Maaliskuun 17. päivänä Toivo Kuulan mielessä pyörivät epätoivoisen miehen ajatukset. Hän pohtii mitä tehdä nyt kun punaisten pakkovärväykset ovat alkaneet. #musiikinkevät1918
Alma ja Toivo Kuula olivat käyneet Viipurissa edellisen kerran puolisentoista viikkoa aiemmin. He asuivat vuokrahuvilassa Säiniöllä, 10 kilometrin junamatkan päässä Viipurista Pietariin päin.
Nyt tilanne oli muuttunut, sillä punakaartiin oli viety miehiä vastoin tahtoaan sekä Säiniöltä että Viipurista.
Tammikuun 28. aloitettu kirje Arvo-veljelle Vaasaan saa jälleen jatkoa.
Kun minä olen jonkinmoisessa toivossa saada kirje lähetetyksi sinulle, niin jatkan sitä nyt.
Olen ollut Wiipurissa viimeksi kerrotun matkani jälkeen koko ajan kotona ja siihen on ollut tärkeitä syitä. Täällä alettiin kohta viime matkani jälkeen innokas punakaartiin värväys ja Säiniöltäkin mm. vietiin vasten tahtoaan useita herrasmiehiä sekä samoin Wiipurista.
Kun kuulin tästä päätin pysytellä kotona. Kerran kuitenkin olin asemapäällikön saunassa käymässä ja sillä tiellä tuli minua vastaan Säiniön miliisi kahden punakaartilaisen kanssa ajaen.
Minua katsoivat pitkään, mutta eivät toki kiinni käyneet. Tuskinpa tämä lienee ensimmäinen pakkovärväys, vaan niitä kai tulee tapahtumaan uusia, niin ainakin luulen.

Kun en kuitenkaan pyri pakoon täältä tietäen sen kauhistavat seuraukset, olen siltä varalta päättänyt puolustaa itseäni niin kauan kuin voin ja jos en enää voi, niin täytyy minun silloin tavalla tahi toisella saattaa itseni ja perheeni siihen tilaan, ettei kärsimyksiä enää ole.
Jos yksin pakoon lähtisin - joka kyllä kävisi laatuun, hävitettäisiin kotini ja vaimoni saisi lapsineen joutua kunnan hoitoon. Jos yhdessä voisimme lähteä, joka on sangen vaikeata, niin kotimme ryöstettäisiin joka tapauksessa, niin kuin on käynyt useille tuttavillemme mm. Heinolassa ja Savitaipaleella.
Ja kun en missään tapauksessa punakaartiin mene, en edes vahingoittaaksenikaan punasten toimintaa - enempää kuin menisin valkokaartiinkaan, sillä sotilaan verta ei minussa ole - niin jos pakotus tulee todellakin minunkin osalleni niin on luonnollista, että jätämme elämälle hyvästit.
Tämä on minun vakaumukseni.
Seuraa Alma ja Toivo Kuulan elämää sisällissodan kuukausina 1918 Säiniöllä ja Viipurissa.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Toivo Kuulan arkisto.
Linkit
Wikiwand Säiniö - Yläsäiniö
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?
Kuvat CC BY-NC-ND 4.0