Hyppää pääsisältöön

Talvi on täällä – Game of Thronesin seitsemäs kausi saapui Areenaan. Tutustu sarjan silmiä hiveleviin kuvauspaikkoihin!

Game of Thronesin seitsemännen kauden posteri. Yön kuninkaan sininen silmä.
Game of Thronesin seitsemännen kauden posteri. Yön kuninkaan sininen silmä. Kuva: HBO Game of Thrones,Night King

Game of Thronesin seitsemäs kausi on tullut Areenaan ja TV2:een. Fantastisista maisemista tunnettu sarja saa yhä harmaampia arktisia sävyjä, kun uhkaava talvi saapuu viimein. Islannin jäätiköt ja laavamaisemat ovatkin tunnettuja kuvauspaikkoja aiemmilta kausilta.

Maailman suurimmaksi sarjaksi tituleerattua Game of Thronesia on kuvattu alusta asti eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Espanjassa, Islannissa ja Maltalla. Synkimmät sävyt on kuitenkin ikuistettu Islannissa, missä on kuvattu sarjan tapahtumia pelkoa herättävän Muurin pohjoispuolella.

Saarivaltakunta on ollut yksi Game of Thronesin kuvaustantereista jo toisesta kaudesta alkaen. Seitsemännellä kaudella Islannin maisemien rooli kasvaa entisestään. Saadaanko pelätyistä valkeista kulkijoista uusia todisteita muurin tuolla puolen? Jon Snow ja hänen retkikuntansa ottavat asiasta selvää.

Jon Snow johdattaa joukkoja Muurin pohjoispuolella.
Jon Snow joutuu joukkoineen heikoille jäille Muurin pohjoispuolella. Jon Snow johdattaa joukkoja Muurin pohjoispuolella. Kuva: HBO Game of Thrones,Jon Snow

Islannin on puolestaan kiittäminen Game of Thronesia. Maa kituutti pankkikriisiin kourissa vielä ennen sarjan alkua. Taloutta kohensi huomattavasti turismi, joka jatkaa yhä kasvamistaan. Noin 330 000 asukkaan maassa kävi viime vuonna pari miljoonaa turistia, joukossaan tietenkin Game of Thrones -faneja, joita varten matkailuyrittäjät ovat räätälöineet retkiä kuvauspaikoille.

Kuvausryhmä pääsi Islantia leudompiin oloihin, kun se siirtyi Daenerys Targaryenin kotisaaren maisemiin. Lohikäärmekiven kohtauksia on kuvattu Itzurunin rannalla Baskimaalla Espanjassa.

Daenerys Targaryen ja Tyrion Lannister Lohikäärmekiven rannalla. Jorah Mormonto veneen luona.Itzurun-ranta Zumaian kylässä Baskimaassa Espanjassa.
Kuva: HBO, Javier Etxezarreta / EPA

Rantaa käytettiin kuvauspaikkana ensimmäistä kertaa vasta seitsemännellä kaudella, sillä lohikäärmeiden äiti Daenerys ei ollut vielä aiemmin edes astunut kotikonnulleen saagassa.

Kun viranomainen joutuu hillitsemään fanituristeja

Dark Hedges. Vanhojen pyökkien reunustama ja kattama tie Pohjois-Irlannissa.
Dark Hedges. Vanhojen pyökkien reunustama ja kattama tie Pohjois-Irlannissa. Kuva: Imago Stock Game of Thrones,Dark Hedges

Yksi mieleenpainuva maisema nähtiin toisen kauden avausjakson lopussa Kuninkaantiellä valtavien pyökkien varjossa, kun Arya Stark pakeni King’s Landingista kuningas Joffrey Baratheonin noustua valtaistuimelle. Kyseessä on Pohjois-Irlannissa Antrimin kreivikunnassa sijaitseva The Dark Hedges, tienpätkä, joka on Pohjois-Irlannin kuvatuimpia maisemia.

Kohtauksen ansiosta tiellä alettiin nähdä turistibusseineen ja vaeltavine turistilaumoineen sellaisia ruuhkia, joita ei olisi edes osattu kuvitella Westerosin kuningaskuntien maailmassa. Lopulta viranomainen kielsi autoilun tieosuudella suojellakseen puuvanhuksia.

Rakkaudessa kuitenkin kaikki on yhä sallittua, kuten kosinta ikivanhojen pyökkien katveessa.

Skip Twitter post

Jäinen Muuri onkin kalkkikiveä hylätyssä louhoksessa

Jäinen muuri erottaa kuningaskunnat pohjoisesta ikuisen talven maasta. Parisataa metriä korkeaksi ja viisisataa kilometriä pitkäksi kuvailtu Muuri suojaa valtakunnan pohjoisrajaa ja pitää pelätyt villit ja valkeat kulkijat loitolla.

