Hyppää pääsisältöön

Kiira Korpi: "Urheilija—valmentaja-suhde voi muodostua jopa läheisriippuvuudeksi"

Kiira Korpi, taitoluistelukisassa
Kiira Korpi Kiira Korpi, taitoluistelukisassa Kuva: EPA/JESSICA GOW Kiira Korpi

"Et sinä ole ihminen, sinä olet voimistelija." Näin sanoo armoton valmentaja 20-vuotiaalle rytmisen voimistelun supertähti Margarita Mamunille. Tuore dokumentti Over the Limit kuvaa voimistelumaailman loputonta raatamista ja harjoittelun tiukkaa kurinalaisuutta. Näytimme dokumentin ennakkoon Kiira Korvelle, joka peilasi dokumentin maailmaa omaan uraansa huippu-urheilijana.

"Dokumentti oli upeasti tehty, mutta se oli paikoin aika rajua katsottavaa. Toivottavasti kyseessä on ääritapaus", toteaa Korpi dokumentin nähtyään. Dokumentissa pääsi Korven mukaan kuitenkin hyvin sisälle siihen kuplaan, jossa urheilijat ja valmentajat usein tiedostamattaan elävät.

"Pystyin hyvin samaistumaan ”kuplafiilikseen”. Maailmassa ei tunnu oikeastaan olevan paljoa muuta kuin seuraavat treenit ja seuraavat kisat. Samaistuin myös siihen, miten läheiseksi urheilija—valmentaja-suhde voi muodostua yksilötaitolajissa, ja miten siitä voi tulla jopa hieman epäterve läheisriippuvuus", Korpi muistelee.

Nuorilta urheilijoilta vaaditaan paljon

Vaikka Suomessa ei Korven mukaan ole niin tiukkaa valmennusta kun dokumentissa, niin silti nuorilta urheilijoilta vaaditaan täällä paljon. Suomessa nuorilta odotetaan myös hyvää koulumenestystä, joten he eivät voi keskittyä pelkästään urheiluun.

Korven mielestä kouluun keskittyminen on tervettä, mutta kokonaiskuormitus kasvaa nuorilla taitoluistelijoilla usein tosi isoksi. "Opin itsekin kantapään kautta, että kaikkea ei voi yrittää tehdä täysillä tai muuten ei yksinkertaisesti jaksa, eli joistakin tavoitteista täytyy tinkiä", toteaa Korpi.

Huippu-urheilu on aika äärimmäistä touhua, ja siitä on lempeä inhimillisyys usein kaukana.

"Huippu-urheilu on aika äärimmäistä touhua, ja siitä on lempeä inhimillisyys usein kaukana. Urheilijat ovat välillä itse jopa tietyllä tapaa niin masokisteja ja itseään ruoskivia, että usein heidän mielestään valmentajan haukut on ”ansaittu”, koska heidän pitäisi olla parempia."

Kiira Korpi
Kiira Korpi Kuva: EPA / Juri Kotjetkov

Korpi kertoo nähneensä kilpauransa aikana, miten luistelija itkee pukukoppiin tullessa tai jo jäällä, kun valmentaja solvaa häntä. "Ihmisillä on erilaiset mielet ja erilaiset herkkyystasot. Itse hyvin herkkänä ihmisenä en olisi ehkä kestänyt niin tiukkaa valmennusta kuin dokumentissa. Toisaalta sitä on vaikea sanoa miten olisi käynyt, jos alusta asti olisin tottunut sellaiseen", pohtii Korpi.

"Oma valmennukseni on erityisesti Suomessa perustunut molemminpuoliseen kunnioitukseen. Olikin shokki kun lähdin reilu parikymppisenä ulkomaille valmennukseen. Minua valmentaneen venäläisen valmentajan tyyli oli valmentaa enemmän huutamalla, nälvimällä ja pelottelulla. Se ei toiminut minulle ollenkaan", Korpi muistelee. "En ollut kulttuurissani tottunut siihen. Pidin myös itseäni niin fiksuna ihmisenä ja urheilijana, etten tarvinnut huutoa tai haukkuja treenatakseni laadukkaasti."

Alistavaan käytökseen totutaan

Korpi muistuttaa kuitenkin, että venäläiset nuoret tytöt tulevat kilpavoimistelumaailmaan hyvin erilaisista lähtökohdista ja erilaisesta kulttuurista. "Monet huipulle nousseet nuoret ovat tosi köyhistä oloista, jolloin urheilumenestyksestä tulee väline saavuttaa parempi elintaso koko perheelle. Alistavaan käytökseen valmentajien suunnasta totutaan jo varhain, ja sitä saatetaan pitää jopa hyvänä. Taitoluistelussakin monet vanhemmat ajattelevat, että tiukka valmennus on ainoa tie huipulle", Korpi toteaa.

Monet vanhemmat ajattelevat, että tiukka valmennus on ainoa tie huipulle.

Äärimmäisen tiukka treenaaminen ja kuri toki tuottavat tuloksia. Viime aikoina erityisesti naisten taitoluistelussa on nähty, miten lajia dominoivat nuoret venäläiset tytöt. "Olympiamitalit ovat tietenkin huikeita saavutuksia ja varmasti monelle nuorelle unelmien täyttymys, mutta ehkä suurin kysymys kuuluu, että mitä sen jälkeen? Oliko se sen arvoista", miettii Korpi.

"Itse en ole olympiamitalia saavuttanut, mutta jonkinlaista ulkoista menestystä lajissani saavuttaneena uskallan sanoa, että ei ne pelkät mitalit onnea ja rauhaa tuo, jollei sitä rauhaa tunne jo valmiiksi syvällä sisimmässään."

Loppuun Korpi heittää haasteen dokumentaristeille. "Olisi mielenkiintoista nähdä dokkari, jossa 5-10 vuotta sitten lopettaneet urheilutähdet kertovat miten kokivat uransa. Oliko esimerkiksi tämän venäläisen voimistelijan mielestä kaikki sen arvoista", pohtii Korpi.

"Kiinnostavaa olisi myös kuulla, miten noin intensiivisestä elämästä voi siirtyä ns. tavalliseen elämään? Se siirtymä ei ole itsellenikään ollut pelkästään helppo tai selkeä, joskus päinvastoin."

Dokumenttiprojekti: Over The Limit ma 19.3. klo 21.30. Katsottavissa Yle Areenassa.

Keskustele