Hyppää pääsisältöön

Viljele hyviä marjoja – helppohoitoista ja terveellistä omasta puutarhasta

Kulhollinen tuoreita karviaisia.
Kulhollinen tuoreita karviaisia. Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö Karviainen,Strömsö,puutarhaviljely,marjat

Istutimme Strömsön puutarhan halkaistuihin öljytynnyreihin kaikkea helppohoitoisista mesimarjoista ja mansikoista vähän yllätyksellisempiin marjoihin, ainakin puutarhaympäristössä, lakkoihin ja karpaloihin.

Mansikat

Mansikka, Fragaria x ananassa, on rakastetuimpia ja eniten viljeltyjä marjojamme. Ensimmäiset auringon kypsyttämät mansikat omalta mansikkamaalta ovat kyllä kesän kohokohtia.

Mansikkaa on helppo viljellä. Se viihtyy runsasmultaisessa, kuohkeassa puutarhamaassa.

Älä lannoita mansikkaa liikaa, silloin lehdet vain kasvavat voimakkaiksi ja sato jää pieneksi. Perussääntö on ”mitä enemmän lannoitetta, sen pienempi sato”.

Peruslannoita maa lannalla, 3–4 kg neliömetrille. Lannoita toinen kerta heti sadonkorjuun jälkeen esimerkiksi kanankakalla tai kompostoidulla lannalla.

Älä milloinkaan lannoita mansikantaimia keväällä. Verijauho ja ruohonleikkuujäte ovat hyviä lisälannoitteita, jos taimet näyttävät kalpeilta ja hennoilta.

Punaiset mansikat
Oman maan mansikat – parasta mitä on. Punaiset mansikat Kuva: Strömsö/yle mansikka,marjat

Mansikka vaatii melko vähän hoitoa. Keväällä pitää leikata tai haravoida pois kuivuneet lehdet ja vaihtaa talven aikana kuolleet taimet.

Jos kesä on kuiva, mansikoita voi kastella hyvän sadon varmistamiseksi. Sadon jälkeen on hyvä leikata pois kaikki rönsyt. Niin emotaimi saa kaiken ravinnon ja sillä on hyvät edellytykset selvitä talvesta ja seuraavan kesän kukinnasta.

pieni mansikkataimi
Rönsyt vievät emotaimilta voimia ja ne pitäisi leikata pois. pieni mansikkataimi Kuva: Strömsö/yle Strömsö,marjat,mansikka

Nykyisin meillä on moniakin eri mansikkalajikkeita, joiden maku, koko ja sadonkorjuuaika vaihtelevat. Aloittelija saa edetä kokeilemalla, kun taas innokkailla puutarhaharrastajilla on ehkä jo omat suosikkinsa.

Kukkiva mansikkataimi
Kastele mansikantaimia, jos kesä on kuiva Kukkiva mansikkataimi Kuva: Strömsö/yle mansikka

Tavallisesti mansikantaimet ovat yksivuotisia, kun ne ostetaan mutta nykyään markkinoilla on myös kaksivuotisia taimia (jumbotaimia). Niiden etuna on, että ne antavat satoa jo ensimmäisenä vuonna.

Voit ostaa niin kutsuttuja perhetaimia, joissa on kolmea eri lajiketta samassa ruukussa. Ne soveltuvat hyvin, jos viljelyala on pieni tai mansikoita on vain parissa ruukussa.

Mansikkataimi mansikoilla
Punertuva mansikanraakile. Mansikkataimi mansikoilla mansikka,Strömsö

Ota aina sertifioituja takuuterveitä taimia – se kannattaa pitemmän päälle. Jos lisäät mansikoita rönsyistä, on suuri vaara, että saat ei-toivottuja komplikaatioita (sairauksia) viljelyksellesi.

Yksi suurimmista mansikan ongelmista on home. Eri lajikkeilla on erilainen homeenkestävyys. On aina hyvä tarkastaa kestävyys lajiketta valitessa.

Viljelemällä mansikkaa kohopenkissä (tai suurissa ruukuissa kuten öljytynnyrissä) vähentää homevauriota, kun ilma pääsee kuivaamaan lehdistön.

Yhtenä huolena voivat olla myyrät. Astiaviljelyssä vältät nekin.

Mansikantaimet kannattaa vaihtaa noin neljän vuoden välein. Vanhoista taimista saa pienemmän sadon ja niihin voi tulla kasvitauteja ja tuholaisia.

Mansikkalajikkeet Strömsön putarhassa:
Honeoye, Jonsok, Polka

Mesimarja

Kukkivia roosanväriset karhunvatukkataimet
Mesimarjan kukat ovat kauniin vaaleanpunaisia. Kukkivia roosanväriset karhunvatukkataimet Kuva: Monica Storm/yle puutarhanhoito,Strömsö,Mesimarja,marjat,mesimarja (luonnonmarjat)

Mesimarja, Rubus stellarcticus, on hyvin helppo pieni marjakasvi, joka viihtyy puolivarjossa. Sitä voi hyvin käyttää maanpeitekasvina esimerkiksi hedelmäpuiden alla tai kukkapenkeissä.

Mesimarja lisääntyy juuriversojen kautta ja ellei ole varovainen, se muuttuu puutarhan rikkaruohoksi. Se kasvaa 20–30 cm korkeaksi ja kukkii alkukesästä suurin vaaleanpunaisin ja hyvältä tuoksuvin kukin.

Mesimarja on kestävä koko maassa, ja se vaatii matalan pH:n ja kuohkean vettä pidättävän maan.

Lannoita varovasti, käytä mielellään palanutta lantaa ja kuivaa turvetta, mutta älä missään nimessä kalkkia.

Karhunvatikkataimia
Mesimarja on mainio maanpeitekasvi Karhunvatikkataimia Kuva: Monica Storm/yle Mesimarja,puutarhanhoito,Strömsö,marjat

Mesimarja kuihtuu talvella, ja seuraavan keväänä kasvaa uudet versot maanalaisista varsista. Kukinta ajoittuu kesäkuuhun, ja marjat ovat kypsiä reilua kuukautta myöhemmin.

Viljellyt mesimarjat ovat hyvin aromaattisia ja hyvänmakuisia, mutta niissä ei ole täysin luonnonvaraisen mesimarjan makua.

Mesimarja on kaksineuvoinen ja itsesiittoinen. Marjoja saadakseen on istutettava vähintään kahta eri lajiketta yhteen. Nykyisin kahta eri lajiketta myydään samassa ruukussa.

Jos haluat viljellä mesimarjaa marjojen vuoksi, istuta ne noin 30–40 sentin etäisyydelle ja noin 1,5 metrin rivivälein.

Istutimme mesimarjat paljon tiheämpään öljytynnyriimme. Siksi meidän pitää kitkeä juuriversoja, että kasvustosta ei tulee liian tiivis.

Voi kestää kolme vuotta ennen kuin satotaso on huipussaan. Marjat muuttuvat punaisiksi jo ennen kuin ne ovat kypsiä, joten vaatii kärsivällisyyttä odottaa, kunnes ne ovat punaisia, kiiltäviä ja hiukan läpikuultavia.

Mesimarjalajikkeet Strömsön puutarhassa:
Susanna, Pima

Lakka

Lakkataimi
Lakantaimi raakileineen. Lakkataimi Kuva: Strömsö/yle lakka (hilla),Strömsö,puutarhat,puutarhanhoito,puutarhaviljely

Lakka, Rubus chamaemorus, ei ole vielä erityisen tavallinen kotipuutarhoissamme, mutta miksi ei?

Lakka on myös helppo viljellä, se ei vaadi suuria hoidolta tai lannoitukselta, kunhan viljelyalustan (maa), kosteus ja pH-arvo (hapan maa, pH 4–5) ovat oikeat.

Tavallisesti lakkaa viljellään viljelyaltaissa, mutta me valitsimme öljytynnyrin.

Lakka tarvitsee aika karkean turvemaan. Maata ei missään nimessä saa kalkita ja lannoittaa liikaa, vain maltillisesti esimerkiksi marjalannoitteella. Sopiva viljelyalustan paksuus on noin 30 cm.

On tärkeää pitää turve tasaisen kosteana. Taimet eivät saa uida, mutta turpeen pitää olla kunnolla kostea.

Viljelyalusta saa olla aika karkea, jotta se pysyy riittävän hapekkaana. Jos istutat lakan ostoturpeeseen, voit sekoittaa mukaan hiukan rahkasammalta, jotta saat rakenteesta karkeamman.

Syksyllä kannattaa möyhiä turvetta ja sekoittaa mukaan karkeampaa turvetta tai rahkasammalta. Rodomultaa voi myös hyvin käyttää lakan kasvualustana.

Lakkataimet
Lakkoja ja karpaloita voi viljellä isoissa astioissa Lakkataimet Kuva: Strömsö/yle lakka (hilla),Strömsö,puutarhanhoito,marjat

Lakan lehdet kuihtuvat talvella, ja maan pinnalle muodostuu pieniä punaisia nuppuja. Näistä punaisista nupuista kehittyy uudet lehdet keväällä.

Lakka voi ajoittain kadota melkein kokonaan, mutta kun on kärsivällinen ja odottaa seuraavaan kevääseen, se ilmestyy uudelleen.

Lakka viihtyy parhaiten lämpimässä, aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa. Lakka kukkii aika aikaisin keväällä, joten voi olla paikallaan suojella kukintaa hallalta kuitukankaalla.