Muuri seitsemän kuningaskunnan rajalla Game of Thronesissa.
Seitsemännellä kaudella Muurilla käy taas kuhina. Muuri seitsemän kuningaskunnan rajalla Game of Thronesissa. Kuva: HBO Muuri,Game of Thrones

Muuri on esimerkki valtavasta jälkikäsittelystä sarjan tuotannossa. Muurin mallina on ollut Magheramornen kivilouhos Pohjois-Irlannissa. Satunnainen matkaaja tuskin osaisi yhdistää vähemmän mairittelevan näköistä louhosta ja Muuria toisiinsa: hylätyn louhoksen seinämästä vain pieni osa on käytetty esittämään Muuria.

Skip Twitter post

Lisäksi monet sisäkohtaukset on kuvattu Pohjois-Irlannissa. Näyttämönä on ollut Belfastissa entisellä telakka-alueella sijaitseva Titanic Studios. Surullisen kuuluisan loistoristeilijän nimeä kantavassa studiossa on kuvattu valtakunnan pääkaupunkiin King's Landingiin sijoittuvia sisäkohtauksia.

Myös vallan keskipisteeseen Suureen saliin sijoittuvat kohtaukset näytellään studiossa, ja siksi siellä tietenkin sijaitsee himotuin vallan symboli: sadoista miekoista taottu rautavaltaistuin.

Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) rautavaltaistuimella.
Muun muassa kuningas Joffrey on ehtinyt punoa valtaistuimella juonia nahkansa pelastamiseksi. Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) rautavaltaistuimella. Kuva: HBO Game of Thrones

Oletko käynyt sarjan kuvauspaikoilla?

Fantasian makuun pääsee Suomen Lapissakin. Vuodenvaihteessa Kittilässä avattiin Game of Thrones -teemainen jäähotelli. Hankkeen taustalla ovat lumirakentamisessa harjaantuneet yrittäjät, jotka saivat tuotantoyhtiö HBO Nordicilta luvan käyttää sarjan hahmoja hotellin veistoksissa.

Oletko sinä matkannut Game of Thronesin kuvauspaikoille? Kerro näkemästäsi tämän artikkelin kommenttikentässä ja anna samalla matkavinkkisi.

Game of Thronesin seitsemännen kauden jaksot 1–3 ovat katsottavissa Areenassa. Jaksot 4–6 julkaistaan Areenaan sunnuntaina 8. huhtikuuta klo 22.10 alkaen. Kauden päätösjakso tulee Areenaan sunnuntaina 29. huhtikuuta klo 22.10.

Näet Game of Thronesin TV2:ssa maanantaisin jakso kerrallaan 19. maaliskuuta alkaen klo 22.00 tai 22.10. Tuolloin näytetään myös jaksot 1–3 peräkkäin. Jaksot 4–6 esitetään vastaavasti peräkkäin maanantaina 9. huhtikuuta ja sen jälkeen viikon välein. Viimeinen jakso esitetään 30. huhtikuuta.

Kommentit
 • Rakkaus jalkapalloon yhdisti Göstan ja Kaiden

  Kai "Kaide" Järvinen muistelee Gösta Sundqvistia.

  Kai Järvinen ehti nähdä Gösta Sundqvistin kolme eri puolta: radio- ja levytysstudiossa, sekä pallokentällä. Järvisen esittämä ja Gösta Sundqvistin luoma raitiovaunukuljettaja Aarne Tenkanen seikkaili 90-luvulla Göstan radiohupailujen äänenä ja levytti useamman levyllisen Sundqvistin salanimellä tehtailemaa musiikkia.

 • Naiset puhuvat pimpistä suoraan – katso Jalkojen välissä -sarja

  Suoraa puhetta seksuaalisuudesta tanskalaisessa sarjassa

  Karvaisena vai ilman karvoja? Millainen oli ensimmäinen kerta? Mitä tapahtuu, kun elämä alapään kanssa on hankalaa tai suistuu raiteiltaan? Nuoret tanskalaisnaiset kertovat seksuaalisuudestaan ilman nimiä ja kasvoja – he paljastavat kameralle vain alapäänsä.

 • Viikon 33 vinkit: ohjelmassa digitaitoja, hullua tiedetestausta ja uusia tuotantokausia!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 33

  Viikolla 33 estradille astuvat YleX:stä ja Kioskista tutut Viki, Köpi ja Henkka ohjelmassa, jossa Henkka pistää kaverinsa koville tieteen nimissä! Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Entä pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Se nähdään tiistaina, kun miehet pääsevät vauhtiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!