Hyppää pääsisältöön

Mistä vaarallisen selkäkivun tunnistaa? – Tarkkaile näitä hälytysmerkkejä!

Nainen makaa vatsallaan sängyllä.
Nainen makaa vatsallaan sängyllä. Kuva: Unsplash Akuutti,selkä,kipu,selkäkipu,alaselkäkipu

Selän kaikenlaiset kolotukset ovat tuttuja monen suomalaisen elämässä. Mutta miten erottaa vaarattomat vihlaisut pikaista hoitoa vaativista selkäkivuista? Lääkäri Miska Laakso vastaa.

“Selkä on ollut pari päivää tosi kipeä. Voiko tämä olla vaarallista?”

Selkäkipu on yleinen oire. Aika usein kyse on kuitenkin onneksi vaarattomasta, vaikkakin ikävästä vaivasta. Työ voi olla kuormittavaa: on paljon nostamista tai tehdään koko päivä töitä ergonomisesti huonossa asennossa. Yksittäisiä selkäkivun tekijöitä ovat myös liikunnan vähäisyys, istuminen, ylipaino ja jopa tupakointi. Myös pitkäkestoinen tärinälle altistuminen voi laukaista selkäkivun.

Vaarallinen selkäkipu – tarkkaile näitä merkkejä!

Joskus selkäkipu voi vaatia pikaista lääkäriin menemistä. Selkäkipuun liittyy niin sanottuja punaisia lippuja eli hälytysmerkkejä, joita kannattaa selkäkivun yhteydessä tarkkailla. Jos sinulla ilmenee joku näistä oireista, hakeudu pikaisesti lääkärin vastaanotolle:

  • Uloste valuu housuun tai pissa ei tule.
  • Jalkojen voimat heikkenevät tai tunto jaloista häviää.
  • Kipu on sietämätön.
  • Kipuun liittyy kuumetta tai yleisvointi huononee.
  • Selkäkipua edeltää tapaturma, kuten selälleen kaatuminen.

Jos selkäkipu ei ole sietämätöntä eikä sen yhteydessä ilmene edellä mainittuja oireita, kannattaa päivittäisiä toimia jatkaa niin paljon kuin pystyy. Selkäkivuissa ensimmäisen kuuden viikon aikana puhutaan akuutista selkäkivusta, jolloin hoito onnistuu kotona perinteisin keinoin.

Kevyt liikunta, kuten kävely, voi helpottaa oireita ja parantaa päivittäistä toimintakykyä. Kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä, voi käyttää alkuvaiheessa jopa kuurina ja yrittää sillä tavalla saada kipukierre katkeamaan. Kannattaa ehdottomasti myös kokeilla, olisiko kylmästä tai lämpimästä jotain apua kipuun.

Myös psyykkisillä tekijöillä on vaikutusta selkäkivun kokemiseen. Jos elämässä on paljon stressiä, selkäkipukin voi olla todella paljon lamauttavampi juttu.

Miska Laakso on tamperelainen lääkäri, jonka ensimmäinen kosketus lääkärin työhön oli Alajärven terveyskeskuksessa neljä vuotta sitten. Virallisesti lääketieteen lisensiaatin tittelin Miska sai pari vuotta sitten. Musisointia ja urheilua harrastava nuori lääkäri on tuttu kasvo myös Kandit-sarjasta. Tällä hetkellä Miska tekee väitöskirjaa diabeettisista jalkainfektioista.

Kysy mieltäsi askarruttavasta terveysasiasta – asiantuntijat vastaavat Akuutin verkossa.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!