Lakkataimet
Lakantaimet ovat lajiketta Nyby Lakkataimet Kuva: Strömsö/yle Strömsö,lakka (hilla),puutarhanhoito

Lakka on niin kutsuttu kaksikotinen, mikä tarkoittaa, että sillä on erikseen hede- ja emikasvi. Tarkasta ostaessasi, että ostat molempia.

Voit ostaa hede- ja emikasveja samaan ruukkuun. Lisäksi on itsesiittoinen lajike Nyby. Jos ostat Nybyn niin selviät yhdellä kasvilla, jolla on sekä heteet että emi.

Lakka Strömsön puutarhassa:
Nyby

Karpalo

Karpalo, Vaccinium oxycoccos L, kannattaa valita, jos haluaa viljellä oikeaa superfoodia omassa puutarhassa. Karpalo on noussut arvoonsa viime vuosina, koska se on täynnä terveellisiä vitamiineja ja oksidantteja.

Karpalotaimi
Karpalontaimissa on kauniit varret. Karpalotaimi Kuva: Strömsö/yle karpalo (luonnonmarjat),Strömsö,puutarhanhoito,marjat

Karpalon viljeleminen muistuttaa pitkälti lakan viljelemistä. Karpalo viihtyy samanlaisessa maatyypissä. Se vaatii saman pH-arvon ja kosteuden kuin lakka ja sitä voi myös viljellä viljelyaltaissa, ruukuissa tai kuten me teimme vanhoissa öljytynnyreissä. Karpalo, kuten lakkakin, haluaa valoa ja aurinkoisen kasvupaikan.

Toisin kuin lakka, karpalo on koristeellinen koko kasvukauden. Sillä on terveet, vihreät ja kiiltävät lehdet koko kesän ja syksyllä se on kauniin punainen.

Karpalo kasvattaa pitkät varret ja sopii siksi hyvin kohopenkkiin tai amppeliin.

Karpalo ei ole erityisen herkkä kylmälle mutta kuivuminen voi olla ongelma talven aikana.

Karpalo kasvaa luonnontilaisena suolla ja sammalissa, missä sen varret kiemurtelevat sammalissa. Suojaa karpalosi talvella esimerkiksi hallaharsolla tai peitä ne ohuella kerroksella lehtiä.

Karviainen

Marjapensaat ovat ehkä kaikkein helpoimpia viljellä. Istuta marjapensas, lannoita ja kastele se ja voit unohtaa sen!

Marjapensaat vaativat hyvin vähän hoitoa. Ei tarvitse muuta kuin karsia vanhat oksat pois ja heittää kourallinen lannoitetta keväällä, jotta saa pensaan kasvamaan ja kukoistamaan ja antamaan satoa vuodesta toiseen.

Vihreät karviaismarjat
Karviaiset ovat hyviä sellaisenaan tai marmeladina tai kiisselinä Vihreät karviaismarjat Kuva: Strömsö/yle Karviainen,marjat,puutarhat,puutarhanhoito,Strömsö

Karviainen, Ribes uva-crispa, on vanha namu, joka ansaitsisi enemmän huomiota.

Karviaispensas on helppo viljellä, ja se antaa runsaan sadon. Marjoja voi käyttää eri tavoin. Mikä olisikaan parempaa kuin auringon kypsyttämät karviaiset suoraan pensaasta!

Kaksi karviaismarjapensaat
Karviaisia on helppo viljellä. Kaksi karviaismarjapensaat Kuva: Strömsö/yle marjat,Strömsö,puutarhanhoito,karviainen ,Karviainen

Vanhat karviaislajikkeet ovat hyvin makeita, niissä on vähemmän marjoja, mutta ne ovat herkempiä härmälle kuin uudemmat lajikkeet kuten esimerkiksi Hinnonmäen keltainen tai punainen.

Uudet lajikkeet ovat vastustuskykyisempiä härmälle. Oma kotimainen Lepaa esimerkiksi ei kärsi lainkaan härmästä.

Erona vanhojen ja uusien lajikkeiden välillä on siis maku, koko ja sairauksien kesto. Jos valitset jonkin vanhoista lajikkeista, on tärkeää istuttaa marjapensaat ilmavaan aurinkoiseen paikkaan, jonne tuuli pääsee nopeasti kuivaamaan sateen ja kasteen. Auringonvalo lisää myös satoa.

punertavat karviaismarjat
Punaiset karviaiset 'Houghton'. punertavat karviaismarjat Kuva: Strömsö/yle Karviainen,marjat,Strömsö,puutarhanhoito

Istuta karviaispensas hyvään puutarhamultaan, joka ei ole liian läpäisevää. Lannoita keväällä puutarha- tai lantakompostilla.

Karsi vanhat oksat, poista vähän joka kevät, niin pensaasi uudistuu ja antaa tasaisemman sadon. Karviaispensas on hyvin vaatimaton ja helppo viljeltävä.

Karviainen Strömsön puutarhassa:
Hughton, amerikkalainen vuorikarviainen