Hyppää pääsisältöön

Libanonilaiset asuvat ruutitynnyrin päällä

Donald Trumpin vastainen demo Beirutissa.
Beirutissa osoitettiin mieltä palestiinalaisten puolesta. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on aiheuttanut tyrmistystä myös Libanonissa. Donald Trumpin vastainen demo Beirutissa. Kuva: Marko Lönnqvist Libanon

Libanonin armeija ei ole maan vahvin sotajoukko. Vahvimmat taistelujoukot ovat šiialaisen Hizbollah-järjestön komennossa ja järjestö valvoo itse omia alueitansa. Libanonissa Hizbollah on myös hallituspuolue ja se saa tukea Iranista. Ulkovaltoja tilanne ei miellytä. Iranin vihollinen Saudi-Arabia on ryhtynyt horjuttamaan Libanonin haurasta voimatasapainoa sekaantumalla suoraan maan asiohin. Ruutitynnyri ei suurta kipinää räjähtääkseen tarvitse.

Etelä-Libanonin Mleetassa vallitsee epätodellinen tunnelma. Massiivisessa ulkomuseossa esitellään israelilaista tuhottua sotatekniikkaa. Kaiken keskipisteenä on Mareva-panssarivaunu.

Museota kutsutaan vastarintamuseoksi. Käytännössä siellä esitellään šiialaisen Hizbollahin taistelua Israelia vastaan.

Mleetan ulkoilmamuseo Libanonissa.
Mleetan vastarintamuseossa esitellään tuhoutunutta israelilaista aseistusta. Mleetan ulkoilmamuseo Libanonissa. Kuva: Marko Lönnqvist Libanon,Hizbollah

Hizbollahin taistelu Israelia vastaan alkoi 1980-luvulla, jolloin Israel miehitti Libanonin eteläisiä osia. Israelia vastaan Hizbollah taisteli myös vuonna 2006 lyhyen kesäsodan aikana, kertoo tietokirjailija Nicholas Blanford.

Tänä päivänä Hizbollah hallitsee isoja osia Etelä-Libanonista kuin myös pääkaupungin Beirutin eteläisiä osia. Hizbollahia pidetään vahvempana kuin Libanonin armeijaa ja käytännössä sen asemaa ei kukaan pysty kiistämään, kertoo tutkija Kamel Wazne.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiitteli taannoin Libanonin pääministeriä Saad Hariria Libanonin ponnisteluista taistelussa terroristijärjestöjä kuten Hizbollahia vastaan.

Lausunto meni Trumpin tietämättömyyden piikkiin. Hizbollah kun sattuu olemaan mukana Libanonin hallituksessa.

Libanonissa on vakiintunut monimutkainen ja hauras vallanjako: pääministeri on sunnimuslimi, presidentti kristitty ja parlamentin puhemies šiiamuslimi.

Hizbollahin julisteita Etelä-Libanonissa
Keltaiset Hizbollahin julisteet hallitsevan katujen varsia eteläisessä Libanonissa. Hizbollahin julisteita Etelä-Libanonissa Kuva: Marko Lönnqvist Libanon,Hizbollah

Tasapaino on hauras ja Hizbollahin vahva asema omilla alueillaan ärsyttää monia.

Sélim Sayegh edustaa oppositiossa olevaa kristittyä Kataëb -puoluetta. Sayeghin mukaan Hizbollahin toiminta rapauttaa demokratiaa. Hizbollah kontrolloi omia alueitaan eikä järjestön edustajia voi saada mm. oikeuden eteen. Sayegh kuvaa Hizbollahia valtioksi valtiossa.

Hizbollah saa suoraa tukea Iranista ja juuri tämä seikka huolettaa monia. Iran on vahvistanut asemiansa Lähi-Idässä viime aikoina. Irakissa on vallassa Iranin tukema šiiajohtoinen hallitus. Syyriassa šiiajoukot ovat liitossa Bashar Al-Assadin kanssa ja Jemenissä Iran tukee šiialaisia huthikapinallisia.

Iranin pahin kilpailija on sunnijohtoinen Saudi-Arabia. Maat sotivat epäsuorasti Jemenissä. Marraskuussa Saudi-Arabia päätti puuttua Libanonin asioihin: Libanonin pääministeri Saad Hariri otettiin kiinni Saudi-Arabiassa ja hänet pakotettiin lukemaan television välityksellä eroilmoituksensa. Eroaan Hariri perusteli Iranin ja Hizbollahin uhalla.

Libanonissa pelättiin uutta sotaa. Useimpien asiantuntijoiden mukaan Saudi-Arabian tarkoituksena oli provosoida Libanonin sisällä konflikti Hizbollahia vastaan. Libanonissa kaikki uskontokunnat kuitenkin osoittivat yhdessä mieltä pääministerinsä puolesta.

Katunäkymä Beirutissa, senäjuliste essa pääministeri Hairi
Pääministeri Saad Haririn kuvia näkyy talojen seinissä Beirutissa. Katunäkymä Beirutissa, senäjuliste essa pääministeri Hairi Kuva: Marko Lönnqvist Beirut,Libanon,Saad Hariri

Kansainvälisen painostuksen jälkeen Hariri pääsi Ranskaan ja sitä kautta takaisin Libanoniin, missä hän perui eroilmoituksensa. Libanonin ruutitynnyri ei tällä kertaa räjähtnyt.

Ohjaaja Marko Lönnqvist

Ulkolinja: Libanonin ruutitynnyri TV1 to 15.3. klo 22.00. Katsottavissa myös Yle Areenassa.

 • #metoo muutti kaiken

  Klassikot täynnä häirintää.

  “Ajatella, että olen tutkinut kirjallisuutta vuosikymmeniä tajuamatta täysin, mitä oikein luen!” Näin tokaisee kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattström. #metoo oli hänelle ravisuttava kokemus, ja nyt hän lukee kirjallisuuden klassikoita uusin silmin. Suomenruotsalainen vaikenemiskulttuuri katkesi kun #dammenbrister (pato murtuu) projekti keräsi yli 900 tarinaa seksuaalisesta häirinnästä.

 • Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

  Venäjällä nuorten aktivismia kitketään kovin ottein.

  Venäjällä useita nuoria aktivisteja uhkaavat raskaat rikossyytteet ja pitkät vankeusrangaistukset. Monia syytetään nettikeskustelujen perusteella vallankaappauksen valmistelusta. Ihmisoikeusaktivistien mielestä kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on kitkeä nuorista halu harrastaa politiikkaa. Samaan aikaan internet halutaan yhä tiukempaan valtion valvontaan.

 • Hengellinen väkivalta voi satuttaa yhtä pahasti kuin fyysinen väkivalta

  Uskonyhteisöjen ongelmat tulevat yleensä päivänvaloon.

  Uskonyhteisöjen ongelmat tulevat päivänvaloon, mutta toisinaan siinä kestää vuosia tai vuosikymmeniä ja sillä aikaa tuhannet ihmiset kokevat julmia kohtaloita, kirjoittaa Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua