Hyppää pääsisältöön

Chuck Norris vs kommunismi – kuinka videoviihde kaatoi Ceaușescun

Ihmiset ovat kokoontuneet katsomaan elokuvaa pienestä televisiosta dokumentissa Chuck Norris vs kommunismi
Kertakaikkisen intensiivinen elokuvaelämys! Ihmiset ovat kokoontuneet katsomaan elokuvaa pienestä televisiosta dokumentissa Chuck Norris vs kommunismi Kuva: Kevin Williams Chuck Norris vs Communism,Teeman elokuvafestivaali,teeman dokumentit

Kiehtova ja veijarimainen dokumenttielokuva kertoo kommunistisen Romanian maanalaisesta VHS-elokuvakulttuurista, joka nakersi diktatuurin perustuksia.

Tuotantoyhtiö Cannonin tunnus tv-ruudulla vie ajatukset vuosikymmenten taakse. Cannon oli videoviihteessä eräänlaisen laadun tae kultaisella 1980-luvulla.

Tuolloin herkkiä vuosiaan elänyt suomalaiskatsoja pystyy vähän samastumaan Ilinca Călugăreanun dokumenttielokuvaan Chuck Norris vs kommunismi, sillä vaikkei meillä eletty diktatuurissa, väkivaltavideoiden markkinat olivat Suomessa voimakkaasti säännellyt.

Esimerkiksi itämaisia taistelulajeja esitelleet elokuvat ja verisin kauhu sekä muu äärimmäinen underground kiersivät meilläkin VHS-kopion kopion kopioina, joista alan harrastajat pitivät paperilla vaihtariluetteloita laatumerkintöineen. Tuhruinen kuva muodostui suorastaan osaksi teosta vaikkapa elokuvan Pink Flamingos kohdalla. Ja monet isotkin Hollywood-tuotannot oli tuotettava ulkomailta, jos ne halusi nähdä leikkaamattomina.

Chuck Norris vs kommunismi -elokuvan ohjaaja Ilinca Calugareanu (vas.) ja tuottaja Mara Adina. Kuva otettu Thessalonikissa toukokuussa 2017.
Rakkauskirje elokuville: ohjaaja Ilinca Călugăreanu (vas.) ja tuottaja Mara Adina, romanialaiset sisarukset, tekivät mainion Chuck Norris vs kommunismi -elokuvan osin omien muistojensa pohjalta. Chuck Norris vs kommunismi -elokuvan ohjaaja Ilinca Calugareanu (vas.) ja tuottaja Mara Adina. Kuva otettu Thessalonikissa toukokuussa 2017. Kuva: Yle/Kati Sinisalo Chuck Norris vs Communism,Teeman elokuvafestivaali,elokuvaohjaajat,Ilinca Calugareanu,Mara Adina
Sensorin sakset napsahtivat, jos pöydässä näkyi liikaa ruokaa.

Mutta Suomessa sensuroitiin seksiä ja väkivaltaa. Romaniassa sensorin sakset napsahtivat, jos amerikkalaisen elokuvaperheen pöydässä näkyi liikaa ruokaa. Suomessa televisioon tuli kolmas kanava – Romaniassa valtiollisen tv:n kanavien määrä supistui kahdesta yhteen!

Chuck Norris vs kommunismi kertoo oikeastaan varsin lyhyestä ajasta, jona kommunistisessa Romaniassa katsottiin salaa länsielokuvia VHS-nauhoilta yksityisasunnoissa järjestetyissä näytöksissä. Sen tapahtumat alkavat osapuilleen vuonna 1985, ja kaikki päättyy jouluna 1989, kun Nicolae Ceaușescun diktatuuri kaatuu.

Tosin maanalainen videokulttuuri eli dokumentin mukaan vielä pari vuotta sen jälkeen, mutta aika oli tietenkin jo täysin toinen.

Irina Nistor (näyttelijä Ana Maria Moldovan) dubbaamassa elokuvaa dokumentissa Chuck Norris vs. Communism
Irina Nistor (näyttelijä Ana Maria Moldovan) työssään. Irina Nistor (näyttelijä Ana Maria Moldovan) dubbaamassa elokuvaa dokumentissa Chuck Norris vs. Communism Kuva: Kevin Williams Chuck Norris vs Communism,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2018

Elokuvan keskushenkilö on Irina Nistor, Romanian tv:n ja valtion elokuvatarkastamon (!) kääntäjä, joka salaperäisellä tavalla sai työn laittomien elokuvien dubbaajana. Sanotaan hänen äänensä olleen Romanian tunnetuin heti Ceaușescun jälkeen.

Erikoiselta tarkkailupaikaltaan Nistor seurasi, kuinka hänen työnantajansa herra Zamfirin liiketoiminta kasvoi vaatimattomasta salakuljetuksesta mahtavaksi maanalaiseksi bisnekseksi, jota edes pelätty salainen poliisi Securitate ei tohtinut panna järjestykseen.

Muistojaan jakavat kameran edessä useat tavalliset katsojat, joille luvattomat elokuvat ovat syöpyneet syvälle mieleen, niin Rocky kuin Viimeinen tango Pariisissa – ja unohtumattomia ovat olleet myös poliisin näihin pikku videoteekkeihin toisinaan tekemät ratsiat.

(Suomikin muuten vilahtaa ruudussa! Tarkkasilmäinen bongaa William Hurtin Helsingissä kuvatussa elokuvassa Gorkin puisto – siinäpä todella kuumaa tavaraa rautaesiripun takana.)

Ne ovat nostalgisia pieniä hetkiä. Isommassa mittakaavassa elokuvan raflaava teesi on varsin vahva: VHS-nauhat olivat ne vapauden siemenet, joista kasvoi diktatuurin kaatanut kansannousu. Tähän voi ehkä suhtautua hieman skeptisesti sen haittaamatta hyvää tarinaa. Ehkä taustalla oli muitakin yhteiskunnallisia ja taloudellisia tekijöitä?

Dubatut, tuhruiset VHS-nauhat muistuttivat, että rajan takana ruoho oli edes jonkin väristä.

Toisaalta Hollywood-elokuvien vaikutusta ei voi kieltää. Ilmeisesti ne pystyivät tarjoamaan ihmisille jotain, mitä diktatuuri ei edes käsittänyt heiltä puuttuvan. Ja ne pitivät yllä tietoisuutta siitä, että rajan takana ruoho oli edes jonkin väristä.

Parhaiten Chuck Norris vs kommunismi joka tapauksessa kantaa ihmisen mittakaavassa: Irina Nistorin ääni, jonka kaikki tunsivat. Salaperäinen herra Zamfir ja hänen maanalainen videoimperiuminsa. Poliisit takavarikoimassa videonauhureita, epäilemättä omaan käyttöönsä.

Ja lukemattomat lapset, nuoret, aikuiset, vanhukset, joille video-ilta jonkun tutun tai tuntemattoman täyteen ahdetussa olohuoneessa oli kertakaikkisen intensiivinen elokuvaelämys.

Runsaudenpulassa ähkyvä mediankuluttaja ei voi olla sitä' vähän kadehtimatta.

  • Chuck Norris vs kommunismi (Chuck Norris versus comunism/Chuck Norris vs. Communism), Romania/Britannia/Saksa 2015. Dokumenttielokuva, ohjaus Ilinca Călugăreanu.
    Tv-ensi-ilta oli Teeman elokuvafestivaalilla keväällä 2018. Dokumentti uusitaan Teemalla 19.3.2020 klo 22.40 osana Naisten maaliskuuta ja on katsottavissa Areenassa huhtikuun 2020 loppuun asti.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa