Hyppää pääsisältöön

Kunnalta ostettu kyläkoulu olikin homepommi, joka vei rahat ja lasten terveyden – ”Poika tuli itse sanomaan, ettei enää jaksa täällä”

Kuva talosta.
Kuva talosta. Kuva: Yle MOT MOT,kai byman

Yrittäjäperheen kyläkouluidylli mureni kun talosta paljastui pala palalta vakavia ongelmia kuten putkivuoto ja tulipalo, jonka sammutus oli aiheuttanut mittavat kosteusvauriot. Molemmat lapset ehtivät sairastua vakavasti.

Yrittäjä Markku Hämäläisellä oli unelma - tehdä työtä ja huolehtia perheestään. Hämäläisen intohimona ovat jo parikymmentä vuotta olleet koneet ja laitteet, ja niitä hänen yrityksensä huoltaa, korjaa ja rakentaa.

Tavallisen kaksilapsisen yrittäjäperheen isänä Hämäläinen tiesi varsin hyvin, että tarpeeksi suuren kiinteistön hankkiminen sekä yrityksen että perheen tarpeisiin ei onnistuisi pääkaupunkiseudulla. Hämäläinen etsi puolisonsa Katariina Sipposen kanssa sopivia tiloja pitkään, ja sitten tuntui tärppäävän. He löysivät luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan vanhan kyläkoulun Pukkilasta itäiseltä Uudeltamaalta.

Perhe Hämäläinen-Sippola lähdössä kävelylle.
Perhe Hämäläinen-Sippola lähdössä kävelylle. Kuva: Yle, Henrik Leppälä perheet,MOT

Lapset alkoivat oireilla

Kaupat tehtiin marraskuussa 2010. Yrittäjäpariskunnan omistukseen siirtyi myös koulun pihapiirissä ollut paritalo.

Uudessa kodissa Kanteleen koululla oli mahdollista yhdistää perhe-elämä ja yrittäminen, kouluikäisillä lapsilla oli tilaa ja äidin lisäksi olisi myös isä läsnä samassa pihapiirissä. Asettautuminen uuteen ympäristöön tuntui perheestä aluksi kaikin puolin hyvältä ratkaisulta.

Sitten Elias alkoi saada epämääräisiä oireita.

”Imusolmukkeet turposivat, tuli päänsärkyä, muistihäiriöitä, vatsakipuja, huonovointisuutta, iho-oireita, kuumeilua, nivel- ja lihaskipuja, huimausta, näköhäiriöitä, rintakipuja ja vaikka mitä. Ruvettiin ihmettelemään, että mikä ihme tässä oikein on”, lasten äiti Katariina Sipponen kertoo.

Poikaa kuljetettiin lääkäriltä toiselle, mutta mitään ei selvinnyt. Vähitellen myös Eevi-sisar alkoi saada samantyyppisiä oireita.

Meni vuosia, ettei täysin tervettä viikkoa ollut ollenkaan.― Markku Hämäläinen

Lasten oireilu alkoi pian vaikuttaa koko perheen toimintakykyyn.

”En ole vuosiin pystynyt keskittymään kunnolla työntekoon. Aikaa on mennyt niin paljon kaikkeen muuhun, kun lapset ovat olleet koko ajan kipeinä. Meni vuosia, ettei täysin tervettä viikkoa ollut ollenkaan”, Hämäläinen sanoo.

Märkärupea lapsen iholla.
Perheen lapset saivat muun muassa pahoja iho-oireita. Märkärupea lapsen iholla. Kuva: Katariina Sippola märkärupi,MOT

Eliaksella diagnosoitiin lopulta home- ja kosteusvauriosairaus sekä siihen liittyvä monikemikaaliyliherkkyys. Eevi sai saman diagnoosin.

Katosta löytyi palaneita lautoja

Hämäläistä ja Sipposta oli alkanut askarruttaa lastenhuoneen komeron katto.

”Siinä oli pieni halkeama kattolevyssä. Ajattelin, että voisikohan siellä olla jotain. Otin kattolevyn auki ja sieltähän paljastui palaneita rakenteita. Eli siellä oli ihan mustia, hiiltyneitä lautoja. Sitten, kun ruvettiin enemmän niitä purkamaan, sehän oli pitkin lastenhuonetta se sama ongelma”, Hämäläinen muistelee.

Paljastui, että entisessä kyläkoulussa oli aikoinaan ollut tulipalo, josta pariskunnalle ei ennen kaupantekoa ollut kerrottu. Tulipalosta ei ollut myöskään mainintaa kiinteistöstä laaditussa kuntotarkastusraportissa. Hämäläisen ja Sipposen mukaan Pukkilan kunnanisät kiistivät tienneensä mitään koko asiasta.

Lasten oirehtiminen ei ottanut laantuakseen, pikemminkin päivastoin.

Osoittautui, että tulipalo oli riehunut kiinteistössä 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin sammutuksessa oli tapana käyttää runsaasti vettä. Myös lastenhuoneen viereisen huoneen kattorakenteet paljastuivat hiiltyneiksi ja ne oli pariskunnan mukaan peitetty uusilla pinnoilla.

”Silloin me tajusimme, että kyse on mitä ilmeisimmin jonkinlaisesta kosteus- ja homeongelmasta”, Sipponen summaa.

Lastenhuone remontoitiin, mutta lasten oirehtiminen ei ottanut laantuakseen, pikemminkin päinvastoin.

Vanha putkivuoto tuli ilmi sattumalta - puutyökerhossa

Hämäläinen ja Sipponen ryhtyivät korjaamaan kotiaan urakalla: tutkimuksia ja selvityksiä sekä remontteja tehtiin rakennuksissa kaikkiaan kymmenien tuhansien eurojen arvosta.

Pukkilan kunta osallistui vain lastenhuoneessa tehtyjen tutkimusten ja selvitysten kustannuksiin. Muuten Hämäläinen ja Sipponen maksoivat kaiken omasta lompakostaan.

”Meille sanottiin, että korjatkaa itse ja dokumentoikaa. Ja sitten vaan laskua kunnalle niin katsotaan, että miten näitä kuluja korvataan”, Sipponen kertoo.

Korjatkaa itse ja dokumentoikaa.― Pukkilan kunta

Lisää vastoinkäymisiä oli tulossa. Yrittäjäpariskunta kuuli, että Kanteleen koululla oli aikoinaan sattunut myös putkivuoto. Asia paljastui puutyökerhossa, jossa Markku Hämäläinen ja hänen poikansa kävivät harrastamassa kädentaitoja.

”Kerhon vetäjä oli kunnan entinen huoltomies. Hän tiesi kertoa, että kodissamme oli aikoinaan 1990-luvulla ollut laajamittainen vesivahinko”, Hämäläinen muistelee.

Myöskään putkivuodosta ei löydy mainintaa Kanteleen koulun kuntotarkastusraporteista.

Pukkilassa sijaitsevan talon kosteusvaurio.
Taloista löytyi vakavia kosteusvaurioita. Pukkilassa sijaitsevan talon kosteusvaurio. Kuva: Markku Hämäläinen home,kosteusvauriot,MOT

Pukkilan kunta kiisti tienneensä tästäkään asiasta mitään.

Paljastui myös, että kyläkoulun pihapiirissä sijaitsevassa paritalossa oli ollut tulipalo.

Kaiken kukkuraksi vielä radon-löydös

Hämäläinen listaa paikan päällä käyneitä asiantuntijoita: kaksi konsulttifirmaa, kunnaninsinööri, kunnan terveystarkastaja, kunnanjohtaja sekä kaksi homekoiraa.

Lisäksi kiinteistöt tutki rakentamisen asiantuntijaorganisaatio VRJ Group isäntäväen toimeksiannosta.

Yhtiön antaman asiantuntijalausunnon mukaan:

  • Kiinteistöjen palovahingot oli korjattu hyvän rakennustavan vastaisesti sekä törkeän huolimattomasti.
  • Vaurioituneita rakennusosia ei oltu vaihdettu, vaan ne oli pikemminkin piilotettu.
  • Tulipalojen sammutuksessa oli käytetty runsaasti sammutusvettä, joka oli kastellut ja vaurioittanut rakennusten seinä- ja alapohjarakenteita.

Kunta päätti vielä kerran tutkituttaa paikan kokonaan uudella rakennusasiantuntijalla. Tämä löysi kiinteistöstä vielä kolmannenkin merkittävän puutteen: pohjabetoni puuttui osasta koulurakennusta kokonaan.

Entiseltä kyläkoululta löytyi lukuisia terveydelle vaarallisia homeita, bakteereja sekä sädesieniä. Löytyipä sieltä myös radonia. Radonin paljastivat Säteilyturvakeskuksen tekemät mittaukset. Ne tehtiin isäntäperheen pyynnöstä

Kauppa purettiin, korvauksia ei tullut: ”Ei mikään voittajafiilis”

Lääkärit suosittelivat, että Eliakselle pitäisi nopeasti etsiä uusi koti. Ennen pitkää Eliaksen olikin pakko muuttaa isänsä vanhempien luo Vantaalle.

”Poika itse tuli sanomaan, että hän ei enää voi asua täällä. Tai siis ettei enää yksinkertaisesti jaksa”, Sipponen muistelee.

Muu perhe seurasi Eliasta vajaan vuoden kuluttua. Lasten oireilu alkoi vähitellen laantua.

Pukkilassa sijaitseva talo jossa pahoja kosteuvaurioita.
Perheen ostama kyläkoulu sijaitsee Pukkilan kunnan Kanteleen kylässä. Pukkilassa sijaitseva talo jossa pahoja kosteuvaurioita. Kuva: Yle, Henrik Leppälä puutalo,talot,Pukkila,keinut,MOT

Hämäläinen ja Sipponen vaativat Pukkilan kunnalta asuntokaupan purkua ja kauppahinnan palautusta korkoineen. Lisäksi he vaativat korvausta tehdyistä remonteista sekä hinnanalennusta. Oikeuteen asti he eivät halunneet kiistaa viedä, sillä he katsoivat prosessin vievän sekä liikaa aikaa että rahaa.

Viime vuoden kesäkuussa Pukkilan kunnanvaltuusto hyväksyi Kanteleen kyläkoulun kiinteistökaupan purkamisen. Kauppahinta 140 000 euroa palautettiin ostajille. Vahingonkorvauksia ei Hämäläiselle ja Sipposelle maksettu.

”Kulut olivat kasvaneet jo niin suuriksi, ettei meillä ollut enää siinä vaiheessa muuta mahdollisuutta, kuin suostua kaupan purkuun kyseisellä kauppahinnalla”, sanoo Sipponen.

”Meiltähän meni irtaimistoakin valtavasti eli kulut olivat todella suuret. Vuosikausia sairastelleet lapsetkin toivoivat, että kärsimyksestä olisi maksettu edes jotain. Mutta emme saaneet mitään, emme edes korkokuluja. Että ei tässä todellakaan ole mikään voittajafiilis”, sanoo Hämäläinen.

MOT pyysi Pukkilan kuntapäättäjiltä haastattelua useaan otteeseen – turhaan. Kunnanjohtaja Juha Myyryläisen mukaan kiista on kaupan purkamisen myötä Pukkilan osalta loppuun käsitelty eikä asiaa enää kommentoida.

Katso perheen koko tarina Yle Areenassa:

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen

Kommentit