Hyppää pääsisältöön

Ole armollisempi ja opettele sanomaan ei!

Kaksi tietokoneruutua ja näppäimistö
Kaksi tietokoneruutua ja näppäimistö Kuva: Markus Spiske Yle Puhe,Tiina Lundbergin huoltamo

Töissä on kiire, kotona on kiire, autossa on kiire, punttisalilla on vähän kiire ja pulkkamäestäkin on kiire kotiin syömään. Kiireestä on muodostunut asenne, joka painaa päälle, vaikka aina ei edes olisi kiire.

- Kiire tulee siitä, että emme pohti oman elämän arvoja ja päämääriä, jolloin arki on tulipalojen sammuttelua, pohtii työyhteisövalmentaja Henri Karjula.

Samoilla linjoilla on myös yrityscoach ja henkinen valmentaja Christina Forsell - hän kehoittaa tunnistamaan vaatimukset, joita asetetaan omalle itselle:

- Kannattaa miettiä, mitkä vaatimukset ovat kohtuullisia ja mitkä sellaisia, joista voi luopua, tai jotka voi korvata. Tärkeää on myös pohtia muiden asettamia vaatimuksia, jotka tuovan kiireen tuntua ja uskaltaa keskustella niistä.

Joskus kasin suoritus riittää― työyhteisövalmentaja Henri Karjula

Rentoudella eroon kiireestä

- En elä tip-top-elämää, toteaa monitoiminainen, Project mama -blogin Katja Lahti, joka päivittää blogiaan leipätyön ohella, roudaa lapsiaan ja kirjoittaa kirjoja. Katjan ruuhkavuodet eivät tunnu enää musertavilta, mutta hän tunnistaa arkisen kiireen ja siihen liittyvän stressin. Omassa arjessaan hän satsaa rentouteen:

- Pidän kiinni siitä, ettei pään sisälle pääse pesiytymään kiire-asenne ja ettei oma ajoittainen kiire siirry lapsiin - heillä on kuitenkin oikeus rauhaan, pohtii Katja Lahti.

Kasvatustieteen professori, aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa, että me suomalaiset perinteisesti osaamme rauhoittumisen keinot - meillä on sauna ja metsä ja lenkillekin saa lähteä ihan yksin, mutta rauhoittuminen pitäisi tuoda arkeen:

- Katso ihan tavallisena torstaina, että mahtuuko sinne "laiturinnokka-hetkiä" vai oliko koko päivä täynnä kiireistä toimintaa.

Ja opettele edes yksi taito, jolla saat rentoutettua itsesi stressitilanteessa.

- Se voi olla vaikka pitkä sisään- ja uloshengitys tai aistiharjoitus: hiero sormenpäitä yhteen ja keskity hetkeen, vinkkaa Christina Forsell.

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia.

Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä.

Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin joka toinen torstai klo 15.02 Yle Puheessa.

Tiina Lundbergin huoltamo Yle Areenassa

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.