Hyppää pääsisältöön

Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

Antonythasan Jesuthasan som Dheepan.
Dheepan (Antonythasan Jesuthasan) yrittää sopeutua elämään pakolaisena Ranskassa. Antonythasan Jesuthasan som Dheepan.

Jacques Audiardin ohjaaman, Kultaisella palmulla palkitun rikosdraaman tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 20.3. klo 21.40.

Teeman elokuvafestivaalin avauspäivä on omistettu ranskalaiselle elokuvalle, 120 vuoden aikajänteellä. Festivaalin avauselokuva Lumière! kertoo elokuvataiteen alkuaskelista, sen jälkeen nähdään Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015 voittanut Dheepan. Se on Jacques Audiardin ohjaama aikalaiskuvaus sodan runtelemista tamilipakolaisista slummiutuneessa Ranskassa.

Dheepan on entinen tamilisissi, joka tajuaa olevansa sisällissodan häviävällä puolella ja katsoo parhaaksi poistua Sri Lankasta. Kaoottisessa tilanteessa ennen pakoa Ranskaan hän järjestää itselleen "perheen" satunnaisesti tapaamastaan naisesta ja lapsesta. Kolmikko yrittää sitten yhdessä saada turvapaikan sekä sopeutua toisiinsa ja uuteen maahan.

Jännitteitä syntyy, sillä Dheepan, Yalini ja Illayaal eivät tunne toisiaan. Slummiutunut ja pienrikollisuuden kyllästämä Le Pré-Saint-Gervais Pariisin pohjoispuolella, jossa Dheepan saa yleismies jantusen hommia, on yhtä vaarallinen paikka kuin se, minkä hän jätti taakseen.

Tiiviistä draamasta muotoutuu henkiinjäämiskamppailu, jossa Dheepanin soturivaistot heräävät uudelleen. Samanaikaisesti hän tasapainoilee uuden perheensä tuoman vastuun kanssa: sen suojelu nousee pikku hiljaa tärkeimmäksi.

Jacques Audiardin elokuvia on nähty Teemalla tasaiseen tahtiin. Aiempien vuosien ohjemistoon ovat kuuluneet Kun sydän lakkaa lyömästä sekä Cannesin elokuvajuhlien kakkospalkinnon Grand Prix'n saanut Profeetta. Tänä vuonna Teemalla nähdään vielä Luihin ja ytimiin kesäkuun alussa.

Dheepan-elokuvan käsikirjoittivat Jacques Audiard, Thomas Bidegain – jonka esikoisohjaus Les Cowboys on myös nähty Teemalla – ja Noé Debré. Tarinassa on kaikuja Sam Peckinpahin Olkikoirista, mutta siirrettynä sellaiseen osaan ranskalaista yhteiskuntaa jota juuri kukaan ei tunne.

  • Dheepan, Ranska 2015. Ohjaus Jacques Audiard. Pääosissa Antonythasan Jesuthasan, Kalieswari Srinivasan ja Claudine Vinasithanby. Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 20.3.2018 klo 21.30. Areenassa 14 päivää.
Kuva elokuvasta Dheepan (2015).
Kuva elokuvasta Dheepan (2015). Kuva: Paul Arnaud Dheepan,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat,Jacques Audiard,teeman elokuvafestivaali 2018

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa