivo ei tiedä veljensä osoitetta ja miettii sitäkin mahdollisuutta, että veli ei olisi enää elossa.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 23. päivänä säveltäjä Toivo Kuula aloittaa uuden kirjeen veljelleen Arvolle Vaasaan. Hän on tuskastunut sodan seisahtuneeseen tilanteeseen Kannaksella. Kahden päivän kuluttua Toivo jatkaa kirjettä ja kertoo itseään riemastuttaneesta jutusta.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 24. päivänä Skinnarilan hovissa Lappeenrannassa on aloitettu kirje Ammi Kuulalle. Uutisia kirjoittavat Ammin äiti Hanna Silventoinen sekä pikkusisko Saimi. Huhu kertoo että Toivon veli Arvo olisi kuollut.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 27. päivänä Toivo Kuula kuulee että hänen veljelleen Arvolle olisi sattunut onnettomuus. Hän kuulee myös että yksi hänen Viipurin orkesterinsa viulisteista, Juho Junno, on kuollut punaisten riveissä.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Maaliskuun 29. päivänä Toivo Kuula on saanut tarkemmin kuulla viulisti Juho Junnon kuolemasta. Kulkuluvat Viipuriin aiheuttavat Almalle ja Toivolle jatkuvaa päänsärkyä.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 3. päivänä pääsiäinen on ohi. Alma ja Toivo Kuula ovat pitäneet kirkkokonsertin toisena pääsiäispäivänä Viipurin Uudessa kirkossa. Toivo on yhä epätietoinen veljensä Arvon kohtalosta.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 9. päivänä Wiipurissa on kiihkeä tunnelma. Punaisten johto on paennut Helsingistä ja pitää meluavia kokouksia kaupungissa. Miehet pysyttelevät kotosalla punaisten pakkovärväysten vuoksi.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 10. päivänä Toivo Kuula epäilee, että punaiset eivät ole menestyneet Raudun taisteluissa, koska asiasta ei ole näkynyt mitään kirjoituksia. Tampereen taisteluista hän on kuullut maanalaisista lähteistä.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 12. päivänä laulajatar Alma Kuula kirjoittaa lyhyesti, ensimmäisen kerran moneen kuukauteen päiväkirjaansa. Sota koettelee ja häntä surettaa, ettei Toivo pysty säveltämään.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 12. päivänä Toivo Kuulalle tarjoutuu mahdollisuus lähettää kirje Helsinkiin langolleen Väinö Siikaniemelle. Siikaniemi osallistuu Helsingin valtaukseen, partioi myöhemmin kadulla ja tunnistaa Irmari Rantamalan alias Algot Untolan.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 17. päivänä Toivo ja Alma Kuulan kodin ympäristössä Viipurin lähellä Säiniöllä ei ole tapahtunut mitään. Hiljaisuus tarkoittaa ettei pelastusta kuulu ja Toivo joutuu yhä pelkäämään.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 19. päivänä säveltäjä Toivo Kuula haluaisi tehdä jotain hyödyllistä, mutta joutuu yhä piileskelemään kotona sisätiloissa. Hän ei ole tietoinen kymmenen kilometrin päähän Viipuriin vyöryvästä punaisisten pakolaisten virrasta.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 25. päivänä Kuulan taitelijaperheessä ollaan helpottuneita, sillä Säiniö on vapautettu punaisten vallasta. Vapautusta ovat edeltäneet yölliset kauhun tunnit pimeässä pihakellarissa.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 26. päivän vastastaisena yönä valkoisten joukot yöpyvät luvatta Kuulan taitelijaperheen kotona samalla kun pariskunta viettää vielä yhden yön pihakellarissa.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 28. päivänä Kuulan taiteilijapariskunnan luona sekä vierailee että yöpyy jääkäreitä ja Toivo päättää omistaa säveltämänsä Suojeluskunnan marssin Waasan rykmentille. Toivo saa myös tietää, että hänen veljensä Arvo ei ole kuollut.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 29. päivänä laulajatar Alma Kuula kirjoittaa viimeisen kevään 1918 päiväkirjamerkinnoistään. Edessä ovat tuskien täyttämät viikot, mutta sitä hän ei vielä tiedä.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Huhtikuun 29. päivänä säveltäjä Toivo Kuula kirjoittaa viimeiset rivit koko kevään mittaiseen kirjeeseensä Arvo-veljelle. Kirje jää samalla myös hänen elämänsä viimeiseksi.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Toukokuun 12. päivänä laulajatar Alma Kuula kirjoittaa Viipurista kirjeen sisarelleen ja langolleen Oili ja Wäinö Siikaniemelle Helsinkiin. Alma on istunut vakavasti loukkaantuneen miehensä Toivo Kuulan vierellä toukokuun 2. päivästä lähtien.
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Toukokuun 19. päivänä laulajatar Alma Kuula lähettää Viipurista lyhyen, järkyttävän sähkeen Toivon veljelle Arvo Kuulalle Vaasaan: "Toivo kuoli lauantai-iltana."
Taiteilijapari silminnäkijänä sisällissodan Viipurissa.
Toukokuun 28. päivänä Toivo Kuula haudataan Helsingin Vanhalle hautausmaalle. Hautajaiset ovat näyttävät ja niistä muodostuu vaikuttava, koko Suomen kulttuurielämän yhteinen surutilaisuus.
Toivo on kuollut. Alma jatkaa elämäänsä Sinikan kanssa
Kesäkuun 4. päivänä on Toivon nimipäivä. Surun musertama Alma Kuula vie rakkaan Toivon haudalle kukkia ja muistelee päiväkirjassaan tapahtumat Viipurissa vappupäivän aamusta aina Toivon viimeiseen henkäykseen asti.
Sata vuotta sisällissodasta ja sata vuotta säveltäjä Toivo Kuulan kuolemasta on nostanut toiminnanjohtaja Markku Marttisen isovanhemmat Alma ja Toivo Kuulan esille enemmän kuin vuosiin.
Lokakuussa 1917 Jean Sibelius saa salaisen sävellystilauksen. Hän suostuu heti ja kappale syntyy nopeasti. Säveltäjä ei merkitse kuitenkaan nimeään nuottiin. Lue juttu ja lue Jean Sibeliuksen päiväkirjaa 13. tammikuuta alkaen.
Tammikuun 13. päivänä 1918 Kansallisteatterissa järjestettiin itsenäisen Suomen kunniaksi Kansalaisjuhla. Vasemmisto ei osallistunut tilaisuuteen. Myös säveltäjä Jean Sibelius piti juhlaa huonona ajatuksena.
Tammikuun 19. päivänä 1918 Jääkärimarssi esitetään ensimmäisen kerran julkisesti akateemisessa itsenäisyysjuhlassa Helsingin yliopiston avajaisissa. Vaan kumpi esittää marssin ensimmäisenä, YL suomeksi vai Akademiska Sångföreningen ruotsiksi? Sibelius ei tule paikalle, eikä marssin säveltäjän nimeä vielä paljasteta.
Tammikuun 28. päivänä Sibelius kirjoittaa päiväkirjaansa levottomuuksista, jotka ovat puhjenneet edellisenä päivänä Helsingissä. Edeltänyttä viikkoa on leimannut Jääkärimarssin menestys.
Tammikuun 29. päivänä 1918 sisällissota on juuri alkanut. Säveltäjä Jean Sibelius huomaa, että hänen kotinsa Ainola Järvenpäässä on keskellä punaisten hallitsemaa aluetta.
Helmikuun 12. päivänä, kun punakaarti tunkeutuu Ainolaan, 52-vuotias säveltäjä kysyy, olisiko hänestä taistelijaksi?
”Teen V Sinf I osaa. Hyvä päivä mitä säv. tulee.
Aino mennyt Halosille onnittelemaan pienen tytön syntymästä.
Helmikuun 17. päivänä Sibelius saa Ainolaan tiedon, että punaiset ovat pidättäneet hänen pikkuveljensä Christianin, Lapinlahden mielisairaalan ylilääkärin.
Huhtikuun 9. päivänä Jean Sibelius myy kaksi juuri säveltämäänsä pikkukappaletta kustantajalle. Myöhemmin selviää, että hänelle maksettu palkkio oli väärennettyjä seteleitä.
Huhtikuun 20. päivänä Helsingin kaupunginorkesteri pitää ensimmäisen konsertin kolmeen kuukauteen. Tilaisuus on kunnianosoitus saksalaisille upseereille, ja Sibelius johtaa siellä itse Jääkärimarssin.
Toukokuun 2. päivänä Kansallisteatterissa järjestetään hyväntekeväisyysjuhla hädänalaisten auttamiseksi. Sibelius johtaa kaksi teostaan, joista toisen tahdissa myös tanssitaan.
Jaakko Ilves ja Timo Kilpi muistelevat isoäitiään.
