Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen, 23, nauttii kritiikistä eikä pelkää epäonnistumista: "Tykkään siitä, että joskus hävettää"

Perttu Pölönen
Perttu Pölönen Puoli seitsemän

Aina kun tuntuu siltä, että nyt en osaa tai en tiedä mitä tehdä, on hyvässä tilanteessa. Silloin on nimittäin mahdollisuus oppia. Näin uskoo monilahjakas säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen.

Perttu Pölönen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt paljon. Hän keksi lukioikäisenä sävelkellon, joka helpottaa musiikin asteikkojen opiskelua.

Keksintö toi palkintoja maailmalla ja vei miehen muun muassa Nobel-juhliin ja Piilaaksoon opiskelemaan tulevaisuuden trendejä muiden nuorten älykköjen kanssa.

Nyt 23-vuotias mies on startup-yrittäjä ja puhuja, joka valmistuu tänä keväänä säveltäjäksi Sibelius-Akatemiasta.

Hän uskoo ehtineensä moneen, koska pyrkii aina epämukavuusalueelleen. Silloin kun on mahdollisuus oppia uutta. Ennakkoluulottomuus on vienyt Pölösen muun muassa salsatunneille.

– Olen vaan mennyt kokeilemaan asioita missä en ole ollut hyvä. Tilanteita tulee arjessa koko ajan vastaan. Kun huomaan, että olen jännittynyt tai hermostunut sanon itselleni, että "Perttu muista, nyt satasella eteenpäin".

En koe epäonnistuneeni viimeiseen viiteen vuoteen.

Ihmiset tykkäävät yleensä tehdä asioita, joissa ovat hyviä ja todennäköisesti onnistuvat. Pölönen ei pelkää epäonnistumista, päinvastoin. Hän suorastaan nauttii, kun joku kritisoi hänen ideotaan.

– En koe epäonnistuneeni viimeiseen viiteen vuoteen, koska en ajattele sitä niin. Tykkään siitä, että joskus vähän hävettääkin. Elämästä selviää häpeällä.

Toinen Pölösen työskentelymetodi on keksiä mahdollisimman huonoja ideoita.

– Lapset on siinä tosi hyviä, mutta mitä vanhemmaksi kasvamme pyrimme tekemään rationaalisia ja hyviä ideoita. Mutta huonot ideat auttavat luomaan, on jotain mitä kehittää.

Huonot ideat auttavat luomaan.

Nyt Pölösen MusiClock-sävelkellon kännykkäsovellus on myynnissä jo useassa maassa. Mies itse kiertää ympäri Suomen puhumassa itseään kaksi kertaa vanhemmalle yleisölle tulevaisuudesta.

Säveltäminen ja musiikki ovat silti miehen työssä kaiken pohja.

– Keksiminen, säveltäminen ja yrittäminen on kaikki pohjimmiltaan samaa asiaa. En ole missään oppinut yrittämisestä ja innovoinnista niin paljon kuin sävellystunneilla.

En ole missään oppinut yrittämisestä ja innovoinnista niin paljon kuin sävellystunneilla.

Tulevaisuuden Pölönen näkee isona uhkana, mutta ennen kaikkea mahdollisuutena.

– Nyt on ehkä ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa, kun nuorilla on jotain olennaista opetettavaa vanhemmille sukupolville. Aiemmin edellinen sukupolvi on myös jättänyt aina paremman näkymän tulevaisuudesta nuorille. Mutta nyt on eri asia ja nuoret pystyvät haastamaan sitä.

Katso Perttu Pölösen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.