Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile – suomalaisen matkapuhelimen tarina

Tarina Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan noususta ja tuhosta. Nyt puhuvat keksijät ja insinöörit.
Keksijä Johannes Väänänen ja myDevice-puhelin, jossa oli sormella käytettävä kosketusnäyttö, automaattisesti kääntyvä näyttö ja sormella pyyhkäistävä sivunvaihto. Tarina Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan noususta ja tuhosta. Nyt puhuvat keksijät ja insinöörit. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Nokia Mobile

TV1 maanantaina 2.4.2018 klo 20.50 - 22.20, uusinta sunnuntaina 8.4. klo 12.40
Katsottavissa Yle Areenassa

Nokia Mobile on dokumenttielokuva (7) ainutlaatuisista keksinnöistä, joista tuli osa kansallista identiteettiä ja jokaisen suomalaisen menestystarina.

Keksijät ja insinöörit kertovat

Arto Koskisen ohjaama dokumentti kertoo suomalaisen mobiilibisneksen synnystä, räjähdysmäisestä noususta ja menestyksestä sekä nopeasta tuhosta.

Tarinan kertovat kännykkäteollisuuden pioneerit – suomalaiset keksijät, insinöörit ja keskitason johtajat, jotka kokivat Nokian ihmeen sekä ylä- ja alamäet vahvasti myös omassa elämässään.

Luovuus ja ilo katosivat

Menestyksen myötä yhtiön ego alkoi paisua. Kun Nokia vaati jotain, oli pieni pohjoinen valtio heti rähmällään sen edessä.

Ikävintä oli, että luovuus ja ilo katosivat, ja alun perin laadukkaat puhelimet alkoivat huonontua. Puhelinten käyttöliittymät olivat pian sekavia ja uusia malleja suollettiin kymmenittäin joka vuosi.

Haaveena uusi nousu

Lopullisesti vauhtisokeuden pysäytti Applen julkaisema Iphone. Uusi kilpailutilanne riitti paljastamaan puhelinjätin heikkouden.

Uuden kehittäminen ja kaivatun nousun löytyminen jäivät lopulta haaveeksi. Myös puhelinkehittäjien oli pakko kääntää uusi sivu ja löytää uusi elämä.

Vuonna 2013 Nokia myytiin Microsoftile. Minkälaisten päätösten seurauksena yksi nykyajan menestyneimmistä teknologiayrityksistä ajautui tuhoon?

Ohjaus: Arto Koskinen. Tuotanto: Marianne Mäkelä ja Jouko Aaltonen, Illume Oy, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.