Keväällä 1918 säveltäjä Jean Sibeliuksen 15-vuotias tytär Katarina joutuu sisällissodan silminnäkijäksi. Päiväkirjassaan hän kertoo mm. koulumatkasta luotisateessa, rakastetustaan, joka kaatui rintamalla, saksalaisista Helsingissä, punavangeista Kauppatorilla, ja isästään sinfoniakonsertin johtajana. Lue mitä lapsenlapset viulutaiteilija Jaakko Ilves ja toimittaja Timo Kilpi kertovat Katarinan myöhemmistä vaiheista. Lue Katarinan päiväkirjaa 28. tammikuuta alkaen.
Tammikuun 28. päivänä säveltäjä Jean Sibeliuksen 15-vuotias tytär Katarina kavereineen on tulossa Suomalaisesta Yhteiskoulusta. Yllättäen tyttöjoukko joutuu keskelle ammuskelua Helsingin keskustassa.
Tammikuun 29. päivänä ylioppilas Erik Hernberg tulee heittämään hyvästit Katarina Sibeliukselle ja pakenee sitten Helsingistä liittyäkseen valkoisten joukkoihin. Nuoret eivät tiedä, että tämä on heidän viimeinen kohtaamisensa.
Tammikuun 31. päivänä Katarina Sibelius on päässyt Helsingistä kotiin Järvenpään Ainolaan ja kertoo kotiväelle seikkailuistaan sisällissodan ensimmäisinä päivinä.
Helmikuun 11. päivänä Katarina Sibelius tapaa naapurikartanon nuoria, joilta hän kuulee Mannerheimin joukkojen etenemisestä ja tyttökavereista, jotka salakuljettavat aseita valkoisille Helsingissä.
Helmikuun 19. päivänä Katarina Sibelius on pakahtua jännityksestä. Kapellimestari Robert Kajanus ilmestyy yllättäen punakaartilaisten saattamana Ainolaan.
Helmikuun 21. päivänä Jean Sibeliuksen perhe on juuri saapunut Ainolasta evakkoon Helsinkiin ja asettunut asumaan säveltäjän veljen kotiin. Kaupunkiin päässyt 15-vuotias Katarina lähtee heti seikkailemaan.
Maaliskuun 23. päivänä Katarina törmää kadulla tuttuun nuorukaiseen, valkoiseen aktivistiin Bobi Sivéniin. Tietääkö Katarina, että Bobi rakastaa häntä?
Huhtikuun 7. päivänä Katarina kirjoittaa aikuisista, jotka ymmärtävät ja kannustavat häntä. Hän mainitsee mm. mummon, Kasper- ja Eerik-enot ja – ennen kaikkea isänsä.
Huhtikuun 9. päivänä Katarina tapaa koulunsa johtajattaren Trollen, jolla on tietoa saksalaisten sotajoukkojen suunnitelmista. #musiikinkevät1918
Punaisten ylin johto, Kansanvaltuuskunta oli poistunut Viipuriin jo neljä päivää aikaisemmin.
Huhtikuun 15. päivänä Katarina on jälleen täyttämässä patjoja, eikä ymmärrä tyttökavereitaan, jotka vierovat ruumiillista työtä ja flirttailevat kaupungilla sotilaiden kanssa.
Huhtikuun 25. päivänä Katarina saa Kansallisteatterin kutsuvierasnäytännössä kukkakimpun ojennettavaksi saksalaiselle upseerille. Hän pudottaa sen kuitenkin huomaamattomasti maahan.
Toukokuun 9. päivänä Katarina istuu kuuntelemassa Helsingin kaupunginorkesterin konserttia, jonka kapellimestarina toimii hänen isänsä, säveltäjä Jean Sibelius.
Kesällä 1918 Katarina suree yhä rakastettuaan, nuorta ylioppilasta ja valkokaartilaista Erik Hernbergiä. Hän päättää lähteä Kirkkonummelle, missä Erik murhattiin helmikuussa.
Keväällä 1918 Väinö Pesola, 32-vuotias poikamies, työväenkuorojen johtaja, sävellyksen ja filosofian opiskelija seurasi aitiopaikalla Helsingin Työväentalon naapurissa sisällissodan tapahtumia ja piti niistä päiväkirjaa. Mitä Väinölle sodan jälkeen tapahtui, millaisen elämän hän eli? Kuoronjohtaja ja säveltäjä Tapani Länsiö kertoo isoisästään. #musiikinkevät1918
Syksyllä 1917 nuori kuoromies Väinö Pesola johtaa Helsingin Työväenyhdistyksen mieskuoroa ja kirjoittaa sosialidemokraattiseen Työmies-lehteen. Päiväkirjassaan hän pohtii kiristyvää yhteiskunnallista tilannetta ja omaa ristiriitaista suhdettaan työväenliikkeeseen. Lue juttu ja seuraa Väinö Pesolan päiväkirjaa 21. tammikuuta alkaen.
Tammikuun 21. päivänä työväenkuorojen johtaja ja Työmies-lehden musiikkiarvostelija Väinö Pesola kuuntelee naapurista Työväentalolta kantautuvia kummia ääniä. Kaksi päivää aikaisemmin hän on ollut todistamassa Sibeliuksen Jääkärimarssin kantaesitystä Yliopistolla.
Silminnäkijänä 28.1. 1918 sisällissodan Helsingissä.
Tammikuun 28. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kävelee Helsingin keskustassa ja kohtaa ammuskelevia punakaartilaisia. Edellisen päivän kuoroharjoitukset jäivät väliin, sillä Pesolaa ei houkutellut kulku pistinniekkojen läpi Työväentalolle.
Helmikuun 3. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola katsoo tiukasti punakaartiin liittyneitä kuorolaisiaan, kun törmää näihin kaupungilla. Miehet eivät tervehdi, vaan kääntävät päänsä pois. Häpeästäkö?
Helmikuun 13. päivän vastaisena yönä kuoronjohtaja Väinö Pesola herää alivuokralaishuoneessaan Helsingin Työväentalon naapurissa kuularuiskun rätinään ja kiväärin laukauksiin.
Helmikuun 14. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola on nousee ruokapöydästä nälkäisenä. Puuro on loppu, pian myös voi ja liha, sitten on enää puolimädäntyneitä perunoita ja silakoita.
Helmikuun 23. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola juhlii naisystävänsä kanssa ravintola Pariisissa ja kuvittelee hetken, että on rauha.
"Heikki Ojansuu kiusallisena. Pariisissa.
Sain osittaiset reput. Neljä vastausta oli ihan oikein, kolmeen oli heikosti vastattu.
Helmikuun 26. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kirjoittaa pohjoisen "lahtareista" ja etelän punakaarteista, jotka touhuavat "ryssien" kanssa. Hän on lopenkyllästynyt sotaan ja alituiseen nälkään.
Helmikuun 28. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kauhistuu punaisten murhaamien Thomén veljeksen kohtaloa. Helsinkiin on myös alkanut tulla meren yli pakolaisia.
Maaliskuun 3. päivänä Väinö Pesola silmäilee Kirkkonummen taistelussa antautuneiden valkoisten nimilistaa. Sotavangit on tuotu Helsinkiin ja sijoitettu tilapäiseen vankilaan Liisankadun Ruotsalaiseen reaalilyseoon.
Maaliskuun 4. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesolasta on sulaa hulluutta kuvitella, että punaiset voittavat, ja Suomessa ja Venäjällä siirrytään täysin uuteen järjestelmään.
Maaliskuun 11. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola tuntee myötätuntoa surevaa työläisperhettä kohtaan, mutta suhtautuu kriittisesti punaisten hautajaiskulkueeseen.
Maaliskuun 12. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo lapsuudenkotinsa rintamalinjoista, joista yksi kulkee sosialisti-isän ja porvari-äidin välissä.
Maaliskuun 17. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesolalle selviää, että tuttu kuorolaulaja, räätäli Emil Peltonen onkin senaattori - ja mies itse kieltää koko asian.
Maaliskuun 18. päivänä, kun Työväenyhdistyksen kuoronjohtaja Väinö Pesola istuu henkevässä seurassa helsinkiläiskahvilassa, kuoronjohtaja Heikki Klemetti näkee nälkää piilossa ullakolla.
Maaliskuun 30. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo tilanteen kiristyvän kiristymistään, ulkona liikkumista rajoitetaan lisää, puhelimet suljetaan ja ruokaa riittää vain kansankeittiöille.
Huhtikuun 5. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola lukee lehdestä, että punaisten ylin johto, Suomen kansanvaltuuskunta on siirtynyt Helsingistä Viipuriin.
Huhtikuun 6. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola ihmettelee porvaristoa, joka pelkää punaista pakkovaltaa ja levittää huhuja saksalaisten tulosta Helsinkiin.
Huhtikuun 7. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola muistaa ryhtyneensä pitämään päiväkirjaa jo 1916 siksi, että hän aavisti vakavien selkkausten olevan tulossa.
Huhtikuun 9. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo punaisista, jotka ovat Helsingissä ilman johtajia, sen jälkeen kun Kansanvaltuuskunta pakeni Viipuriin.
Huhtikuun 14. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola palaa kahden aikaisemman päivän tapahtumiin. Hän ei enää uskalla nukkua öitä kotonaan Työväentalon naapurissa ja tiedonjano ajaa hänet kaupungille tuttuja etsimään.
