Hyppää pääsisältöön

Viljele marjoja pienessä tilassa – tynnyrissä, ruukussa tai muussa astiassa

raakoja mansikoita
raakoja mansikoita Kuva: Yle/Trädgården på Strömsö mansikka,puutarhaviljely,Strömsö (tv-ohjelma)

Meillä on verraton aarre marjoissamme, sekä viljellyissä että luonnonvaraisissakin. Ne ovat kirjaimellisesti ääriään myöten täynnä hyödyllisiä vitamiineja ja antioksidantteja, niitä on helppo viljellä ja ne ovat sopeutuneet ilmastoomme.

Toki on hauska kasvattaa päärynäpuu tai luumupuu tai muita eksoottisempia hedelmäpuita, mutta omat marjamme ansaitsevat asemansa päivitystä – ne ovat todella lähituotettua superfoodia!

Punaherukoita
Punaherukat ovat helposti viljeltäviä supermarjoja. Punaherukoita Kuva: Strömsö/yle herukat (marjat),punaherukka,puutarhanhoito,marjat,Marja,Strömsö (tv-ohjelma)

Marjojen viljelyssä on hauskaa se, että se on helppoa ja soveltuu myös ruukkuviljelyyn. Kaikki voivat viljellä marjoja, amppelimansikoista taimiin jättiruukuissa parvekkeella tai terassilla.

Marjaviljelmät ovat kasvava trendi ja luonnonvaraisten marjojemme jalostus edistyy koko ajan. Tuorein tulokas on puutarhapuolukka. Se soveltuu aluskasvillisuudeksi ja ikivihreäksi koristekasviksi kukkapenkkeihin tai viljeltäväksi ihan vain marjojen vuoksi.

Mesimarja on ollut markkinoilla jo pitkään ja sitä voi istuttaa mihin tahansa penkkiin. Erilaisia varrennettuja marjapensaita voi viljellä sekä koriste- että hyötykasveina.

Viljele öljytynnyrissä

Marjojen viljeleminen vanhoissa tynnyreissä on mukava vaihtoehto pieneen puutarhaan. Hankimme pari öljytynnyriä, jotka halkaisimme pituussuunnassa kulmahiomakoneella.
Reunat ovat hyvin terävät, joten hio ne mielellään hiomakoneella tai hiekkapaperilla, jotta vältyt viiltohaavoilta.

Ruosteinen öljytynnyri missä lakkataimia
Kauniisti ruostunut öljytynnyri lakkaistutuksineen Ruosteinen öljytynnyri missä lakkataimia Kuva: Strömsö/yle puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma),Tynnyri

Muista puhdistaa öljytynnyri kunnolla, ennen kuin alat viljellä siinä. Tehokas tapa on polttaa se. Me poltimme öljytynnyrimme kaasupolttimella. Toinen vaihtoehto on pitää tynnyrissä nuotiota.

Näiden kahden toimintatavan ero on, että kun poltat kaasupolttimella, tynnyrin ulkopuolen maalipinta säilyy. Jos teet nuotion tynnyriin, maali ulkopuolelta palaa pois ja pinta ruostuu vähitellen. Molemmat vaihtoehdot ovat hyvin toimivia.

Lopuksi porasimme tynnyriin reikiä. Se on tärkeää kuivatuksen vuoksi. Tee riittävän monta ja suurta reikää, 6–8 reikää, jotka ovat halkaisijaltaan 8 mm.

multaa öljytynnyrissä
Täytä mullalla, kun kuivatusreiät on porattu. multaa öljytynnyrissä Kuva: Monica Storm/yle puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma),puutarhaviljely

Sijoita öljytynnyrin puolikkaat sopivaan paikkaan ja tue ne kivillä tai tiilillä tarvittaessa. Täytä tynnyrinpuolikkaat mullalla, joka sopii suunnittelemillesi marjalajikkeille.

Owen kasvivalinnat, marjat:

  • Mansikat: Honeoye, Jonsok, Polka
  • Mesimarja: Susanna, Pima
  • Lakka: Nyby
  • Karpalo
  • Karviainen: Hughton, amerikkalainen vuorikarviainen

Jos viljelee mansikoita ruukuissa ja tynnyreissä, ne on peiteltävä talveksi. Kuitukangas on hyvä suoja sekä pakkasta että kevätaurinkoa vastaan.
Suojele marjoja talven kylmyydeltä ja kevään auringolta!

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa