Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Helena Ranta

Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta. Miten työskentelyn julmuuksien keskellä kestää?
Professori Helena Ranta on tehnyt työtä maailman kriisipesäkkeissä. Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta. Miten työskentelyn julmuuksien keskellä kestää? Kuva: Ilmari Fabritius Helena Ranta,Yle TV1

TV1 sunnuntaina 1.12.2019 klo 11.45 - 12.35, Areenassa

Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta, julmuutta, kuolemaa ja kärsimystä. Miten työskentelyn keskellä julmuuksia kestää?

Keskelle suuria konflikteja

Helena Ranta aloitti hammaslääketieteen opinnot vuonna 1965. Eipä osannut hän arvata tuolloin, että työ veisi hänet myöhemmin keskelle suuria konflikteja.

Valmistuttuaan Ranta työskenteli hetken aikaa yksityisenä hammaslääkärinä, mutta tutkimustyö veti puoleensa. Hän toimi tutkijana sekä Suomessa että Isossa-Britanniassa. Helena Ranta väitteli tohtoriksi vuonna 1978.

Vuonna 1989 Ranta siirtyi akateemisesta maailmasta oikeusministeriön ylihammaslääkäriksi ja sitä tietä avautuivat vähitellen Suomen ensimmäisen oikeushammaslääkärin tehtävät.

Helena Ranta on tullut tunnetuksi lukuisten kansainvälisten konfliktien ja onnettomuuksien yhteydessä uhrien tunnistamistyöstä ja kuolinpaikkatutkinnasta.

Estonian onnettomuudesta työ alkoi, sitä seurasivat Srebrenican joukkomurhan tutkinta, Kosovon tapahtumat vuosina 1998 - 2000. Ranta on tehnyt työtään myös muun muassa Lähi-idässä, Irakissa, Thaimaan tsunamin yhteydessä, Kamerunissa ja Nepalissa.

Ihmisoikeusasioita ja kansainvälistä oikeutta

2000-luvulla Helena Ranta oli perustamassa oikeuslääketieteellistä koulutusohjelmaa Perussa, jossa hän myös toimi opettajana. Hän on vuosien saatossa perehtynyt ihmisoikeuskysymyksiin ja kansainväliseen oikeuteen.

Vuosien saatossa hän on tutkinut niin tsaariperheen sukuhaudasta nostettuja luita, Venäjälle jääneiden suomalaissotilaiden ruumiita kuin saamelaisten haudoista kaivettuja luurankoja.

Vaikka Helena Ranta on ollut virallisesti eläkkeellä jo useamman vuoden, hän on yhä kysytty puhuja eri puolilla maailmaa. Myös vapaaehtoistyö järjestöissä jatkuu.

Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala. Tuotanto: Yle, 2018. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.