Huhtikuun 16. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola palaa muutaman päivän takaiseen Helsingin valtaukseen. Kun taistelu alkaa, Pesola löytää turvapaikan Rautatientorin laidalta ja seuraa sodan etenemistä sekä kellariluukusta että puhelimen välityksellä.
Huhtikuun 19. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola palaa yhä 12. huhtikuuta alkaneeseen Helsingin valtaukseen. Pesola on turvapaikassa Rautatientorin laidalla, hyvässä seurassa ja syö paremmin kuin kuukausiin.
Huhtikuun 22. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesola kertoo saksalaisesta sotilaasta ja saksalaisten sotilaiden hautajaisista, joissa hän oli laulamassa Suomen Laulun kanssa.
Toukokuun 4. päivänä filosofian ylioppilas Väinö Pesola lukee tenttiin ja toivoo, että Haminassa punaisten vangiksi joutunut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori Ilmari Krohn selviäisi hengissä.
Toukokuun 8. päivänä kuoronjohtaja Väinö Pesolalle luvataan töitä opettajana. Pesola pelkää kuitenkin saavansa potkut, jos tieto menneisyydestä Työmiehen musiikkiarvostelijana tulee ilmi.
Toukokuun 11. päivänä sota on takana ja kuoronjohtaja Väinö Pesola saa aiheen kertoa kuorolaistensa romansseista. Yhden Nuori Laulu -sekakuoron neitosista kihlaa kuuluisa runoilija-jääkäri Heikki Nurmio.
Toukokuun 21.–24. päivinä kuoronjohtaja Väinö Pesola pääsee läpi musiikkitieteen tentistä ja tähtää maisteriksi vielä kevään aikana. Pesola kuulee jälleen kuolinuutisia; säveltäjä Toivo Kuula on kuollut saamiinsa vammoihin Viipurissa ja toimittaja Irmari Rantamala vankikuljetuksessa Suomenlinnaan.
27. tammikuuta oopperalaulaja Wäinö Sola pitää Vaasassa jälkimmäisen kahdesta konsertistaan. Sota syttyy konsertin jälkeisenä yönä eikä hän pääse palaamaan Helsinkiin perheensä luokse.
9. helmikuuta oopperalaulaja Wäinö Sola on viettänyt kaksi viikkoa Vaasassa. Hän on asunut hotelli Ernstissä kuluttaen aikaa yhdessä muiden paikalle juuttuneiden kanssa.
Huhtikuun 1. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola pitää Savonlinnassa viimeisen sotakonserteistaan. Hän on kiertänyt valkoisten hallitsemilla pohjoisilla alueilla. Elli Sola saa Helsingissä punaisten lehdistä tiedon, että "lahtarien laulaja", puoliso ja lasten isä on elossa.
Huhtikuun 16. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola on Karjalankannaksella Antreassa. Hän kirjoittaa ensimmäisen kirjeen kotiin Helsinkiin sitten tammikuun lopun, jolloin hän sisällissodan sytyttyä joutui konserttikiertueellaan jäämään Vaasaan.
Huhtikuun 17. päivänä oopperalaulaja, vääpeli Wäinö Sola on Kannaksella Antreassa ja jatkaa kirjettä kotiin. Hän kyselee perheen vointia, vaikka ehkä tietääkin ettei tule saamaan kirjeeseen vastausta.
Huhtikuun 23. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola on runsaan 20 kilometrin päässä punaisten hallitsemasta Viipurista. Huhtikuun 24. päivänä hän on ollut tasan kolme kuukautta poissa kotoa ja vailla yhteyttä perheeseensä.
Huhtikuun 26. päivänä oopperalaulaja, vääpeli Wäinö Sola on valkoisten joukkojen mukana vain viiden kilometrin päässä Viipurista. Vaatteita ei ole voinut riisua pitkään aikaan, sillä koko ajan on pitänyt olla valmiina lähtöön.
Huhtikuun 29. päivänä klo 5 aamulla oopperalaulaja Wäinö Sola marssii saksalaisen Ulrich von Colerin johtamien valkoisten joukkojen mukana Papulan sillan yli Viipuriin.
Toukokuun 1. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola tapaa taiteilijapari Alma ja Toivon Kuulan keskellä katua Viipurissa. He kaikki osallistuvat meluisaan voitonjuhlaan Seurahuoneella. Sola syö illallista jääkäriluutnantti Pekka Heikan kanssa.
Toukokuun 4. päivänä vääpeli Wäinö Solalla on kädet täynnä työtä. Saksalaisen eversti Ulrich von Colerin joukkojen kirjuri ennättää kuitenkin kirjoittaa kotiin.
