Hyppää pääsisältöön

Kikka uskalsi olla ronskisti seksikäs – ja sai maksaa siitä

2 kuvan kuvakooste Kikasta.
2 kuvan kuvakooste Kikasta. Kuva: Yle Kikka

”Kikasta tuli esikuva monelle naiselle, ja miehellekin”, sanoo kirjailija Laura Gustafsson Teeman Arkistovieraana -ohjelmassa. Miksi ihmeessä älykkö-feministi innostuu aivottomaksi "hutsuksi" leimatusta 90-luvun iskelmätähdestä?

Kikka, oikealta nimeltään Kirsi Hannele Sirén (1964-2005) nousi vuonna 1989 suureen suosioon kappaleellaan Mä haluun viihdyttää ja ns. seksipommi-imagollaan. Seuraavana vuonna Kikka osallistui Syksyn sävel -kilpailuun tunnetuimmalla kappaleellaan Sukkula venukseen. Menestyksen kautta kesti viitisen vuotta.

Laura Gustafssonin haastattelun lisäksi Teeman Elävän arkiston viihdytyspaketissa nähdään Sabatti -talkshow (1990), jossa Kikan kanssa haastateltavana on mm. Irwin Goodman sekä Heli Nevakaren tekemä Kaksi Kikkaa -ohjelma (1995). Siinä toisena päähenkilönä on muusikko Kikka Laitinen.

OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 15.3. klo 22.20, perjantaina 16.3. klo 14.25 ja maanantaina 19.3. klo 12.

Seksikäs, kaunis ja rohkea!

Kikka oli kirjailija Laura Gustafssonille lapsuuden idoli ja on sitä edelleen. ”En nähnyt häntä koskaan livenä, mutta olin jo pikkutyttönä hirmuisen ihastunut hänen hahmoonsa ja musiikkiinsa. Hän oli kaunis, rohkea ja seksikäs-” Laura Gustafsson toteaa.

"Naisen pitäisi olla kaunis ja haluttava. Sellaista kuvastoa kulttuuri meille tarjoilee joka tuutista, mutta sitten kuitenkaan yhdenkään oikean naisen ei pitäisi todellisessa maailmassa näyttää siltä." Laura Gustafsson sanoo. Kikka näytti kauniilta ja haluttavalta ja suurelle yleisölle se kelpasi, mutta kriitikot puuttuivat ulkonäköön - ja välillä todella ilkeästi.

Laura Gustafssonin kirjoittama Kikka Fan Club -näytelmä Teatteri Jurkassa on ollut erittäin suosittu. ”Kikka on ehdottomasti ansainnut oman näytelmänsä. Kyseessä on kunnianosoitus hänelle.”

Kikan esimerkki kannusti luovaan ammattiin

Laura Gustafssonilla ei ollut lapsena erityisiä unelma-ammatteja, mutta kouluikäisenä hän huomasi haluavansa taiteilijaksi. ”Olen aina tykkännyt vapaudesta ja minulle on aina ollut sietämätöntä, että joku yrittää rajoittaa vapauttani. Kikka oli varmaan yksi esimerkki vapaudesta tehdä mitä haluaa”, Laura Gustafsson pohtii.

Hän oivalsi, että taiteilijan ammatissa voisi olla vapaa, ja "kirjoittaminen tuntui minun jutultani". Laura Gustafssonin esikoisteos, keskustelua herättänyt Huorasatu ilmestyi vuonna 2011 ja oli ehdolla Finlandia-palkinnon ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi

ARKISTOVIERAANA: LAURA GUSTAFSSON

Seksikkyys keino tulla huomatuksi

Pikkutuhmat sanoitukset ja eroottinen esiintymien olivat varsin uutta 1980 ja -90 -lukujen taitteessa. Etenkin miestoimittajat olivat kärkkäitä kysymään Kikalta ulkoiseen olemukseen liittyviä kysymyksiä. Lähes poikkeuksetta haastattelun päätarkoituksena ei ollut musiikki, tai viihdetaiteilijan työ, vaan se kuinka paljon paljasta pintaa oli näkynyt tai kuinka seksikkäästi Kikka kulloinkin esiintyi. Arkistopaikalla nähtävässä Sabatti -ohjelmassakin Kikkaa hiillostetaan ulkoiseen olemukseen kohdistuvilla heitoilla.

Jos nainen haluaa tulla nähdyksi niin hänellä ei ole hirveästi muita keinoja kuin olla näyttävä ja pukeutua rohkeasti. Se ei ole kuitenkaan perimmäinen tarkoitus, vaan keino tulla huomatuksi. Mutta naisten kohdalla sen hyväksyminen on ollut vaikeaa”, Laura Gustafsson toteaa.

SABATTI

Kikka halusi kehittyä laulajana

Vain 41-vuotiaana sydänkohtaukseen menehtynyt Kikka rakasti laulamista ja esiintymistä ja hänen haaveenaan oli hankkia elantonsa artistina. Suuri yleisö otti artistin omakseen, vaikka toimittajat ja kriitikot naljailivat. Kikan levyjä on myyty yli kolmesataatuhatta kappaletta, mikä on Suomen mittakaavassa todella paljon. ”Kikan kohdalla unohdetaan, että hän teki oikeasti paljon töitä kehittyäkseen laulajana.” Laura Gustafsson muistuttaa.

Laura Gustafssonin haastattelun yhteydessä nähdään Heli Nevakareen toimittama dokumentti Kaksi Kikkaa. Heli Nevakare oli tienraivaajana erittäin miesvaltaisessa musiikkitoimittajamaailmassa. ”Muistan jossain haastattelussa Helin sanoneen, että hänen piti naisena aina olla vähintään kaksin verroin miehiä parempi tullakseen hyväksytyksi.”, Laura muistelee.

KAKSI KIKKAA

Ei mitään hävettävää

”En olisi halunnut tavata Kikkaa. Idolinsa tapaaminen olisi tuntunut tungettelevalta”, Laura Gustafsson sanoi, kun kysyin häneltä mistä hän olisi halunut puhua Kikan kanssa.

”Jos olisin kuitenkin jutellut hänen kanssaan niin olisin varmaan sanonut, että olet ollut idoli ja esikuva lukuisille naisille ja miehillekin. Ja että missään nimessä sinun ei tarvitse hävetä sitä mitä olet saanut aikaan”, Laura hymyilee.

Keskustele

Yle Teema