Hyppää pääsisältöön

Räpin superryhmän Ruger Hauerin hajoaminen jätti arvet – Tommishock tekee nyt kaiken itse

Räppäri Tommishock
Räppäri Tommishock Kuva: Joonas Josefsson Tommishock

Ruger Hauerin hajoamisen jälkeen soolouraan satsaava Tommishock puhuu suoraan musiikkibisneksen nurjista puolista. Lapsuuden maisemiinsa Meri-Poriin palannut räppäri ei kaipaa menestystä, joka toi hänelle lähinnä pahaa oloa.

– Oikeesti olen ihan vitun ahdistunut. Eka soolokeikka viiteen vuoteen ja olen ihan klesana. Pelkään, että alan itkee lavalla, sanoo räppäri Tommishock tuntia ennen Kuudes Linja -klubissa pidettävää Ydintalvi EP:n julkaisukeikkaa.

Loppuunmyytyjä Tavastian iltoja ja jättimäisiä festarikeikkoja vetäneen suomiräpin pioneerin kohdalla tällainen stressaaminen saattaa tuntua oudolta. Mutta Ruger Hauerin raunioilta soolouraa tekevälle Tommishockille Kutosen keikka on ”ihan helvetin” tärkeä.

Tommishock eli 33-vuotias Tommi Langen vetää puoli kahdelta aamuyöllä alkavan keikkansa lääkkeiden avulla: influenssa, korvaputkentulehdus ja keuhkoputkentulehdus saivat miehen melkein perumaan koko illan. Langenia ”kuumottaa” myös se, tuleeko paikalle ketään. Peloista huolimatta kaikki menee hyvin, yleisöä riittää, eikä Langen purskahda itkuun. Sen sijaan hän lähtee heti aamulla pois ahdistavasta Helsingistä, takaisin paikkaan, jossa hänen on hyvä olla: Meri-Poriin.

Tapaan Langenin parin päivän päästä Meri-Porissa Pihlavan Halssissa, 1920-luvulla rakennetulla työväen puutaloalueella. Vähän matkan päässä oleva saha ja sen yhteydessä ollut konepaja oli aikoinaan Porin suurimpia teollisuuskeskittymiä. Nyt puutaloalue on helmikuun pakkasilla idyllinen. Rannalla on julkinen sauna, jonka piipuista tulee savua aamupäivälläkin.

Meren jäällä kävely tuntuu hurjalta, kunnes vastaan ajaa pakettiauto ja traktori. Ehkä tämä kestää meidätkin. Langen osoittelee vastarannalle.

– Tuolla tehtaassa mun isä ja isoisä oli töissä. Ja tässä rannalla mun koira oppi uimaan.

Tommishock
Meri-Porin Pihlavan Halssi on Tommi Langenin mielenmaisema. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Meri-Pori on laaja alue, johon kuuluu monta kaupunginosaa ja muun muassa kuuden kilometrin pituinen Yyterin hiekkaranta. Langenin kotikylä on pahamaineinen Pihlava. Porissa on sanonta, ettei Pihlavassa kannata nousta autosta, jos ei halua turpaansa. Vitsi ei ole täysin tuulesta temmattu vaikka Pori onkin siistinyt viime vuosina väkivaltatilastojaan. Pihlavassa väkivaltarikoksia tehdään suhteessa asukaslukuun paljon.

Jos aikaa olisi enemmän Langen esittelisi lähiön nähtävyyksiä ja veisi meidät päiväkaljalle Pihla Pubiin, mutta toinen tärkeämpi paikka kutsuu. Ajamme Mäntyluodon Kalloon. Paikka on kallioinen saari, johon pääsee siltoja pitkin autolla. Oikealla puolella horisontissa nousee rivi tuulimyllyjä, ja Kallon majakan vieressä nököttää uusi lasinen kahviorakennus, joka on ollut viime aikoina otsikoissa erikoisen riidan takia. Porin pursiseura ja kahvilan yrittäjä ovat käyneet kiistaa niin kahvilan nimestä kuin markkinointikuvistakin. Yrittäjänä toimii näyttelijä Kari Hakala.

– Aivan absurdi kiista. Jos Metsolat-näyttelijä haluaa perustaa Poriin kahvilan, niin sehän on ihan vitun siistiä, vaahtoaa Langen.

Merenranta ja maisemat ovat Langenille tärkeitä luovan työn kannalta. Niillä on parantava vaikutus ja ne tuovat kontrastia jatkuvaan musiikin kuuntelemiseen. Parin vuoden takainen päätös muuttaa Helsingin Kalliosta takaisin Poriin, on Langenin mukaan hänen elämänsä paras.

