Hyppää pääsisältöön

Pitääkö ulkomaiset hedelmät kuoria – viranomaisten mukaan vesipesu riittää

Vihreä Granny Smith -omena mustalla taustalla
Omena kehittää kiiltävän pinnan ihan itse. Pese ja nauti. Kuorineen. Vihreä Granny Smith -omena mustalla taustalla Kuva: Yle/Rami Moilanen omena,hedelmät,Granny smith (Omena)

Laiskan miehen vitamiiniresepti: ota tuore hedelmä ja syö. Ei tarvitse miettiä, miten pilleripurkin kannen saa auki. Eikä tarvitse edes kuoria. Huuhtelu haalealla vedellä riittää.

Talvella suurin osa tuoreista hedelmistä ja vihanneksista tuodaan Pohjolaan etelästä. Kauppa ja viranomaiset valvovat niiden puhtautta.

Nykyään kasvinsuojeluaineiden jäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät on asetettu niin, että hedelmät voi huoletta syödä kuorineen. Banaanin tai appelsiinin popsimista kuorineen kannattaa varmaan miettiä toiseenkin kertaan. Mutta kukin makunsa mukaan.

Irtotavarana myytävien hedelmien ja vihannesten huuhtelu haalealla vedellä on kuitenkin ehdottoman viisasta, mutta ei jäämien vuoksi. Suurempi syy on siinä, että asiakkaiden hypistellessä kasviksia, heidän käsistään voi siirtyä pöpöjä tuotteiden pinnoille.

Vesipesu poistaa karkeasti arvioiden myös noin 30–40 prosenttia kuoressa olevista kasvinsuojeluaineiden jäämistä. Tässä on kuitenkin suuria yhdistekohtaisia eroja.

Omena ja kuorimaveitsi mustanahkaisilla hansikkailla verhotuissa käsissä.
Kuoren mukana lähtee paljon arvokkaita ravintoaineita. Omena ja kuorimaveitsi mustanahkaisilla hansikkailla verhotuissa käsissä. Kuva: Yle/Rami Moilanen omena,hedelmät,Elintarvikehygienia,Kuorimaveitsi

Tullilaboratorio tutkii tuontihedelmät ja vihannekset. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo kotimaista tuotantoa kasvinsuojeluainejäämien varalta.

Kaupan seula viranomaistakin tiheämpi

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira arvioi, että 3-6 prosenttia kauppaan tulevista eristä saattaa sisältää kasvinsuojeluaineitten jäämiä enemmän kuin turvallisena pidetään. Eviran ohjeen mukaan hedelmiä ei tarvitse kuoria, vaan vesipesu riittää.

Suvi Kuutti, saksalaisjätti Lidlin laadunvalvontapäällikkö Suomessa, kehaisee, että heidän omat laatuvaatimuksensa ovat tiukemmat kuin viranomaisilla.

Suvi Kuutti (Lidlin laadunvalvontapäällikkö) ja toimittaja Matti Toivonen sitruunat kädessä Graniittitalon Lidlin hedelmäosastolla.
Lidlin laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti käyttäisi ruuanlaittoon mieluiten luomusitruunaa, mutta tavallisenkin sitruunan kuoren voi käyttää, jos hedelmän pesee haalealla vedellä. Toimittaja Matti Toivosen tapa käyttää kuumaa vettä ja astianpesuainetta ampuu jo yli. Suvi Kuutti (Lidlin laadunvalvontapäällikkö) ja toimittaja Matti Toivonen sitruunat kädessä Graniittitalon Lidlin hedelmäosastolla. Kuva: Yle/Rami Moilanen sitruuna,hedelmät,kauppa,Elintarvikehygienia,Lidl,kasvinsuojeluaineet,matti toivonen

– Tutkimme vuosittain kymmeniätuhansia eriä. Yksin Suomessa viime vuonna tutkittiin lähes 1400 kasviserää. Vain alle prosentissa oli kasvinsuojeluainejäämiä yli sallitun enimmäismäärän.

Kaikenlainen valvonta on tiukentunut vuosien varrella. Nykyään myös ymmärretään paremmin eri suojeluaineiden vaikutukset ja annostus sekä ajoitus ennen sadonkorjuuta.

Laaduntarkkailu osataan muuallakin

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten myynti kasvaa, mutta edelleen ne suomalaisille maistuvat huonommin kuin EU:ssa keskimäärin.

– Tuoreissa kasviksissa on paljon vitamiineja ja kuituja. Ne tekevät hyvää suolistolle. Ne ovat siis kaikin puolin terveellisiä ja kevyitä.

Kaksi tomaattia asiakkaan käsissä.
Kasvinsuojeluainejäämiä pahempi uhka pesii asiakkaiden käsissä. Norovirukset ja muut taudinaiheuttajat kannattaa huudella irtotuotteiden pinnalta pois ennen ruuanlaittoa. Kaksi tomaattia asiakkaan käsissä. Kuva: Yle/Rami Moilanen tomaatti,vihannekset,ruoka,Elintarvikehygienia,kauppa

Puhtaasta Pohjolasta on helppo katsoa muita alaspäin. Turhaan.

– Ehkä meillä suomalaisilla on turha pelko kaikkea kaukaa tulevaa ja ulkomaalaista kohtaan. Yhtä lailla EU:n muissa maissa ja EU:n ulkopuolellakin kiinnitetään laatuun huomiota. Muualla on usein jopa kovemmat vaatimukset laadulle kuin meillä täällä Suomessa.

Evira muistuttaa, että jos haluaa pelata varman päälle, voi ostaa kotimaisia tai EU:n alueelta tulleita hedelmiä, jossa säännökset ovat tiukemmat.

Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tärkeä osa. Kaikkea ruokaa on hyvä syödä monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuudella. Kasvisten merkittävä hyöty terveyden kannalta ei vaarannu kasvin­suojeluaineiden vaikutuksesta.

Yksittäiset ruoka-aineet harvoin edistävät tai heikentävät terveyttä, vaan ratkaisevaa on ruokavalion kokonaisuus.

Juttua varten on käyty sähköpostikirjeenvaihtoa myös Eviran ylitarkastajan Sanna Viljakaisen kanssa.

Evira on laatinut kansantajuisen perustietopaketin kasvinsuojeluainejäämistä. Se kannattaa lukea, jos haluaa syvällisempää ymmärrystä jäämien mittaustavoista tai siitä, kuinka lasten ruokailussa mahdolliset riskit kannattaa ottaa huomioon.

Televisiojuttu aiheesta tässä:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän