Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Toivon tuolla puolen – Aki Kaurismäen palkittu elokuva

Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta.
Khaled (Sherwan Haji), Mazdak (Simon al-Bazoon) ja Wikström (Sakari Kuosmanen) odottavat laivaa. Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta. Toivon tuolla puolen,Yle TV1

TV1 sunnuntaina 1.4.2018 klo 21.05 - 22.40, uusinta maanantaina 2.4. klo 22.25
Katsottavissa Yle Areenassa

Aleppolainen Khaled (Sherwan Haji) on menettänyt lähes koko perheensä. Nuori mies rantautuu sattumien kautta hiililaivassa Helsinkiin.

Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Toivon tuolla puolen kertoo suomalaisesta kauppamatkustaja Wikströmistä (Sakari Kuosmanen) ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät.

Paperittomana maahan

Nuori Khaled anoo turvapaikkaa ja hänet viedään pakolaiskeskukseen odottamaan päätöstä. Kun viranomaiset päättävät palauttaa miehen takaisin kotiin, hän jää paperittomana maahan.

Piileskellessään Khaled törmää kauppamatkustajaan, joka on joutunut jättämään vanhan kannattamattoman ammattinsa ja aloittaa uuden elämän ravintoloitsijana.

Kahden tuuliajolla olevan ihmisen kautta avautuu kuva suurten muutosten Suomesta ja Euroopasta.

Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta.
Khaled (Sherwan Haji) viranomaisten käsissä. Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta. Toivon tuolla puolen,Yle TV1
Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta.
Khaled (Sherwan Haji). Khaled vastaanottokeskuksessa. Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta. Kuva: Toivon tuolla puolen,Yle TV1
Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta.
Khaled (Sherwan Haji) ja Mirjam (Niroz Haji). Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta. Kuva: Toivon tuolla puolen,Yle TV1
Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta.
Khaled (Sherwan Haji), Mirja (Nuppu Koivu), Nyrhinen (Janne Hyytiäinen), Wikström (Sakari Kuosmanen), Calamnius (Ilkka Koivula). Aki Kaurismäen elokuva kertoo syyrialaisesta pakolaisesta ja suomalaisesta kauppamatkustajasta. Kuva: Malla Hukkanen Toivon tuolla puolen,Yle TV1

Nurkkaan ajetun vaihtoehdot

Hetken elämä näyttää valoisan puolensa, mutta pian kohtalo puuttuu peliin. Elokuva saa avoimen lopun, joka johtaa joko kunnialliseen elämään tahi hautausmaalle. Nurkkaan ajetulle ihmiselle molemmilla on puolensa.

Elokuva muissa rooleissa näyttelevät Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Niroz Haji, Simon Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio, Ismo Haavisto, Hannu-Pekka Björkman ja Elina Knihtilä.

Berliinissä palkittu, kuusi Jussi-ehdokkuutta

Aki Kaurismäen elokuva Toivon tuolla puolen jatkaa ohjaajan uraa eurooppalaisen elokuvan huipulla. Se palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla parhaan ohjaajan Hopeisella Karhulla ja valittiin vuoden parhaaksi elokuvaksi maailmassa kansainvälisen elokuvakriitikoiden järjestön Fiprescin äänestyksessä.

Elokuva on ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi kuudessa eri kategoriassa. paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa, paras käsikirjoitus, paras leikkaus ja paras pukusuunnittelu.

"Julistaa uskoa ihmisiin"

New York Times -lehden arvostettu kriitikko A.O.Scott ylisti arvostelussaan Toivon tuolla puolen -elokuvaa ja kutsui Kaurismäkeä "syvällisen isänmaalliseksi elokuvantekijäksi".

”Hän ei niinkään tarkkaile satiirisesti maansa heikkouksia, vaan kaivaa esille sen jurottavan, purevan ja peräänantamattoman itsetunnon”, Scott kirjoitti.

Elokuva on Scottin mukaan "sekä rehellinen että taidokas, koskettava ja tarkkanäköinen julistus uskosta ihmisiin ja elokuvaan".

Käsikirjoitus ja ohjaus: Aki Kaurismäki. Tuotanto: Sputnik Oy, Suomi, 2017. Elokuva on kuvailutulkattu. Kuvailutulkkauksen saa tv:ssä kuuluviin valitsemalla vastaanottimen äänivalikosta hollannin kielen. Mobiilisti kuvailutulkkauksen saa MovieReading-sovelluksen kautta

Ohjaajan sana

"Tällä elokuvalla yritän tehdä parhaani murtaakseni eurooppalaisen tavan nähdä pakolaiset ainoastaan joko säälittävinä uhreina tai röyhkeinä elintasopakolaisina, jotka tulevat vain viedäkseen työmme, vaimomme, asuntomme ja automme."

"Stereotyyppisten ennakkoluulojen luomisella ja vahvistamisella on synkkä kaiku Euroopan historiassa. Toivon tuolla puolen on, myönnän sen auliisti, jossain määrin ns. tendenssielokuva, joka yrittää häikäilemättömästi vaikuttaa katsojiensa mielipiteisiin ja pyrkii manipuloimaan heidän tunteitaan tähän päämäärään päästäkseen."

"Koska edellä mainitut pyrkimykset luonnollisesti tulevat epäonnistumaan jää jäljelle, toivoakseni, ryhdikäs, hivenen surumielinen, huumorin kantama, mutta muutoin lähes realistinen elokuva muutamasta ihmiskohtalosta tässä maailmassa, tänään."

Aki Kaurismäki

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.