Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Antti Tuuri: Ikitie-elokuvan päähenkilöllä oli esikuva oikeassa elämässä

Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela
Ikitie-elokuvan päähenkilöä Jussi Ketolaa esittää Tommi Korpela. Päähenkilöllä oli todellinen esikuva. Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela Kuva: Filmikamarin pressimateriaali Ikitie (elokuva)

Ikitie oli viime vuoden puhutuimpia ensi-iltaelokuvia. Kirjailija Antti Tuuri on kertonut päähenkilö Jussi Ketolan tarinaa myös kolmessa romaanissaan. Ketolan esikuvana on ollut oikea henkilö.

Moni voisi kuvitella, että Jussi Ketolan käsittämätön elämänkohtalo olisi syntynyt puhtaasti vain kirjailija omassa mielikuvituksessa. Puoli seitsemän -ohjelmassa vierailleen kirjailija Antti Tuurin mukaan pääpiirteiltään tarina tapahtumat ovat kuitenkin todellisia.

− 1980-luvun alussa haastattelin miestä, jonka isä oli muilutettu Pohjanmaalta Lapuan liikkeen toimesta Karjalaan, Tuuri kertoo.

Tuuri on kertonut Jussi Ketolan tarinaa kolmessa romaanissaan: Taivaanraapijat (2005), Kylmien kyytimies (2007) ja Ikitie (2011).

Antti Tuuri kertoo romaaninsa päähenkilö oikeasta esikuvasta. Juttu jatkuu klipin jälkeen

Jussi Ketolan esikuva oli kauhavalainen Nestori Saarimäki, joka oli syntynyt vuonna 1882. Saarimäen poika oli kertonut Tuurille, että ennen sisällissotaa hänen isänsä oli ollut Amerikassa siirtolaisena.

Amerikansiirtolaisuus oli melko yleistä Etelä-Pohjanmaalla 1900-luvun alussa. Kuvatessaan Jussi Ketolan aikaa Yhdysvalloissa, Tuuri on käyttänyt kirjalijan vapauttaan. Kirjailija oli jo aiemmin tehnyt tarkkaa taustatyötä, kun hän kartoitti amerikansuomalaisten siirtolaisten historiaa.

− Yhdistin siihen toisen kokonaisuuden näistä amerikansuomalaisista, jotka tulivat 1920-30 -lukujen taitteessa Itä-Karjalaan rakentamaan Neuvostoliittoa, kun aluksi Lenin oli kutsunut heitä ja myöhemmin sitten Stalin.

Yhdysvalloista tultuaan Nestori Saarimäki oli ostanut talon Kauhavan Hirvijoelta ja liittynyt työväenyhdistykseen.

Antti Tuurin mukaan sisällissodan alkaessa Saarimäki oli omaksunut ajatuksen, että sosialismi on rauhan aate. Tätä ei Etelä-Pohjanmaalla katsottu hyvällä ja Saarimäki oli aseella uhaten pakotettu Tampereelle lähtevään junaan. Taisteluissa hän ei ollut suostunut tarttumaan aseeseen, jolloin hänet laitettiin kuljettamaan ruumiita.

Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela ja irina Björklund
Ikitie-elokuvan Jussi Ketolan kotitalo. Nestori Saarimäen talo sijaitsi Kauhavan Hirvijoella. Ikitie-elokuvassa Tommi Korpela ja irina Björklund Kuva: Copyright:Andres Teiss Ikitie (elokuva)

Nestori Saarimäestä on kerrottu myös Juha Siltalan teoksessa, joka käsittelee Lapuanliikkeen muilutuksia. Tuuri kertoo käsitelleensä Saarimäen tapausta lyhyesti myös Pohjanmaa-romaanissa, joka ilmestyi 1980-luvun alussa.

Oikean ihmisen tarina jatkui fiktiivisenä

− Sen jälkeen aihe on hautunut minun sisälläni ja siihen on tullut uusia elementtejä, jotka eivät sillä tavalla liity tähän henkilöön.

Nestori Saarimäki oli muilutuksen jälkeen viety Petroskoihin - aivan kuten romaanin Jussi Ketolakin - mistä muutaman vuoden päästä tuli kirje, jonka mukaan hän olisi kuollut keuhkotautiin. Tämä tiedon mukaan Saarimäki olisi kuollut vuonna 1931.

− Venäläinen turvallisuuspoliisi NKVD ei ole niin luotettava informaattori, että minulla on vapaus ajatella, että ehkä hän olikin hengissä siellä, kirjailija Tuuri kertoo.

Ikitie-romaanissa ja -elokuvassa fiktiivisen Jussi Ketolan tarina jatkui Neuvostoliitossa Jussi Kari -nimisenä. Kukapa tietää, olisiko todellisen elämän Nestori Saarimäelläkin voinut olla samanlainen kohtalo.

Katso koko lähetys alla olevasta linkistä

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän