Hyppää pääsisältöön

Tapio Tamminen: Lisää banaaneja

robotti
robotti Kuva: Yle tulevaisuus,robotit,robottijärjestelmät,Radio Variaatio

Bill Joy tapasi syksyllä 1998 erään konferenssin jälkeen Ray Kurzweilin ja John Searlen. Miehet olivat olleet keynote-puhujia suuressa telealan konferenssissa Seattlessa. Bill Joy oli Sun Microsystems -yhtiön perustajia. Ray Kurzweil tunnettiin räväkkänä visionäärinä ja John Searle oli arvostettu Berkeleyn yliopiston filosofian professori.

Joy oli noihin aikoihin ruvennut pohtimaan ensimmäistä kertaa vakavasti, mihin me olimme menossa. Ja mikä hänen roolinsa oli uuden teknologian kehittämisessä. Miehet puhuivat baarissa niitä näitä viskilasien ääressä konferenssin teemoista.

Yhtäkkiä Kurzweil totesi vakavana, että teknologian kehittyminen kiihtyisi nopeasti ja meistä tulisi robotteja. Ihmiset saavuttaisivat käytännössä kuolemattomuuden sulautuessaan robottiteknologiaan. Searle piti tätä taivaanrannan maalailuna. Roboteista ei voinut kehittyä tietoisia olentoja. Tietoisuus erotti ja tulisi erottamaan meidät tietokoneista.

Bill Joy havahtui. Myöhemmin hän ihmetteli reaktiotaan. Kurzweilin puheessa ei ollut mitään yllättävää. Ei ainakaan hänelle. Joy oli kuullut vastaavaa puhetta monet kerrat aikaisemminkin, mutta hän oli pitänyt tietoisia robotteja science fictionina. Ehkä se johtui siitä, että hän kunnioitti Kurzweilin näkemyksiä. Jos Ray kerran väitti sellaista, hänellä oli siihen hyvät syynsä. Joy uskoi miehen kykyihin kuvitella ja luoda tulevaisuutta. Kurzweilin täysin realistinen ja nopeasti toteutuva skenaario älykkäistä roboteista yllätti Joyn.

Syvä tekoäly tulisi syrjäyttämään meidät

Bill Joy huomasi noihin aikoihin olevansa skeptikko. Hän ei uskonut enää tekoälyyn. Tai sen tuoma kehitys ei ollut hyväksi ihmisille. Syvä tekoäly tulisi syrjäyttämään meidät. Kehitys tulisi olemaan lähes väistämätöntä. Joy rupesi jopa ymmärtämään Unambomberiksi kutsutun entisen matemaatikon kirjepommi-iskuja, jolla tämä pyrki herättelemään maailmaa.

Lähes tarkalleen 20 vuotta sitten seattlelaisessa baarissa istuneen kolmen miehen asetelma oli lähes stereotyyppinen. Joy oli kehityskriitikko. Ihmisten on opittava vihdoinkin tekemään valintoja. On suljettava ovia, jotka vaarantavat ihmiskunnan tulevaisuuden. Kurzweil edusti kirkaslinjaista edistysuskoa. Edistysoptimistit syyttävät Joyn tapaisia kriitikoita haihattelusta, pelon lietsonnasta. Teknologista kehitystä ei voi eikä tarvitse kahlita. Ihminen ei olisi koskaan niin typerä, että vapaaehtoisesti luovuttaisi vallan koneille.

Searle jäi Kurzweilin ja Joyn väliin. Hän uskoi tietoisuuden erottavan ihmisen koneesta – ja lopulta se pelastaisi meidät kehityskriitikkojen dystopialta.

Syvä tekoäly kehitetään parissa kymmenessä vuodessa

Nykyisin Bill Joy on entistä vakuuttuneempi syvän tekoälyn kehittämisen riskeistä. Google palkkasi Ray Kurzweilin pari vuotta sitten yhtiönsä Deep Mind -projektiin. Se johtaa globaalia kilpajuoksua syvän tekoälyn kehittämisessä. Tekoäly pystyy syrjäyttämään suuren osan ihmisistä, vaikka koneet eivät oppisi ihmisen kaltaista tietoisuutta.

Ray Kurzweilin tavoin tekoälyn johtaviin tutkijoihin kuuluva Nick Bostrom uskoo, että syvä tekoäly kehitetään parissa kymmenessä vuodessa. - Mitä sitten tapahtuu? Sitä tuskin kukaan pystyy edes kuvittelemaan. Voimme ehkä kuvitella, mitä me voisimme tehdä syvällä tekoälyllä. Mutta mitä seuraajamme tekevät? Siitä meillä ei ole aavistustakaan.

Tilannetta voisi kuvaannollisesti verrata ihmisapinoihin ennen Homo Sapiensia. Jos heiltä olisi kysytty, haluavatko he kehittyä Homo Sapiensiksi. Olisivatko heistä viisaimmat raapineet kotvan takaraivoaan ja nyökänneet. Mikäs siinä sopiihan se – ihmisinä saamme paljon enemmän banaaneja.

Tapio Tamminen

 • Tänä lauantaina Yle Radio 1:ssä on Tarinoiden yö

  Yö on täynnä tarinoita lauantain myöhäisiltana 23.5.2020

  Yö on jälleen täynnä tarinoita lauantain myöhäisiltana 23. toukokuuta, kun Yle Radio 1 lähettää perätysten neljä Tarinatarha-ohjelmaa, jolloin tarinoiden ja musiikin mukaan voi heittäytyä useamman tunnin ajaksi. Tulevassa Tarinoiden yössä kuullaan alkuun Zacharias Topeliuksen iki-ihana klassikko Adalminan helmi.

 • Jalostaako yhteinen kriisi meitä? Osallistu Roman Schatzin Maamme-iltaan

  Mitä me keksimme tänä outona aikana?

  "Kyllä hätä keinot keksii, sanoi akka kun kissalla pöydän pyyhki." Kuten kaikilla kriiseillä, myös tämän hetken tilanteella on paitsi pahoja myös hauskoja, opettavaisia ja luovia vaikutuksia. Mitä me tästä opimme, mitä kaikkea me keksimme tänä outona aikana? Millaisia uusia ideoita, ratkaisuja, strategioita ja visioita me kehitämme? Jalostaako yhteinen kokemus meitä ihmisinä?

 • Toivo musiikkia Faunin iltapäivään

  Toivo omaa suosikkiasi.

  Faunin iltapäivä on iltapäivien rentouttava musiikkihetki klassisen musiikin parissa. Perjantaisin ohjelmassa soivat kuuntelijoiden toiveet. Mitä sinä haluaisit kuulla? Faunin iltapäivä soi Yle Radio 1:ssä joka päivä klo 16.10 - 17.00. Kuunneltavana myös Yle Areenassa.