Tässä ajassa, jossa kaikki on väliaikaista, me teimme jotain, mikä kestää läpi elämän.

Veri-Poriksi Meri-Porin nimennyt Tommishock on tuonut musiikissaan ahkerasti esiin kotikaupunkiaan jo ennen Poriin paluuta. Pori-maininta löytyy muun muassa Ruger Hauerin viimeiseksi jääneen Mature-levyn Kuljettaa-kappaleesta: ”paennu vastuuta ku yh-naisen eksä / ei verottaja löydä mua täält meri-pori-metsäst”.

Turha kuitenkaan puhua tästä kappaleesta tai muistakaan sukupolvikokemukseksikin kutsutun bändin vaiheista. Langen sanoo heti ensikättelyssä, ettei halua tästä mitään ”Ruger Hauer -haastattelua”. Tommishock kokee, että bändin lopettamisesta on jauhettu jo tarpeeksi. Sitä paitsi hän on kyllästynyt valittajan rooliin.

Mutta ihan vähän voidaan muistella.

Tommishock
Tommishockin EP:n julkaisukeikka järjestettiin Kuudes Linja -klubilla. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Tommishockin, Paperi T:n ja Pyhimyksen muodostaman Ruger Hauerin on sanottu olleen poikkeuksellinen menestystarina: yhtye onnistui tekemään taiteellisesti kunnianhimoista räppiä, koskettamaan erityisesti y-sukupolvea, tehden tämän kaiken vielä kaupallisesti kannattavalla tavalla. Yhtyeen lopettamisuutinen vuonna 2016 oli shokki monelle vasta Rugerin löytäneelle fanille. Pyhimyksen eli Mikko Kuoppalan päätös oli kova paikka myös Tommi Langenille.

– Tässä ajassa, jossa kaikki on väliaikaista, teimme jotain, mikä kestää läpi elämän. Me oltaisiin voitu viedä bändi paljon eteenpäin ja kehittää uusia juttuja suomalaiseen musiikkiin. Mua harmittaa, kun asiat jää kesken.

Keskenjäämisen teema tulee esille monessa yhteydessä. Langen haluaisi olla valmistautunut muutoksiin, kun asiat tapahtuvat ja tässä tapauksessa bändin kuoppaamista ei hänen mukaansa hoidettu oikein.

Paperi T:n eli Henri Pulkkisen kanssa Langen on edelleen tekemisissä, mutta välit Kuoppalan kanssa ovat heikommat. Kuvaavaa on, että samana päivänä kun Tommishock jännitti, tuleeko omalle EP:n julkkarikeikalle yleisöä, Pyhimys veti oman levynjulkaisukeikkansa ulkona täysinäiselle Narinkkatorille talven kovimmissa pakkasissa. Miehet eivät edes lähettäneet viestiä toisilleen.

Teflon Brothersista tuli taakka.

Ruger Hauerin lisäksi kaikilla bändin jäsenillä oli muitakin projekteja, joista ehkä tunnetuin Paperi T:n soolouran ohella on Mikko Kuoppalan Teflon Brothers -yhtye. Langenin mukaan Ruger Hauer kärsi “Tefloneitten” menestyksestä. Silti Langen korostaa moneen otteeseen haluavansa välttää angstailua.

– Toivon Mikolle kaikkea hyvää. Mutta mikä vitun todellisuus se on, että Teflon Brothersin ura on vaikuttanut siihen, kuinka paljon mä voin keikkailla. Siitä (Teflon Brothersista) tuli taakka meille, tykittää Langen.

Teflon Brothers on Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin muodostama suomalainen räp-yhtye, joka on tuttu muun muassa hiteistään Pämppää ja Seksikkäin jäbä. Kaupallisesti menestynyt, bileräppiä tekevä yhtye tuntuu sotivan kaikkia Langenin periaatteita vastaan.

Tommishock
Tommishock ei halua paljastaa henkilökohtaisten sanoitustensa taustoja. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Nyt soolouraa tekevä Langen sanoo paineiden Rugerin menestyksen jälkeen olevan olemattomia. Omiin kappaleihinsa hän on laittanut koko elämänsä. Musiikkia artisti pitää pakokeinona kaikesta muusta ja puhtaana itseilmaisun keinona.

– En edes tiedä kuka mulle aiheuttaisi paineita. Menestys ei ole mikään mittari.

Poriin asettunut Langen vaikuttaa rehelliseltä sanoessaan, ettei kaipaa Ruger Hauerin mukanaan tuomaa pyöritystä. Hänen mukaansa julkisuudesta ja suosiosta on luotu mystifioitu kuva. Langenille menestyminen aiheutti vain pahaa oloa ja pettymystä.

