Hyppää pääsisältöön

Tapio Tamminen: Lisää banaaneja

robotti
robotti Kuva: Yle tulevaisuus,robotit,robottijärjestelmät,Radio Variaatio

Bill Joy tapasi syksyllä 1998 erään konferenssin jälkeen Ray Kurzweilin ja John Searlen. Miehet olivat olleet keynote-puhujia suuressa telealan konferenssissa Seattlessa. Bill Joy oli Sun Microsystems -yhtiön perustajia. Ray Kurzweil tunnettiin räväkkänä visionäärinä ja John Searle oli arvostettu Berkeleyn yliopiston filosofian professori.

Joy oli noihin aikoihin ruvennut pohtimaan ensimmäistä kertaa vakavasti, mihin me olimme menossa. Ja mikä hänen roolinsa oli uuden teknologian kehittämisessä. Miehet puhuivat baarissa niitä näitä viskilasien ääressä konferenssin teemoista.

Yhtäkkiä Kurzweil totesi vakavana, että teknologian kehittyminen kiihtyisi nopeasti ja meistä tulisi robotteja. Ihmiset saavuttaisivat käytännössä kuolemattomuuden sulautuessaan robottiteknologiaan. Searle piti tätä taivaanrannan maalailuna. Roboteista ei voinut kehittyä tietoisia olentoja. Tietoisuus erotti ja tulisi erottamaan meidät tietokoneista.

Bill Joy havahtui. Myöhemmin hän ihmetteli reaktiotaan. Kurzweilin puheessa ei ollut mitään yllättävää. Ei ainakaan hänelle. Joy oli kuullut vastaavaa puhetta monet kerrat aikaisemminkin, mutta hän oli pitänyt tietoisia robotteja science fictionina. Ehkä se johtui siitä, että hän kunnioitti Kurzweilin näkemyksiä. Jos Ray kerran väitti sellaista, hänellä oli siihen hyvät syynsä. Joy uskoi miehen kykyihin kuvitella ja luoda tulevaisuutta. Kurzweilin täysin realistinen ja nopeasti toteutuva skenaario älykkäistä roboteista yllätti Joyn.

Syvä tekoäly tulisi syrjäyttämään meidät

Bill Joy huomasi noihin aikoihin olevansa skeptikko. Hän ei uskonut enää tekoälyyn. Tai sen tuoma kehitys ei ollut hyväksi ihmisille. Syvä tekoäly tulisi syrjäyttämään meidät. Kehitys tulisi olemaan lähes väistämätöntä. Joy rupesi jopa ymmärtämään Unambomberiksi kutsutun entisen matemaatikon kirjepommi-iskuja, jolla tämä pyrki herättelemään maailmaa.

Lähes tarkalleen 20 vuotta sitten seattlelaisessa baarissa istuneen kolmen miehen asetelma oli lähes stereotyyppinen. Joy oli kehityskriitikko. Ihmisten on opittava vihdoinkin tekemään valintoja. On suljettava ovia, jotka vaarantavat ihmiskunnan tulevaisuuden. Kurzweil edusti kirkaslinjaista edistysuskoa. Edistysoptimistit syyttävät Joyn tapaisia kriitikoita haihattelusta, pelon lietsonnasta. Teknologista kehitystä ei voi eikä tarvitse kahlita. Ihminen ei olisi koskaan niin typerä, että vapaaehtoisesti luovuttaisi vallan koneille.

Searle jäi Kurzweilin ja Joyn väliin. Hän uskoi tietoisuuden erottavan ihmisen koneesta – ja lopulta se pelastaisi meidät kehityskriitikkojen dystopialta.

Syvä tekoäly kehitetään parissa kymmenessä vuodessa

Nykyisin Bill Joy on entistä vakuuttuneempi syvän tekoälyn kehittämisen riskeistä. Google palkkasi Ray Kurzweilin pari vuotta sitten yhtiönsä Deep Mind -projektiin. Se johtaa globaalia kilpajuoksua syvän tekoälyn kehittämisessä. Tekoäly pystyy syrjäyttämään suuren osan ihmisistä, vaikka koneet eivät oppisi ihmisen kaltaista tietoisuutta.

Ray Kurzweilin tavoin tekoälyn johtaviin tutkijoihin kuuluva Nick Bostrom uskoo, että syvä tekoäly kehitetään parissa kymmenessä vuodessa. - Mitä sitten tapahtuu? Sitä tuskin kukaan pystyy edes kuvittelemaan. Voimme ehkä kuvitella, mitä me voisimme tehdä syvällä tekoälyllä. Mutta mitä seuraajamme tekevät? Siitä meillä ei ole aavistustakaan.

Tilannetta voisi kuvaannollisesti verrata ihmisapinoihin ennen Homo Sapiensia. Jos heiltä olisi kysytty, haluavatko he kehittyä Homo Sapiensiksi. Olisivatko heistä viisaimmat raapineet kotvan takaraivoaan ja nyökänneet. Mikäs siinä sopiihan se – ihmisinä saamme paljon enemmän banaaneja.

Tapio Tamminen

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.