Hyppää pääsisältöön

Tuija Aalto: Yksinäisyyden poistamiseen tarvitaan alustoja ja aloitteentekijöitä

Yksinäisyys on USA:n pahin kansanterveysongelma, sanoi terapeutti, kirjailija Esther Perel puhuessaan teknologiatapahtuma SXSW:ssa tällä viikolla (katso tai kuuntele koko puheenvuoro).

Sosiaalinen eristyneisyys on tutkitusti terveydelle vaarallista (THL 2017).

Syvä yksinäisyys on pitkäkestoista ahdistavaa tunnetta, ettei ystäviä ole riittävästi tai seura ei ole sellaista kuin toivoisi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Yksinäisyys, erillisyys tai hylätyksi jäämisen tunne näkyi myös Ylen hiljattain tekemässä Sensemaker -kyselyssä.

Kun pyysimme kertomaan viimeaikaisia arkeesi tai elämäntilanteeseesi liittyviä kokemuksia tai tarinoita, joista muidenkin toivoisi olevan kiinnostuneita, saimme 258 vastausta. Esimerkiksi tämän:

“Istun työyhteisöni yhteisessä tilassa ja yritän kirjautua työasemalle. Samaan aikaan paikalle saapuu kaksi talossa muutaman kuukauden ollutta naista jotka kovaäänisesti koluavat kaappeja ja etsivät niittejä nitojaan. Ovien paiskintaa ja huutoa. Ei löydy. Kysyn: Mitä etsitte?. Toinen ei sano mitään. Toinen katsoo nenänvarttaan pitkin suoraan lävitseni. Minua ei ole olemassa.

Muutama minuutti myöhemmin tulen vessasta ja nämä kovaääniset kaakattajat tukkivat käytävän niin että ovi osuu läpikatsojan käteen. Häneltä läikkyy kahvia. En pyydä anteeksi. Minua ei ole olemassa.”

(Lue lisää Sensemaker-kysymyksen tuloksia).

Facebook panostaa yhteisöihin

Internetyhtiö Facebook kertoo, että sen kahdesta miljardista käyttäjästä puolet toimii aktiivisesti alustan tarjoamissa ryhmissä. Facebook ilmoitti kesäkuussa 2017 uudesta strategiastaan, joka korostaa yhteisöjä. Se perustelee palveluunsa viime aikoina tekemiään muutoksia ihmisten keskinäisen vuorovaikutuksen parantamisella.

Facebook järjesti helmikuussa Lontoossa yhteisöylläpitäjille työpajan, jossa se tarjosi heille vertaistukea ja työkaluja.

Kohdataan-hanke kehittää saavutettavaa somepalvelua ystävien etsimiseen

Kehitysvammaliiton ja kumppaneiden Kohdataan - hackathonissa ideoitiin tammikuussa saavutettavaa somepalvelua, jossa voisi saada uusia ystäviä. Palvelun kehittäjät perustivat verkostoitumista varten Kohdataan - FB-ryhmän.

Rakennettu ympäristö voi toimia yhteisöalustana

Myös fyysiseen kaupunkiympäristöön sijoittuvia kohtaamispaikkoja kaivataan lisää. Joko katsoit videon Yle Kioskin Jaakko Keson “Valtasimme metroaseman” - kokeilusta?

Kaupunki tai internetpalvelu toimivat tarpeellisina alustoina, mutta sen lisäksi tarvitaan aina se joku, joka pyytää muita mukaan.

Taloyhtiössäkin voi olla nykyään yhteisömanageri.

Millaiset teot teidän mielestänne ovat eniten omiaan vähentämään eristyneisyyden ja yksinäisyyden kokemusta?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua