Hyppää pääsisältöön

Suomalaisartisti Lxandra on matkalla kohti kansainvälistä menestystä – Suomenlinnasta Berliiniin muuttanut poppari lämppää ensi kuussa Dua Lipaa

Lxandra lämmittelee Dua Lipaa huhtikuun alussa kahdella keikalla Dublinissa. Artistin ensimmäinen Suomen keikka on puolestaan elokuussa Flow Festivalilla.

Lxandra // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Harvan suomalaisartistin ensimmäinen virallinen keikka kotimaassa on iso festarikeikka. Tähän tilanteeseen on kuitenkin päätynyt Lxandra, joka muutti kaksi vuotta sitten kotisaareltaan Suomenlinnasta Berliiniin edistääkseen musiikkiuraansa. Lxandra esiintyy elokuussa Flow Festivalilla.

- Sanoin viime Flow’ssa mun kaverille, että ensi vuonna esiinnyn täällä ja se toteutui. Olen innoissani, Lxandra kertoo YleX:lle.

Lxandra muutti Berliinin, koska halusi lähteä pois Helsingistä. Hän pohti silloin myös matkustamista Australiaan, mutta päätyi Saksaan.

- Valitsin Berliinin, kun tuntui, että pitää päästä pois. Olimme tehneet tuottaja Perttu Kurttilan kanssa musaa aiemminkin ja olin käynyt Berliinissä pari kertaa kirjoittamassa biisejä. Meininki vaikutti hyvältä.

- Kun tulin Berliinistä takaisin Helsinkiin, ajattelin lentokoneessa, että tätä haluan tehdä. Ihastuin siihen kaupunkiin. Ei noita biisejä olisi voinut syntyä Suomessa. Mulla ei ollut täällä mitään kontakteja.

Rohkea askel kannatti ottaa uralla, sillä nyt Lxandralla on yhteinen levytyssopimus Saksan Universaliin kuuluvan Vertigon ja Yhdysvaltojen Islandin kanssa.

Tänään hän julkaisi ensimmäisen singlensä Dig Deep ison yhtiön kautta. Biisin myötä Lxandra kritisoi yhteiskunnan usein kapeaa naiskuvaa ja liputtaa vahvojen, vapaiden ja omatahtoisten naisten puolesta.

- Se on tärkeä biisi mulle. On oikea aika julkaista se. Nyt saa elää siistiä aikaa naisena, vaikka vielä on paljon tehtävää.

Kappaleen on tuottanut niin ikään Berliinissä asuva suomalaislahjakkuus Perttu Kurttila. Tuottajan avulla myös Lxandra myös verkostoitui muuttaessaan Berliiniin.

- Olin tosi onnekas, kun Perttu oli jo rakentanut verkoston ja hyppäsin kyytiin. Myös Mia Kemppainen oli siellä. Olen vähän huonompi verkostoitumaan kuin he.

Lxandra // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Lxandra yhdistelee musiikissaan elektronisia vaikutteita klassiseen pianoon ja voimakkaita kertosäkeitä tunnelmallisiin ja herkkiin soundeihin. 21-vuotias Lxandra käsittelee kappaleissaan sisäisiä kamppailujaan ja ihmissuhteita.

Ensimmäisen omakustannesinglensä Flicker Lxandra julkaisi viime vuoden alussa. Viime kesänä hän julkaisi äidilleen syntymäpäivälahjaksi säveltämänsä kappaleen Hush Hush Baby, joka päätyi lopulta saksalaisen elektroniikkajätti Saturnin mainosvideoon.

Lxandraa pidetään Berliinissä eksoottisena, koska hän tulee kylmästä Suomesta. Myös Alman kansainvälisestä menestyksestä on ollut artistille hyötyä.

- Kun muutin Saksaan, Alman ympärillä oli jo iso hype. On hienoa, että Suomesta on tullut niin menestynyt artisti. Olen kiitollinen siitä, että Alma on raivannut tietä minullekin. Siitä on ollut ehdottomasti hyötyä.

Sekä Lxandra että Alma fiittaavat Felix Jaehnin I-albumilla. Levyltä löytyy Alman Bonfire ja Lxandran kanssa tehty kappale Forever Young. Lxandra päätyi albumille sattumalta.

- Biisinkirjoittajat tekivät kappaletta viereisessä huoneessa studiolla, jossa teimme Pertun kanssa omaa musaa. Kirjoittajat pyysivät mua laulamaan demolle ja myöhemmin myös itse albumille. Tämä on outo ala, kun voi sattua kaikkea tuollaista.

Lxandra // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Lxandra tekee parhaillaan vuoden lopussa julkaistavaa debyyttialbumiaan. Levyltä tullaan julkaisemaan vielä sinkkuja pitkin vuotta.