Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Helena Ranta

Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta. Miten työskentelyn julmuuksien keskellä kestää?
Professori Helena Ranta on tehnyt työtä maailman kriisipesäkkeissä. Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta. Miten työskentelyn julmuuksien keskellä kestää? Kuva: Ilmari Fabritius Helena Ranta,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Helena Ranta

TV1 perjantaina 30.3.2018 klo 18.10 - 19.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Professori Helena Ranta on nähnyt maailman kriisipesäkkeissä pahuutta, julmuutta, kuolemaa ja kärsimystä. Miten työskentelyn keskellä julmuuksia kestää?

Keskelle suuria konflikteja

Helena Ranta aloitti hammaslääketieteen opinnot vuonna 1965. Eipä osannut hän arvata tuolloin, että työ myöhemmin veisi hänet keskelle suuria konflikteja.

Valmistuttuaan hän työskenteli hetken aikaa yksityisenä hammaslääkärinä, mutta tutkimustyö veti puoleensa. Hän toimi tutkijana sekä Suomessa että Isossa-Britanniassa. Helena Ranta väitteli tohtoriksi vuonna 1978.

Vuonna 1989 Ranta siirtyi akateemisesta maailmasta oikeusministeriön ylihammaslääkäriksi ja sitä tietä avautuivat vähitellen Suomen ensimmäisen oikeushammaslääkärin tehtävät.

Helena Ranta on tullut tunnetuksi lukuisten kansainvälisten konfliktien ja onnettomuuksien yhteydessä uhrien tunnistamistyöstä ja kuolinpaikkatutkinnasta.

Estonian onnettomuudesta työ alkoi, sitä seurasivat Srebrenican joukkomurhan tutkinta, Kosovon tapahtumat vuosina 1998 - 2000. Ranta on tehnyt työtään myös muun muassa Lähi-idässä, Irakissa, Thaimaan tsunamin yhteydessä, Kamerunissa ja Nepalissa.

Ihmisoikeusasioita ja kansainvälistä oikeutta

2000-luvulla Helena Ranta oli perustamassa oikeuslääketieteellistä koulutusohjelmaa Perussa, jossa hän myös toimi opettajana. Hän on vuosien saatossa perehtynyt ihmisoikeuskysymyksiin ja kansainväliseen oikeuteen.

Vuosien saatossa hän on tutkinut niin tsaariperheen sukuhaudasta nostettuja luita, Venäjälle jääneiden suomalaissotilaiden ruumiita kuin saamelaisten haudoista kaivettuja luurankoja. Vuonna 2006 hän sai professorin arvonimen. Siviilisäädyltään hän on eronnut, lapsia ei ole.

Vaikka Helena Ranta on ollut virallisesti eläkkeellä jo useamman vuoden, hän on yhä kysytty puhuja eri puolilla maailmaa. Myös vapaaehtoistyö järjestöissä jatkuu. Uusin harrastus on avantouinti.

Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2018.

Keskustele