Kotka Rankki: miinus viisi, pohjoisluode 5, selkeää 26. Mihin radiossa luettavaa Sää rannikkoasemilla -tiedotetta vielä tarvitaan?
Yritän selittää 18-vuotiaalle pojalleni, mikä on legendaarisena kokemuksena pitämäni Sää rannikkoasemilla. Se ei ole hänelle tuttu. Hän ei ole joutunut pakkokuuntelemaan radiota lapsuudessaan. Hänen elinaikanaan valinnanvaraa on älypuhelimien ja digitalisoitumisen ansiosta niin paljon, ettei tarvitse kuunnella mitään, mikä ei välittömästi kiinnosta. Jokaisella on omat kuulokkeet ja omat viihdykkeet.
Varmaan ihan tarpeellinen niille, joita asia koskee. Vaikka saahan ne tiedot netistäkin helposti.
Niin saa - täältä - mutta ilmatieteenlaitoksen säätiedotteet ovat viranomaistiedotteita, jotka luetaan radiossa viidesti joka päivä huoltovarmuuden vuoksi päivittäin, vaikka radio muuten hiljenisi kokonaan, kuten kävi vuonna 1988 radio- ja televisiotoimittajien mentyä lakkoon.

Radion säätiedotuksia merenkulkijoille on luettu vuodesta 1926. Historiasta kiinnostuneille löytyy tietoa ja esimerkkejä eri vuosikymmeniltä tästä artikkelista. Sääasemien tekniikasta kiinnostuneiden kannattaa katsoa artikkelin loppupuolella oleva Prisma Studion insertti. Toimittaja pääsi huoltomiesten mukana seuraamaan Ahvenanmaalla sijaitsevan Nyhamnin rannikkosääasemalle, miten säätä mittaavat laitteet toimivat.
Sääasemat sijaitsevat hyvin erilaisilla paikoilla. Osa on pystytetty mantereelle, osa kaukaisille luodoille tai meren pohjaan kiinnitetyn pohjamajakan päälle.
Kaikki säätiedotusten kuuntelijat eivät kaipaa tietoa. Rannikkoasemien nimien, lämpötilan, tuulen suunnan ja voimakkuuden sekä näkyvyyden luennan voi kokea myös merkityksettömänä, mielihyvää tuottavana, turvallisena ja toistuvana meditaationa. Asemien nimet voivat toisaalta myös kiihottaa kuuntelijan mielikuvitusta, tai tuoda mieleen lämpimiä muistoja lapsuudesta.
Tarinat ovat viihdyttäviä, mutta slow-tv ja livekamerat linnunpesistä ja hyljekallioilta ovat osoittaneet, että ihminen nauttii myös maisemien ja luonnon katselusta. Merisään voisi päivittää tämän päivän tarpeisiin niin, että radion Sää rannikkoasemilla saisi verkkoon rinnalleen pidemmän kuvitetun version, josta voisi nähdä millaista kullakin sääasemalla on luettujen säätietojen aikana. Se kiinnostaisi kovasti kaltaistani merta rakastavaa ja sen äärelle alati kaipaavaa. Rannikkoasemien litanian salaperäiset nimet saisivat lopulta myös visuaalisen muodon. Olisi mahtavaa, että kuvituksen mukana pääsisi matkustamaan pitkin Suomen rannikkoa aina Kotkasta Kemiin, kaikkina vuodenaikoina!
Sääasemien nimet ovat myös erittäin kiinnostavia. Ne kertovat rannikon historiasta ja tärkeästä merkityksestä Suomelle. Aristoteleen kantapää kutsui Kotuksen nimistön erikoisasiantuntija Sirkka Paikkalan kertomaan, mitä sääasemien nimistä tiedetään. Ohjelman ensimmäisessä osassa matkataan Kotkan Haapasaaresta Ahvenanmaalle Kumlingeen.