Toukokuun 9. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola yrittää yhä saada yhteyden perheeseensä Helsinkiin. Arkielämä vallatussa Viipurissa alkaa asettua hiljalleen uusiin uomiinsa.
Toukouun 11. päivänä oopperalaulaja, nyt vänrikki Wäinö Sola kirjoittaa Viipurista iloisena kirjeen kotiin Helsinkiin. Hän on viimein saanut tietoja kotoa, mutta ei vielä ole aivan varma kuinka kaikki siellä on sujunut.
Toukokuun 25. päivänä oopperalaulaja Wäinö Sola saa eron sotapalveluksesta ja pääsee palaamaan kotiin Helsinkiin. Sisällissota koskettaa häntä vielä mm. Pohjan Poikien ja Oskari Tokoin kautta.
Keväällä 1918 nuori Merikanto on jo nimeä luonut taiteilija.
Syksyllä 1917 uraansa aloitteleva säveltäjä Aarre Merikanto on osallistunut valkoisen kaartin harjoituksiin. Hän on valmis puolustamaan ase kädessä 6. joulukuuta julistettua itsenäisyyttä. Helmikuussa 1918 joukot joissa Merikannon taistelee, antautuvat Kirkkonummella ja heidät kuljetetaan vankilaan Ruotsalaiseen reaalilyseoon Helsingin Kruununhakaan. Lue juttu ja seuraa Aarre Merikannon tarinaa keväällä 1918.
Aarre Merikanto osallistuu taisteluihin valkoisten joukoissa
Helmikuun 27. päivänä säveltäjä Aarre Merikanto jää punaisten vangiksi Kirkkonummella. Taisteluja on käyty monta päivää ja valkoiset antautuvat lopulta Ruotsin konsulin välityksellä. Antautuneet kuljetetaan vankilaan Helsinkiin.
Helmikuun 28. päivän vastaisena yönä 467 Kirkkonummella antautunutta suojeluskuntalaista kuljetetaan kahdella junalla Helsinkiin. Vangit sijoitetaan Ruotsalaiseen reaalilyseoon Liisankadulle, nykyisen Sibelius-lukion tiloihin Kruununhakaan.
Maaliskuun 1. päivänä Aarre Merikanto lähettää kotiin lisää tietoa oloistaan Helsingin Kruununhaassa. Ruotsalainen reaalilyseo, nykyinen Sibelius-lukio, on nyt vajaan viidensadan valkokaartilaisen vankila.
Maaliskuun 2. päivänä ilmoitetaan, että Ruotsalaisen reaalilyseon vangeille lähetetyt yksityiset ruokalähetykset takavarikoidaan ja jaetaan yhteisesti kaikille.
Maaliskuun 4. päivänä Aarre Merikanto kirjoittaa poikkeuksellisen pitkän kirjeen kotiin. Aarren vanhemmat Liisa ja Oskar Merikanto asuvat Korkeavuorenkadulla, vajaan puolen tunnin kävelymatkan päässä Ruotsalaisesta reaalilyseosta.
Maaliskuun 9. päivänä Aarre Merikanto on kymmenettä päivää punaisten vankina Helsingin Ruotsalaisessa reaalilyseossa. Päivät asettuvat uomiinsa ja Aarre on saanut erikoislähetyksen - kukkasia.
Maaliskuun 10. päivänä annetaan lisäohjeita siitä mitä Ruotsalaisen reaalilyseon valkoisille vangeille saa lähettää. Ruotsin sotilasasiamies kapteeni af Ekström raportoi vankilan tilanteesta.
Maaliskuun 11. päivänä ohjesäännöt Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa kääntyvät päälaelleen. Suklaa, marmelaati, hunaja ja kaikki makea onkin kiellettyä. Teetä, kaakaota ja tupakkaa saa edelleen lähettää.
Maaliskuun 12. päivänä säveltäjä Aarre Merikanto kiittää vankilaan saamistaan kirjoista, hunajasta, kaakkaosta ja saippuapalasesta - ja pyytää henkseleitä.
Maaliskuun 13. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa tiedetään ensin, että 'kaakkaon' pitäisi taas päästä läpi, mutta illalla asia onkin jo päinvastoin. Aarre iloitsee myös uudesta kamerasta.
Maaliskuun 14. päivänä 24-vuotias valkokaartilainen Aarre Merikanto iloitsee yöstä 'madrassilla'. Patja tuntuu oudolta sellaiselle, joka on tottunut käyttämään turkkia makuualustana.
Maaliskuun 15. päivänä Aarre Merikannon kirje vankilasta kotiin on jälleen lyhyt. Ilon aiheena on kuitenkin musiikki: ooppera harjoittelee sodasta huolimatta ja Aarre on saanut partituureja luettavaksi.