– Se ei tuonut mulle mitään. En muista oireilleeni milloinkaan niin paljon. Tulin himaan ja mietin, että tällaistäkö tämä on, muistelee Tommishock.

Oman EP:n levynjulkkarikeikka merkitsi Tommi Langenin mukaan paljon enemmän kuin yksikään Ruger Hauerin kanssa tehty jättikeikka. Yksin lavalla ollessaan ei tarvitse miettiä muita bändikavereita tai tehdä kompromisseja. Langen korostaa kuitenkin, ettei halua vastakkainasettelua sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on saanut jotain hienoa aikaan.

– Kaikki, mistä nillitän, liittyy isompaan kuvioon.

Isompi kuvio tarkoittaa Langenille musiikkibisnestä ylipäätään. Mutta siihen myöhemmin.

Tommishock
Tommishock saa Meri-Porin Kallosta vastapainoa musiikin tekemiseen. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Meri-Pori sijaitsee 15 kilometriä Porin keskustasta ja on selkeästi oma itsenäinen alueensa. Langen on ehdottomasti identiteetiltään meriporilainen. Kun pääsemme autolla keskustaan, Langen sanoo ironisesti, että tunne on kuin tulisi ulkomaille. Kaupungissa on monia paikkoja, joissa Porissa kasvanut Langen ei ole koskaan käynyt. Esimerkiksi porilaisten taiteilijoiden ja muusikoiden suosimassa Irkku-baarissa Langen ei ole juonut tuoppiakaan.

– Sitten kun menen, siitä pitää tehdä juttu. Että nyt Langen tuli mestoille, virnistää mies.

Oman musiikin tekemisen lisäksi Tommi Langen on yksi Suomen tunnetuimmista miksaajista ja masteroijista. Hän on vuosittain mukana tekemässä satoja kappaleita oman yrityksensä kautta. Vuosien varrelta löytyy yhteistyötä muun muassa Eevil Stöön, Palefacen, Reginan sekä Reino Nordinin kanssa. Tommi Langen päästää minut sisälle studioon, vaikka onkin huolissaan sotkusta.

– Ajattelin, että olisin tullut yöllä siivoamaan, mutta olen vieläkin vähän kipeä niin en jaksanut lähteä, selittää Langen, vaikka studio ei ulkopuolisen silmin näytä sotkuiselta ollenkaan.

Tommishock
Tommishock nauttii siitä, että saa nyt tehdä kaiken itse. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Langenin studio Porissa on paikka, jonne hän päästää harvoin ulkopuolisia. Paikka on kuin toinen koti, ja Langen viettääkin omien sanojensa mukaan kaiken aikansa joko täällä tai kotona. Näin oli myös Helsingissä, kun hän ravasi Kallion kodin ja Suomenlinnassa olevan studion väliä. Siksi lopulta Helsingistä pois muuttaminen ei edes ollut niin iso muutos kuin voisi kuvitella.

Studiolla Langen intoilee uudesta Ruusut-yhtyeestä, jonka kappaleita hän on ollut mukana työstämässä. Ennen kuin saamme edes takkeja pois päältä, uudet biisit soivat täysillä valtavista kaiuttimista. Hän fiilistelee kappaleiden yksityiskohtia ja laulaja Ringa Mannerin ääntä.

– Jos nämä ei soi ensi kesänä radiossa, niin ei sitten mikään, sanoo Langen.

Artisti Tommishock ja miksaaja Tommi Langen ovat selkeästi kaksi eri ihmistä. Studiolla Langen syventyy miettimään vielä enemmän musiikkimaailman rakenteita. Päästään Langenin lempiaiheeseen: hän paasaa mielellään musiikkikulttuurin ja musiikkibisneksen eroista. Hänen mukaansa liian monet ovat alalla rahan ja julkisuuden takia. Tommi Langenin mukaan motiivien tulisi olla vilpittömiä ja liittyä musiikin tekemiseen.

Mulle yritetään heittää sitä katkeran miehen viittaa.

Bisneksen raadollisuus suututtaa Langenia, joka on nähnyt alan ääripäät. Päättämässä on liian suppea joukko eikä valta jakaudu tasa-arvoisesti. Lobbauksella on Langenin mukaan iso merkitys musiikkimaailmassa, ja vain raha ratkaisee.

– Levy-yhtiöt ovat firmoja ja firmoilla on tulostavoitteet. Jos painat sata levyä, sun pitää myydä sata levyä.

Langen on nähnyt monia lupaavia alkuja, jotka eivät ole johtaneet mihinkään. Hän on huolissaan siitä, millaiseen muottiin esimerkiksi naisartistit ja vähemmistöjen edustajat laitetaan. Striimauslukujen kyttääminen on Langenin mukaan myrkyllistä eikä kerro musiikin laadusta mitään.

– Olet jonkun median kuriositeetti jonkin aikaa, kunnes joku tulee ja korvaa sut.

Taas Tommishock keskeyttää haastattelun ja varmistaa, ettei hän ole liian katkeran kuuloinen. Mitä sitten vaikka olisikin?

– Mulle yritetään heittää sitä katkeran miehen viittaa. Mutta kyse ei ole musta, vaan niin monesta muustakin. Se musiikki, mikä tällä hetkellä myy, ei edusta mitään.

Langen mieltää olevansa monella tavalla väärinymmärretty. Sitä, että puhuu suoraan pidetään katkeruutena ja sitä, että räppää vaikeista asioista, pidetään synkkyyteen vajoamisena. Hän myöntää auttaneensa jonkinlaisten ennakkoasenteiden syntymisessä, mutta pitää suurimpana ongelmana sitä, ettei suostu samaan peliin kuin muut.

– En suostu olemaan se ”jeejee, mitä jäbä, kaikki hyvin” -kundi. Miksi pitäisi olla hiljaa, kun niillä, ketkä pitää eniten ääntä, ei ole mitään sanottavaa?

Sen lisäksi, että Langen on nähnyt musiikkibisneksen nurjan puolen, havaitsee hän ongelmia muuallakin. Ihmisten jatkuva pahoinvointi oli yksi syy lähteä pois Helsingistä. Langenin mukaan ajassamme tyypillinen ahdistus on oire siitä, etteivät asiat ole hyvin.

– Eihän kukaan täällä näytä voivan hyvin. Tänä aikana on helpompi olla kyyninen kuin onnellinen.

Onnellinen Langen kuitenkin haluaisi olla. Millään muulla ei oikeastaan ole merkitystä. Langen puhuu koirastaan, avopuolisostaan, terveydestä ja musiikin tekemisestä elämän tärkeimpinä asioina. Myös paluu Poriin edustaa hyvää elämää. Ihanne-elämässä hän eläisi elämäänsä riippumatta muista ja taloudellisista paineista irrallaan.

– Se millaisena onnellisuus on meille myyty, siihen onnellisuuteen en usko.

Nyt pitäisi päästä kuuhun asti.

Langen palaa EP:n äänityksiin, jotka hän on selvästi kokenut puhdistavana kokemuksena. Ydintalvi EP oli jonkinlainen välitilinpäätös; pohja, jonka päälle hän haluaa rakentaa uuden uransa. Langen sanoo, ettei ole kokenut vastaavia tunteita mistään aikaisemmasta sessiosta.

– Se on paras huume, kun tekee selvin päin musiikkia ja saa ulos jonkun asian, mikä on ollut sisällä vuosia. Se on jotain niin vitun aitoa. Toivon, että se välittyisi muillekin.

Studion sohvalla istuvassa mietteliäässä räppärissä on nähtävissä valtava määrä tunteita. Tommi Langenilla on paljon sanottavaa. Ruger Hauerin päättymisen ja henkilökohtaisen elämän myllerrysten jälkeen, Tommi Langen kaipaa uutta alkua.

– Mitä enemmän pohjalla käy, sitä korkeammalle pitäisi päästä ja nyt pitäisi päästä vittu kuuhun asti.

Porin vierailu alkaa tulla tiensä päähän. Langen jää studiolle miksaamaan työn alla olevaa levyä. Busseja takaisin Meri-Poriin menee noin tunnin välein iltakymmeneen asti. Usein Langen työskentelee koko yön ja lähtee kotiin vasta aamun ensimmäisellä bussilla.

Tommishock
Ihmisten jatkuva pahoinvointi ajoi Tommi Langenin takaisin Poriin. Tommishock Kuva: Joonas Josefsson/Yle Tommishock

Mitä enemmän Langenin kanssa viettää aikaa, sitä yllättävämpiä puolia hänestä löytyy. Kun olen jo lähdössä, keskustelu liukuu menneisyyden merkityksestä erilaisiin maailmankatsomuksiin. Käy ilmi, että Langenin äidin puoleinen suku on lähtöisin Suomen kuuluisimmasta unissasaarnaaja Anna Rogelista. Tuhannet ihmiset kävivät 1700-luvun lopulla kuuntelemassa merikarvialaisen Rogelin ennustuksia.

Langen kertoo itsekin uskovansa jollain tavalla kosmisiin voimiin ja intuitioon. Siihen liittyy vahva tunne siitä, että tietää, miten asiat tulevat menemään. Siksi pitää kysyä, miltä tulevaisuus näyttää?

– Tiedän, että kaikki tulee menemään hyvin, mutta sitten näen aina, että se loppuu kesken.

Keskustele