Hyppää pääsisältöön

Jääkylmä aarrearkku arvokkaimmille hyötykasveillemme

Näkymä kryotankin sisällä.
Näkymä kryotankin sisällä. Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Strömsö,puutarhanhoito

Jos tapahtuisi ekokatastrofi ja marja- ja puutarhakasvimme katoaisivat, uusista puhtaista versoista olisi kova kysyntä, jotta voisimme alkaa viljellä kasveja uudelleen.

Onneksi sellainen aarrearkku perinteisistä suomalaisista marjoista on olemassa Laukaassa, Jyväskylän pohjoispuolella. Se on hyinen aarrearkku.

Luonnonvarainstituutissa Laukaassa on metallisäiliö, jossa on tilaa 30 000 kasvinäytteelle, joita säilytetään nestetypessä ja -196 asteen lämpötilassa. Säiliötä kutsutaan kryotankiksi.

Kryo tarkoittaa äärimmäistä kylmyyttä. Kryotankki on ollut olemassa vuodesta 2006, ja se on ehtinyt täyttyä jo puolilleen. Koko tankkia ei voi täyttää kerralla. Työ vie kymmeniä vuosia.

Kryotankkiin laitetaan puutarhakasveja, joilla on kansallista arvoa ja jotka voivat levitä kasvaessaan. Ekokatastrofi ei välttämättä tarkoita terroristien tihutyötä. Kyse voi olla pahoista pakkasvaurioista, uudesta viruksesta tai myyrien hyökkäyksestä.

Kasvigeenien säilyttäminen kryotankissa on elintärkeää, varsinkin kasvilajeille, jotka altistuvat pahasti sairauksille.
Ne, joita säilytetään kryotankissa säilyvät elinvoimaisina kymmeniä vuosia, ja ne ovat turvassa kasvitaudeilta ja tuholaisilta.

Kryotankissa voidaan säilyttää myös geeninäytteitä esimerkiksi tutkimusta ja jalostusta varten.

Näytteiden talteenotto ja tankkiin laittaminen on prosessi, joka vie noin viikon. Mikroskoopin alla kasvin nupusta otetaan viipale.

Jokainen näyte tutkitaan tarkasti ja varmistutaan siitä, että näyte on elinvoimainen eikä se ole joutunut mikrobihyökkäysten kohteeksi.

Laukaalla viljeltävien puhtaiden ja terveiden taimien ansiosta luonnonvarakeskus sai vuonna 2014 uuden laatumerkin FINE.
FINE takaa puhtaat ja terveet taimet.

Ne kasvit, jotka lähetetään Laukaasta taimistoihin ympäri maata, ovat täysin terveitä tutkimuslaitokselta lähtiessään.