Maaliskuun 16. päivänä Aarre Merikanto tuskailee vapauden perään. Keskittyminen on vaikeaa, mutta siitä huolimatta hän on saanut joitain säveliä paperille.
Maaliskuun 19. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa saa aamiaisella syödä vatsansa täyteen perunoita. Aarre Merikanto kätkee niitä myös taskuihinsa. Helsinkiläinen lääkäri Martti Johannes Siirala on myös kuullut tarkempia tietoja vankien oloista.
Maaliskuun 20. päivänä Ruotsalaisessa reaalilyseossa on aamulla ollut hauska "intermezzo". Vankilassa päästään viimein dussiin ja suklaatakin taas kaipaillaan.
Maaliskuun 24. päivänä säveltäjä Aarre Merikanto on saanut vankilaan paitsi jälleen kukkasia, myös runsaasti postia: "Olipa se satsi. Viiet paketit, kuuet kirjehet!" Hän tuntee itsensä perin hemmotelluksi.
Maaliskuun 26. ja 28. päivänä Aarre Merikanto toteaa lukemisen olevan parasta ajankulua kaltereiden takana. Vankilassa saadaan lukea myös tuoreita lehtiä. Eräässä ilmoitetaan, että kuplettitaiteilija Alfred J. Tanneria avustaa nuori viulisti Erik Cronvall.
Maaliskuun 29. päivä 1918 on pitkäperjantai. Pastori Simolin pitää jumalanpalveluksen Ruotsalaisen reaalilyseon valkoisille vangeille. On myös ilmoitettu, että mämmiä saisi lähettää.
Huhtikuun 3. päivänä pääsiäinen on jo vietetty, mutta Aarre Merikanto saa vasta nyt mämmilähetyksen vankilaan. Myös sävellysrintamalla on tapahtunut, viulukappale Humoreski on valmistunut.
Huhtikuun 6. päivänä Kirkkonummen taisteluissa antautuneet valkoiset ovat olleet runsaat viisi viikkoa vankilassa. On kaunis auringonpaisteinen ilma ja Aarre Merikanto kaipaa ulos kävelemään, kahvilaan ja tietysti kotiin.
Huhtikuun 9. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa tiedetään jo yhtä ja toista sodan etenemisestä. Huhut vellovat yhä, mutta vankien joukossa ollaan vakuuttuneita siitä, että kyse on enää muutamasta päivästä.
Huhtikuun 10. päivänä Helsingin Kruununhaassa Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa käy jälleen korkea-arvoisia vieraita. Mikäli säveltäjä Aarre Merikanto on kirjoittanut kirjeen kotiin, se ei enää pääse matkaan.
Huhtikuun 11. päivänä Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa miliisit on vaihdettu takaisin punakaartin vanginvartijoihin. Huhun mukaan valkoiset suunnittelevat rynnäkköä vankilaan, mikä herättää suurta levottomuutta.
Huhtikuun 12. päivänä Helsingissä riehuu verinen kaupunkisota. Ruotsalaisen reaalilyseon vankilassa Kruununhaassa ei voida kuin odottaa jännittyneessä tunnelmassa. Kirjailija Jalmari Finne seuraa tapahtumia kotinsa ikkunasta.
Toukokuun 10. päivänä säveltäjä Aarre Merikanto ottaa osaa Vöyrin sotakoulun harjoituksiin Helsingissä. Merikannon sotiminen päättyy vapautukseen asepalveluksesta heinäkuun 5. päivänä 1918.
Tutkija kertoo taustaa Kruununhaan valkoisista vangeista.
Huhtikuun alussa kun saksalaiset lähestyivät Helsinkiä, käytiin pääkaupungin antautumisesta neuvotteluja punaisten ja saksalaisten välillä. Punaisten radikaalit torjuivat neuvottelut ja kahden päivän kaupunkisodassa vaara oli todellinen: mitä tapahtuu Ruotsalaisen lyseon pojille kun punaiset menettävät vallan?
Oululaisen tullimiehen tähtäimessä oli muusikon ammatti.
Keväällä 1918 Knut Kangas oli jo perheellinen mies. Hän oli toiminut Oulussa tullimiehenä, mutta jo vuonna 1911 mielessä oli häämöttänyt muusikon ammatti. Keväällä 1918 Knut Kangas nimitettiin - vastoin tahtoaan - kohtalokkain seurauksin punaisten tullineuvostoon Helsingissä.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan perillinen kertoo.
Luettuaan Yle Klassisen jutun säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaasta, otti joensuulainen Heini Hietala yhteyttä toimitukseen. Hänellä oli valokuvia omasta isoukistaan sisällissotaa edeltävältä ajalta.
Knut Kangas kirjoitti tarinansa salanimellä Eero Korpi.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kangas käytti salanimeä Eero Korpi. Hän kirjoitti 21-osaisen kertomuksen "Pakolaisena Venäjällä" ja on todennäköistä, että Kangas kirjoittaa kertomuksessa omat kokemuksensa Venäjän vaikeista pakovuosista. Tarina alkaa pienellä johdannolla, jossa kertojana on päähenkilön vanha ystävä. Kertojanääni vaihtuu, kun päähenkilö alkaa kertoa ystävälle vuosistaan pakolaisena.
Knut Kankaan salamellä Eero Korpi kirjoittama tarina.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan kirjoittaman tarinan "Pakolaisena Venäjällä" toisessa osassa ollaan Pietarissa, missä likaiset kadut kuhisevat elämää.
Knut Kankaan salamellä Eero Korpi kirjoittama tarina.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan kirjoittaman tarinan "Pakolaisena Venäjällä" kolmannessa osassa Pietariin saapuu yhä lisää pakolaisia ja päähenkilön matkakumppani päättää jatkaa matkaa.
Knut Kankaan salamellä Eero Korpi kirjoittama tarina.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan kirjoittaman tarinan "Pakolaisena Venäjällä" neljännessä osassa päähenkilö on jäänyt yksin Pietariin matkakumppanin jatkettua matkaa eteenpäin.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan kirjoittaman tarinan "Pakolaisena Venäjällä" viidennessä osassa päähenkilö on Pietarissa, jossa on tuhansittain Suomesta paenneita punaisia. Hän pohtii kommunistista yhteiskuntaa ja näkee ympärillään toinen toistaan kurjempia kohtaloita.
Osassa 20 maanpakolainen pääsee viimein palaamaan Suomeen.
Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kankaan kirjoittaman tarinan "Pakolaisena Venäjällä" toiseksi viimeisessä osassa maanpakolainen kertoo kuinka kaksivuotinen ajanjakso Venäjällä päättyy kauan kaivattuun paluuseen koti-Suomeen.
Palattuaan Pietarista Suomeen kahden maanpakolaisvuoden jälkeen huhtikuussa 1920 työväen musiikkimies ja punaisten tullineuvoston jäsen Knut Kangas vangittiin välittömästi Rajajoen asemalla.
Silminnäkijä kirjoittaa 13.1.1918 Kansalaisjuhlasta.
Tammikuun 14. päivänä Martti Johannes Siirala kirjoittaa edellisen illan Kansalaisjuhlasta Kansallisteatterissa, jossa hän istui yleisön joukossa. Ei hullumpi, Siirala tuumaa yllätysnumerona soitetusta uutuudesta, Sibeliuksen Jääkärien marssista.
Silminnäkijä kirjoittaa 19.1.1918 Akateemisesta juhlasta.
Tammikuun 20. päivänä Martti Johannes Siirala kirjoittaa päiväkirjaansa edellisen illan akateemisesta ylioppilasjuhlasta. Jääkärien marssi kuunneltiin seisaaltaan ja varsinkin juhlapuheet saivat yleisön pidättämään henkeään.
Tammikuun 30. päivänä Martti Johannes Siirala kertoo Kansalaisjuhlan ja akateemisen ylioppilasjuhlan jälkeen kokemuksistaan Punaisen Ristin ambulanssilääkärinä taistelussa, jonne punaisten johto hänet lähettää.
Helmikuun 25. päivänä Martti Johannes Siirala on juuri palannut Suomenlahden saarista, missä hän on ollut ambulanssilääkärinä etsimässä haavoittuneita.
Maaliskuun 4.-6. päivinä Martti Johannes Siirala pohtii yhteiskunnan rakenteita, kansanvaltuuskunnan toimintaa ja uutta aikaa, jota ei luoda ilman uhreja.
Maaliskuun 18.-21. päivinä Martti Johannes Siirala miettii jo, olisiko rautatien rakentaminen punavangeille sopivaa hyödyllistä työtä, sitten kun sota on ohi.
Maaliskuun 31. – huhtikuun 3. päivinä Martti Johannes Siirala kertoo kärjistyvästä ruokapulasta. Perheen palvelijatar Edith seisoo tuntitolkulla ruokajonossa.
Huhtikuun 4. - 6. päivinä Martti Johannes Siirala ei ymmärrä, miksi punakaartilaisille ei tunnusteta, että Hangossa maihinnousseet joukot ovat saksalaisia.